Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

28
Sun, Apr
112 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Creșterea eficienței finanțelor publice, reducerea deficitului bugetar și gestionarea datoriei publice, priorități ale conducerii liberale a Finanțelor

PNL
Typography

Prioritățile conducerii PNL a Ministerului Finanțelor pentru perioada următoare vizează accelerarea aplicării unui plan concret de acțiune, care să conducă la dezvoltarea sustenabilității finanțelor publice, cu accent pe colectarea veniturilor, diminuarea evaziunii fiscale și eliminarea risipei bugetare.

Strategia implementată de liberali urmărește îndeplinirea unor obiective concrete, precum întărirea disciplinei fiscale, simplificarea arhitecturii bugetului, creșterea competitivității agenților economici, combaterea deprivării materiale a populației, bugetarea performanței și întărirea responsabilității fiscal-bugetară.

Preocuparea PNL în domeniul finanțelor din actuala guvernare este crearea unui mediu favorabil investițiilor, extinderea afacerilor și înființarea de noi locuri de muncă. De asemenea, se va pune accent pregnant pe digitalizarea și simplificarea interacțiunii dintre instituțiile subordonate Ministerului Finanțelor și contribuabili, prin continuarea și extinderea proiectelor de debirocratizare la toate nivelurile.

Reducerea deficitului bugetar pe termen mediu și asigurarea disciplinei fiscale este un alt obiectiv cu aplicabilitate imediată, aceste deziderate contribuind primordial la scăderea inflației, a ratelor dobânzilor, a deficitului comercial și de cont curent al balanței de plăți, precum și la stabilitatea monedei naționale.

În acest sens, vor fi aplicate măsuri stricte pentru optimizarea cheltuielilor publice, eliminarea risipei și sporirea eficienței alocării resurselor. De asemenea, va fi prioritară consolidarea mecanismelor de control intern, în vederea asigurării transparenței, responsabilității și utilizării eficiente a fondurilor contribuabililor.

Un alt punct stringent al conducerii liberale a Finanțelor este definitivarea unei strategii viabile de gestionare a datoriei publice, pentru a minimiza costurile îndatorării.

Potrivit actualei realități economice, România are nevoie de asigurarea unui mix echilibrat de finanțare, care să permită reintrarea datoriei guvernamentale sub pragul de sustenabilitate pe termen mediu.

Astfel, se urmărește asigurarea finanțării deficitului bugetar, dar și refinanțarea datoriei publice preponderent în monedă națională, ținta fiind continuarea procesului de dezvoltare a pieței interne, în paralel cu accesarea piețelor externe de capital, în vederea asigurării unor surse solide de finanțare.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS