Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Sat, Apr
106 New Articles

Confruntarea

Editorial
Tools
Typography

În cazul în care vă întrebaţi, să ştiţi că politicul nu are probleme: îşi vede în continuare de manipulările fireşti, aşa cum face de la Revoluţie încoace. Chiar dacă unii îşi puneau speranţe ba că una, ba că alta, pot să stea liniştiţi: rămâne cum ne-am înţeles. Adică rămâne cum s-au înţeles ei, politicienii: tot aşa!

Cel puţin evenimentele din ultima vreme parcă vin să confirme din nou (şi din nou) că politicul e una şi cetăţenii sunt alta, că prăpastia, de fapt, există şi că, deşi mimează intersesul cetăţeanului, politicienii îşi văd tot de ale lor.

Trebuie să recunoaştem că puţin i-a scuturat seria de evenimente din ultima perioadă (gen "strada" cu tot ce a presupus şi încă mai presupune asta) dar nu foarte tare. I-a scuturat atât cât să se trezească din adormirea în indiferenţă, să mimeze interesul naţional şi apoi să facă tot ce ştiu ei cel mai bine, să facă ceea ce au fost învăţaţi (cei mai tineri) să facă de către dinozaurii (cei mai vechi) din partid (oricare ar fi partidul).

Are rost să mai râdem şi noi de noul guvern Cioloş? Cel mai probabil nu, pentru că deja au râs o grămadă de el. Are rost să ne mai referim şi noi la "guvernul meu" ca la rezultanta concretă, evidentă a confiscării protestelor de către anumite grupuri de interese mai evidente sau mai ascunse? Nu, pentru că deja au făcut-o alţii.

Aşa că dacă în primul paragraf aminteam de "manipuările fireşti" cu care este obişnuit mediul politic (de la promisiunile electorale servite ba într-o găleată, ba într-o pungă cu făină ori într-o sticlă cu ulei, până la ignorarea cetăţeanului, alegătorului în secunda doi după instaurarea la putere sau în scaunele din care vor să piloteze - dezastruos pentru cetăţean, se vede - o ţară) acum nici nu mai are rost să mai spunem ceva cu atât mai mult cu cât evidenţa vine să confirme că politicianu' român n-o muritu' numa un pic s-o hodinitu'!

Oare să mai amintim cât de ridicoli sunt toţi începând cu fotografia oficială a noului guvern care prin însăşi fotografie transmite diletantismul în cea mai pură şi sublimă formă a sa?

Mai are rost să mai amintim aici că nu toţi protestatarii s-au lăsat prostiţi şi unii dintre ei - cei mai sinceri, mai înverşunaţi şi mai conştienţi de propria sineitate şi propriul lor în societate - continuă să se manifeste împotriva implicit a manipulării la care "serviciile" (că sunt bănuitele servicii secrete de la noi sau de aiurea, că sunt serviciile de PR ale intereselor transpartinice) vor să supună o ţară pe care s-o-ntoarcă cu spatele la intenţiile ascunse şi căreia să-i arunce-n faţă un os schilod pe care să-l roadă a preocupare şi neimplicare în treburile "serioase" ale lor, ale celor care nu trebuie deranjaţi de la conducerea lumii, de fapt?

La noi, pe plaiuri locale, confruntarea există şi ea, că e musai, doar că sunt mai greu de identificat combatanţii în parte. Nu mai ştii dacă puterea se luptă cu opoziţia ori opoziţia se luptă cu puterea, nu mai ştii clar care e opoziţia şi care e puterea din moment ce în acelaşi mandat mai mulţi dintre cei aleşi de dumneavoastră au ajuns să nu mai ştie nici ei dacă sunt la putere sau în opoziţie oscilând între cele două până când au simţit o pâine caldă de mâncat din care acum înfulecă precum hămesiţii fără să se mai uite la alegătorul spre care se vor întoarce abia la anul dar mânjiţi la gură şi cu firimituri pe piept.

Apropo, aici nu trebuie să-i uităm nici pe aşa-zişii acoliţi. Adică cei care prin sinergia împrejurărilor au ajuns la câte un loc călduţ şi care se comportă, unii, aşa cum au văzut la politicieni, acoliţi pentru care verticalitatea înseamnă mai nimic şi care, în afară de-a fi cel mult politicoşi (şi asta tot din interes) sunt de fapt victimele, bolnavii unei ciume a indiferenţei de care s-au contaminat prin apropierea de cei care le-au pus scaune sub fund.

Ca să ne referim la un exemplu de fund şi luntrii, vom aminti aici de recentul eveniment prin care consilierul local Dorel Corpodean şi-a anunţat cu surle, trâmbiţe şi drojdie înregimentarea într-o nouă formaţiune politică, fapt care, privit dintr-o anume perspectivă, ne face să credem sincer că Dorel Corpodean tocmai ce a început o muncă asiduă la construirea carierei sale de traseist politic şi noi n-avem ce face decât să îi urăm succes pentru că numai aşa, prin eforturile sale de-a se evidenţia în acest sens, alegătorul poate să vadă cum stau lucrurile şi, probabil, va pune conştient ştampila la alegerile care vin la anul.

Ei, acuma să nu credeţi că avem ceva anume cu Dorel Corpodean. Vă mai amintiţi cum acu' aroape patru ani aţi votat useleul ca să lupte pentru voi împotriva pedeleului iar acum peneleul şi pedeleul se plimbă la braţ pe faleză ca doi îndrăgostiţi care vor să pară că nu au mai avut relaţii necuviincioase anterior? Vă mai amintiţi cum pepedediştii urlau din rărunchi la ciocoi şi acum stau şi beau cu ciocoii la masă? Asta ziceam..

În tot acest marasm pe care politicienii îl aruncă peste ochii celor pe care se dau cu fundul de pământ că îi reprezintă mai sunt şi oameni care nu se lasă. Doar ca să punctăm, un exemplu în acest sens este asoiaţia "Amicii Noştri" (sau "Amicii Dog Rescue", cum se prezintă mai nou) care a atătat că prin implicare, prin acte de voinţă, se poate face ceva - în cazul de faţă în privinţa animalelor fără stăpân - şi nu trebuie să ne mulţumim cu refuzul (mai politicos sau nu) al administraţiilor locale.

Şi dacă tot am început cu politicul, măcar să terminăm cu administrativ. Cel mai de seamă reprezentant al administraţiei locale turdene, primarul Tudor Ştefănie, pare să se situeze într-o zonă slab definită aflată la graniţa între pesimismşi optimism. Spre exemplu, la prezentarea intermediară a activităţilor din cadrul proiectului de reveitalizare prudentă a centrului istoic al Turzii, deşi primarul se arăta încrezător în legătură cu reuşita proiectului şi beneficiul pe care implementarea efectivă a acestui proiect l-ar avea pentru Turda cel puţin pe zona turism-cultură dacă nu chiar mai mult, edilul şef nu s-a abţinut de la a-şi manifesta convingerea că sigur vor fi unii (fără să-i numească pe aceştia şi nu înţelegem de ce) care vor critica proiectul de revitalizare şi vor spune că nu e bun şi nu e de succes.

Pe de altă parte, însă, primarul s-a arătat foarte participativ şi pur şi simplu a deschis uşile administraţiei locale pentru toţi care vor să intre pe ele, în special cei din mediul privat. Concret, aflat la evenimentul SkillUP Conferences organizat la Turda, primarul municipiului spunea că îi aşteaptă pe toţi care vor să tragă de mânecă administraţia locală şi vor să ofere sugestii pentru o mai bună relaţionare între administraţie şi mediul privat, toată lumea trebuind să înţeleagă că şi în administraţie lucrează tot oameni, iar oamenii sunt supuşi greşelii, însă corectarea greşelilor nu face decât să să fie benefică pentru toată lumea.

Aşa că, în ceea ce ne priveşte, nouă nu ne rămâne decât să transmitem mai departe mesajul primarului în special către reprezentanţii mediului de afaceri. Mergeţi şi semnalaţi problemele! Înscrieţi-vă chiar în audienţă la primar dacă e nevoie şi spuneţi ce aveţi de spus! Uşile Primărieivă sunt deschise şi oameni de acolo vă aşteaptă!

Apoi haideţi şi spuneţi-ne şi nouă ce aţi rezolvat şi cum cei cu care aţi vorbit au înţeles să pună în practică ideile cu care v-aţi prezentat. Şi când vor fi ele puse în practică.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS