Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Sat, Apr
106 New Articles

TURENI: Daniela Manaila - vizita in Spania intr-un proiect european

Interviu
Tools
Typography

Alături de reprezentanţii altor cinci comune, Daniela Mănăilă - primar al comunei Tureni - a efectuat o vizită în Spania în cadrul unui proiect prin care tinerii să fie ajutaţi să contribuie la dezvoltarea non-agricolă a mediului rural.

Reporter: Cărui fapt se datorează vizita dvs. în Spania.
Daniela Mănăilă: Deci am fost parteneri pe un proiect POSDRU Axa Prioritară 5. am fost şase localităţi din judeţul Cluj partenere în acest proiect: Mihai Viteazu, Iara, Poieni, Gilău, Vad şi Tureni, comuna noastră.
Rep.: A existat un criteriu după care s-au ales primăriile sau dvs. v-aţi manifestat intenţia de participare?
D.M.: Au fost criterii de selecţie în cadrul proiectului şi în urma acelor criterii.... Nici nu am fost solicitaţi sau întrebaţi. Datele s-au luat de la statistică şi în urma unor criterii pe care le-au avut ei stabilite în proiect noi am fost primăriile selectate. Ulterior am fost întrebaţi dacă vrem să fim parteneri în acest proiect.
Rep.: Concret, în ce constă proiectul?
D.M.: Proiectul se numeşte "Carieră în rural - şi noi vrem să învăţăm, şi noi vrem să acţionăm". Tema principală a proiectului este dezvoltarea localităţilor rurale, dar pe profil non-agricol, deci să poţşi să te dezvolţi în rural, dar nu pe profil agricol, ci alte activităţi.
Rep.: Ca de exemplu?
D.M.: Mici indistriaşi, servicii...
Rep.: ...Turism, eventual?
D.M.: Turism... deci orice activităţi în afară de activităţile agricole.
Rep.: Şi vi s-au prezentat variante sau dvs., primăriile, aţi fost cu sugestiile pe care le aveţi sau cu posibilităţile pe care le-aţi avea de dezvoltare non-agricolă?
D.M.: Primarii din aceste localităţi am fost duşi în Spania, a fost un proiect foarte bine organizat, ne-au dus în zona apropiată Madridului, în comunităţile rurale, şi în comunităţile rurale din zona Valenciei. Am vizitat vreo 7-8 primării. Primarii de acolo şi cu aparatul de specialitate din primăriile respective ne-au făcut o informare vizavi de formarea profesională a tinerilor din localităţile respective şi activităţile pe care dânşii le desfăşoară în comunităţile lor pe profil non-agricol. Au fost exemple clare, ne-au dus la faţa locului, unde erau asemenea activităţi.
Rep.: Cât a durat vizita?
D.M.: Trei zile. Din păcate a fost foarte scurtă şi programul a fost foarte încărcat. Plecam dimineaţa la 8.00 şi ajungeam seara la 10.00-11.00 înapoi. De exemplu, din Madrid până în Valencia sunt vreo 300-400 de km şi în aceeaşi zi ne-am dus, am vizitat acolo câteva comunităţi şi câteva mici întreprinderi şi ne-am şi întors.
Rep.: Au existat întâlniri între dvs. şi primarii de acolo sau indistriaşii de acolo întâlniri în cadrul cărora să vă explice cum au făcut ei?
D.M.: Da, era foarte bine organizat. La fiecare primărie ne aştepta primarul cu aparatul de specialitate din primărie, era o informare, un schimb de experienţă, discuţii, mai explicam şi noi cum e la noi, iar după aceste discuţii mergeam, practic, la întreprinderi sau la oamenii care aveau mici afaceri.
Rep.: Şi după această vizită, la finalul ei - ori acolo, ori numai în România - a existat o întâlnire între primari ca să se discute concluziile vizitei?
D.M.: Cu toţi primarii de acolo nu, că era imposibil, dar în urma acestor vizite am fost invitaţi la şeful care se ocupă de acest proiect, a fost o discuţie destul de interesantă de 3-4 ore, în care noi ne-am spus concluziile.
La această întâlnire era invitată şi o societate, o firmă, care se ocupa cu îndrumarea tinerilor şi cu formarea lor profesională în vederea deschiderii unei afaceri proprii. Am întrebat câţi cursanţi, în urma acestor informaţii, au început să îşi deschidă o afacere şi ne spus că firma dânşilor, în anul 2012, au ajutat cam 200 de tineri să pornească o afacere pe cont propriu.
Rep.: Teoretic, care ar fi variantele pentru România? Este o firmă similară în România care să ajute tinerii, sau tinerii colaborează cu firma de acolo?
D.M.: În următoarea perioadă vor fi formatori, care sunt finanţaţi prin acest proiect, vor veni în fiecare localitate din astea şase, vor ţine cursuri cu tineri care vor să fie întreprinzători particulari sau cu tineri care vor să se califice pe o anumită meserie - ceva gen cum erau şcolile noastre profesionale - şi pe raza unei localităţi vor participa la aceste cursuri cam 20 de tineri.
Tinerii vor prezenta nişte planuri de afaceri, nişte gânduri şi idei şi primele 4-5 proiecte din fiecare localitate vor fi selectate, iar tinerii vor fi duşi în Spania în august-septembrie în acest an, pentru schimb de experienţă.
Mai mult, dânşii erau foarte deschişi. Cel puţin primăriile la care am fost noi aveau accesate fonduri pentru formarea profesională a tinerilor din localităţile respective.
Chiar o primărie dintr-una din localităţile de lângă Valencia era deschisă şi spuneau că dacă avem tineri care ar vrea să parcurgă cursurile unei şcoli profesionale ei îi primesc chiar de mâine. Le vor da 900 de euro cu care să-şi acopere costurile cu cazarea, transportul şi masa pe perioada cursului.
Rep.: Vorbeaţi de un număr de 20 de tineri pentru fiecare localitate. Dar aceşti tineri, ca să vină cu ideile lor, cu posibilele lor proiecte, ei vor fi îndrumaţi de cineva, sau cum se va proceda?
D.M.: Îi formează. Asta este tema proiectului. Li se va prezenta, li se va explica ceea ce înseamnă o afacere, li se oferă mai multe domenii de activitate, informaţii despre ceea ce au făcut ei acolo... Practic este primul pas, de învăţare, a tinerilor.
Mai mult, pe lângă aceşti tineri până la 30 de ani va fi formată o grupă de copii de clasa a VIII-a, ca să-i pregătească, să le spună încă de-acuma, când ei vor păşi pentru prima dată la liceu şi vor fi îndrumaţi spre anumite profesii, de-acuma vor forma cursuri cu aceşti copii şi îi va îndruma.
Rep.: Deci formatorii vin de la ei de-acolo?
D.M.: Formatorii vor fi români, care vor fi instruiţi de cei din Spania.
Rep.: Şi când va fi prima întâlnire?
D.M.: Cred că prima întâlnire va fi peste două-trei săptămâni. Vor fi nişte chestionare pentru tinerii din sat pe care ei să le completeze. În urma acestor chesionare vor fi selectaţi cei 20 şi după aceea proiectul îşi va urma cursul.
Rep.: Şi pe ce perioadă se desfăşoară?
D.M.: Perioada proiectului este în acest an până în luna octombrie dar se întrevede o prelungire a proiectului până anul viitor.
Rep.: Presupunând că se aplică respectivele chestionare, se selectează cei 20 de tineri, ei vin cu sugestiile lor, li se dau idei cum să facă un proiect şi ei îşi fac proiectele respective, ce se alege de proiectele alea, vor primi nişte bani să îşi pună în aplicare proiectele?...
D.M.: Vor fi şi remuneraţi. Vor primi o anumită sumă de bani pentru participarea la curs. Dar li se oferă şi nişte idei principale despre ceea ce înseamnă să îţi găseşti un loc de muncă. Vor face proiecte, probabil vor fi nişte idei care vor fi dezvoltate şi aceşti tineri care vor fi selectaţi vor fi duşi în Spania şi o să li se prezinte o activitate similară cu ceea ce au gândit ei. Deci vor merge acolo şi vor vedea, efectiv, cum se derulează o afacere pe care ei o gândesc, cum s-a pus pe picioare. Şi vin cu experienţa.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS