Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Sun, May
84 New Articles

Cornel Vana - expozitie apreciata in cadrul festivalului de teatru de la Turda

Diverse
Tools
Typography

Pe parcursul celor trei zile în care s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a festivalului de teatru "Teatru pe Drumul Sării" de la Turda, foaierul Teatrului Municipal Turda a găzduit expoziţia "Şi tu locuieşti în rana mea" a pictorului turdean Cornel Vana.

Imediat după conferinţa despre arta în timpurile postmoderne susţinută de Valdimir Brânduş, atât actorul Petre Băcioiu cât şi Valdimir Brânduş au dorit să adreseze câteva cuvinte despre expoziţia de artă plastică semnată Cornel Vana - şi despre Cornel Vana - în prezenţa autorului şi a lucrărilor sale.
"Eu am pendulat toată viaţa între teatru şi arte plastice", spunea Vladimir Brânduş în apropierea lucrărilor lui Cornel Vana amintindu-şi de primul eseu - "Actorul şi pictorul" - pe care l-a scris, adăugând că pe Cornel Vana l-a cunoscut în urmă cu peste 15 ani şi chiar deţine două lucrări ale pictorului turdean.
De asemenea, Vladimir Brânduş a mărturisit că, la Cornel Vana, apreciază că nu caută diverse experimente stilistice ci are curajul să picteze tradiţional. "Ce-mi place mie foarte mult la el este că poţi să asculţi muzică privind tabloul şi revenirea la natură, la virginitatea şi puritatea în sens bun a naturii".
Pe de altă parte, Petre Băcioiu preciza încă din start că toate operele de artă - indiferent de forma lor - se adresează afectivităţii. "Percepţia înseamnă o traducere ulterioară prin axiologizare. […] Înşişi medievaliştii spuneau că sediul sufletului este în glanda pineală", actorul clujean adăugând că "ceea ce este frumos în arta picturii pe care o face prietenul nostru - contemporanul nostru Cornel Vana - este faptul că ne trezeşte emoţie. Poate ne mai face să rămânem o clipă oameni în lumea asta în care ne pierdem, în postmodernismul acesta haotic şi fără de orizont". Adăugând că în pictura lui Cornel Vana privitorul regăseşte acea căldură şi candoare de care "oamenii au atâta nevoie", Petre Băcioiu mărturisea că nu poate să tragă concluzii deoarece e subiectiv, adevărul obiectiv existând doar în afara conştiinţei individuale.
Recunoscând că deschiderea unei expoziţii la Turda după patru ani i-a provocat "o mare revelaţie", Cornel Vana nu a putut decât să le mulţumească celor doi vorbitori: lui Vladimir Brânduş, pe care îl cunoaşte de peste 15 ani, şi lui Petre Băcioiu "pe care l-am văzut de câteva ori la TVR Cluj, am fost foarte impresionat şi n-am crezut că vom avea vreodată şansa să stăm de vorbă".

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS