Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

04
Sat, May
101 New Articles

Ce avea viceprimarul Nemes de spus despre raportul Curtii de Conturi

Administraţie
Tools
Typography

În aceeaşi zi în care primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie, a prezentat raportul Curţii de Conturi Cluj, măsurile dispuse şi ce s-a rezolvat din măsurile dispuse, viceprimarul Lucian Nemeş a convocat, al rândul său, o conferinţă de presă în care să îşi prezinte punctul de vedere cu privire la informarea pe care Consiliul Local Turda ar fi aşteptat-o cu privire la respectivul raport.

Începând prin a preciza că "există un termen limită - respectiv în 31 octombrie - pentru rezolvarea problemelor stabilite de către Curtea de Conturi", viceprimarul Lucian Nemeş spunea că îşi doreşte ca pe ordinea de zi a şedinţei ordinarea a Consiliului Local Turda din luna octombrie să se regăsească o informare "raportată la raportul Curţii de Conturi".
Totuşi, problema pe care Lucian Nemeş dorea să o ridice era, de fapt, alta: executivul Primăriei Turda nu a adus la cunoştinţa Consiliului Local Turda respectivul raport, viceprimarul Turzii făcând o trecere în revistă a solicitărilor pe care le-a făcut în acest sens,începând cu demersul din 17 iulie 2013 când, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Turda, ar fi solicitat colegilor din executiv să prezinte raportul Curţii de Conturi, cu atât mai mult cu cât - spune Lucian Nemeş - avea informaţia că la începutul lunii iulie s-ar fi înaintat înspre municipiul Turda atât raportul Curţii de conturi cât şi decizia efectivă.
Întrucât în luna august nu a fost o şedinţă ordinară a Consiliului Local Turda, nu a existat niciun răspuns la interpelarea viceprimarului, răspuns care ar fi venit abia pe 27 septembrie, spune Lucian Nemeş, răspuns în care se precizează: "în urma misiunii de audit efectuate de Curtea de Conturi în cursul anului 2013 au fost stabilite următoarele termene pentru implementarea unor măsuri de către aparatul de specialitate al primarului municipiului Turda: 31.10 respectiv 31.12.2013. Pecale de consecinţă se vor face informări cu privire la raportul Curţii de Conturi cu încadrarea în termenele menţionate".
Răspunsul pare să nu fi fost satisfăcător pentru Lucian Nemeş care susţine că solicitase un exemplar al raportului Curţii de Conturi "care este de drept al Consiliului Local" şi a primit "un răspuns care nu avea nici în clin nici în mânecă cu obiectul interpelării".
Următorul pas a fost o solicitare oficială către Curtea de Conturi prin care să se întrebe dacă forului deliberativ local turdean i s-a trimis un exemplar al raportului Curţii de Conturi sau nu. Mai mult, la momentul respectiv secretariatul Consiliului Local Turda ar fi infirmat existenţa vreunui exemplar al raportului în discuţie la secretariatul Consiliului Local.
Pe 1 octombrie Lucian Nemeş a transmis o adresă către Curtea de Conturi Cluj în care solicita comunicarea către Consiliul Local Turda a raportului Curţii de Conturi şi a deciziei referitoare la controlul efectuat în perioada aprilie-mai 2013 la Primăria Turda. Prin aceeaşi adresă, viceprimarul municipiului Turda întreba dacă un exemplar al raportului şi al deciziei au fost transmise Consiliului Local Turda la momentul comunicării (raportului şi deciziei) către Primăria Turda la finele lunii iunie 2013.
Răspunsul de la Curtea de Conturi Cluj a venit! Cu numărul de înregistrare 1843/04.10.2013 (număr de "ieşire", cel mai probabil), răspunsul Curţii de Conturi preciza - sub semnătura directorului Radu Alexandru Roşu - că "un exemplar din Raportul de audit nr. 1020/10612/28.05.2013 şi din Decizia 19/26.06.2013 au fost transmise Consiliului Local al municipiului Turda prin adresa cu nr. 1248/04.07.2013". Deci era...
Un astfel de răspuns nu a făcut decât să confirme supoziţiile viceprimarului Turzii cum că spre Consiliul Local Turda documentele fuseseră transmise chiar din luna iulie.
Urmarea? Hai la registratura primăriei!
La registratura primăriei, la poziţia 13052 (05.07.2013) există intrarea unui document provenit de la Curtea de Conturi: comunicare raport de audit nr. 1020/10612/28.05.2013 încheiat în urma misiunii de audit financiar asupra contului anual de execuţie bugetară pe anul 2012 şi decizia nr. 19/26.06.2013.
Deci şi la registratura primăriei apărea că documentele "intraseră"... "Spre surprinderea mea, acest document apărea descărcat la Primăria municipiului Turda în sarcina domnului primar căruia eu, unul, de circa trei luni de zile - la acel moment - îi solicitasem acel raport", spunea Lucian Nemeş continuând prin a explica ce înseamnă "documentul 1248/04.07.2013" (adică adresa menţionată în răspunsul primit de viceprimarul turzii de la Curtea de Conturi).
Păi foarte simplu: documentul 1248 era - nici mai mult nici mai puţin - o adresă de la Curtea de Conturi către Consiliul Local al muncipiului Turda şi în care se preciza negru pe alb şi cu subiect şi predicat cum că "vă trimitem alăturat un exemplar din raportul de audit nr. 1020/10612/28.05.2013 încheiat în urma misiunii de audit financiar asupra contului anual de execuţie bugetară pe anul 2012 la unitatea administrativ teritorială municipiul Turda, precum şi un exemplar din Decizia nr. 19/26.06.2013 conţinând măsurile pe care ordonatorul de credite trebuie să le ia pentru înlăturarea deficienţelor constatate de Camera de Conturi a judeţului Cluj". Clar, nu? Doar că, aşa cum spunea şi viceprimarul, chiar dacă documentul 1248 era datat 4 iulie 2013, câteva luni mai târziu se infirmase existenţa vreunui exemplar al raportului sau al deciziei Curţii de Conturi la secretariatul Consiliului Local Turda.
Interesant este, însă, un alt document! În afară de documentul 1248, mai exisă şi documentul 1247 care este datat tot 4 iulie 2013, doar că este adresat primarului Tudor Ştefănie (venit, evident, tot de la curtea de conturi şi semnat, evident, tot de directorul Radu Alexandru Roşu, la fel ca şi documentu 1248 sau ca şi răspunsul - primit - aşa cum antrior arătam, de viceprimarul Lucian Nemeş).
Dar care este importanţa documentului 1247 adresat primarului Tudor Ştefănie?
Păi în acest document se comunica primarului Tudor Ştefănie că tocmai i se transmite Decizia nr 19/26.06.2013 "privind înlăturarea deficienţelor constatate", deficienţe consemnate în raportul de audit 1020/10612/28.05.2013. Şi ce se mai precizează în documentul 1247 care, pe cale logică, era anterior documentului 1248 adresat Consiliului Local Turda, deci emis înaintea acestuia? Anume că "vă rugăm să prezentaţi consiliului local Raportul de audit şi măsurile dispuse prin decizie şi să ne informaţi despre aceasta în termen de 15 zile de la data şedinţei consiliului local". Păi nu?...
"La acel moment, în septembrie", spunea Lucian Nemeş "am făcut această menţiune, am spus că este o obligaţie din partea Primăriei să prezinte Consiliului Local, în calitate de for deliberativ turdean, Raportul Curţii de Conturi. Din nefericire nu ştiu dacă există o sancţiune în acest sens. Obligaţia e clară", spunea Lucian Nemeş..
Exemplul dat de viceprimarul Turzii a fost municipiul Câmpia Turzii unde a fost un control similar în aceeaşi perioadă ca şi la Turda dar unde, spre deosebire de Turda, în luna iulie raportul a fost prezentat în Consiliul Local Câmpia Turzii.
"Mie mi se pare destul de delicat ca noi, în calitate de consilieri locali, încă să nu fi luat act de Raportul Curţii de Conturi, încă pentru noi să fie o enigmă şi să trebuiască să ne inspirăm şi să citim presa locală ca să putem afla ce se întâmplă, pur şi simplu, în Primăria municipiului Turda", încheia viceprimarul Lucian Nemeş, cu speranţa că Raportul Curţii de Conturi se va regăsi, ca informare, pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local Turda.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS