Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Sun, May
84 New Articles

Campia Turzii se vrea culta-n muzica

Diverse
Tools
Typography

Deşi totul ar urma să înceapă încă de pe băncile şcolii, nu este lăsat pe dinafară nici publicul adult, o componentă relativ importantă vizată în acest sens.

Proiectul care ar viza, cumva, culturalizarea cetăţeanului din Câmpia Turzii a fost prezentat de către administratorul public Petre Pop în cea mai recentă conferinţă de presă care a avut loc la Primăria Câmpia Turzii.
Foarte pe scurt, administraţia de la Câmpia Turzii şi-a dat mâna cu societatea culturală turdeană Rei Culturae Fautores pentru a se prinde-n hora aducerii muzicii de calitate mai aproape de cetăţean.
Uşor mai pe larg, RCF a venit cu o propunere: derularea unui proiect, la Câmpia Turzii, prin care atât tinerii, elevii, cât şi publicul adult să fie adus mai aproape de muzica de calitate.
Aşa cum reieşea din argumentul pe care l-a prezentat Rei Culturae Fautores în vederea derulării proiectului la Câmpia Turzii, "scopul e acela de a iniţia tinretul şi publicul larg în arta de a asculta muzică, de a-l ajuta să pătrundă în profunzimea unui discurs muzical complex pentru a se putea bucura de toate deliciile unei asemenea emisii sonore. Niciodată de la adolescenţă până la maturitate deplină nu este târziu ca omul să înveţe că muzica înseamnă cu mult mai mult decât o melodie de doi lei sau ritmuri primitive".
În ceea ce-i priveşte pe elevi, se intenţionează organizarea unor prelegeri-lecţie despre muzică structurate pe teme precum: noţiuni introductive, renaşterea şi perioada preclasică, clasicismul, romantismul, impresionismul, epoca contemporană, opera şi opreta, muzica cultă românească, relaţiile muzicii culte cu alte genuri muzicale, sinteze şi concluzii la final de curs.
Aceste prelegeri ar urma să fie susţinute de către cadre didactice de la Cluj-Napoca însoţite de studenţi, costul unei şedinţe fiind - spune Petre Pop - undeva la 1.500 de lei, cost care va fi suportat de administraţia locală de la Câmpia Turzii.
Cum spuneam mai sus, nici publicul larg, publicul adult, în general, nu este privat de "beneficiile" acestui proiect, pentru publicul larg fiind gândite mai multe spectacole cu muzică de calitate.
Intitulat "Să descoperim adevărata muzică", proiectul pe care administraţia de la Câmpia Turzii doreşte să îl deruleze, la iniţiativa Rei Culturae Fautores, prin serviciul de cultură din cadrul Primăriei şi în colaborare cu societatea culturală "Câmpia Turzii 775" nu este unul care să aibă ca scop îndepărtarea tinerilor de muzica modernă. Mai mult, primarul Radu Hanga preciza că acest proiect este, mai degrabă, unul care oferă o lărgire a orizontului celui care ascultă muzică dar că, dacă după o astfel de experienţă, individul X preferă ca în continuare să asculte manele, de exemplu, e alegerea lui, e treaba lui.
Tot în domeniul muzicii, Petre Pop preciza că există solicitări pentru profesori de pian sau de vioară care să predea cursuri la Palatul Cultural, în timp ce proiectul ce urmează a fi derulat la Câmpia Turzii nu vine pe un teren arid din moment ce a existat un feed-back pozitiv din partea tinerilor care au participat la vizonările de concerte organizate în special pentru ei, exemplul dat în primă instanţă de Petre Pop în acest sens fiind vizonarea unui concert susţinut de Andre Rieu.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS