Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Alexandra şi Georgeta, elevele premiate în Grecia pentru lucrarea ştiinţifică realizată la "Pavel Dan"

P. Dan
Tools
Typography

Alexandra Costantea şi Georgeta Pop sunt colege de clasă, eleve în clasa a XII-a A a Liceului Teoretic "Pavel Dan" din Câmpia Turzii. Până la punerea în practică a gândurilor pe care le au după terminarea liceului, cele două au marcat o realizare în ultimul an de preuniversitar.

Alexandra şi Georgeta au fost prezente la începutul lunii martie în Grecia, la Anatolia College din Thessaloniki unde au prezentat lucrarea "Colloidal Silver - Redescovering the Nanotechnology of the Past" (Argintul coloidal - redescoperind nanotehnologia trecutului).

Lucrarea elevelor de la "Pavel Dan" a trebuit să fie trimisă încă de anul trecut pentru cea de-a cincea ediţie a Anatolia College Science and Technology Annual Conference - ACSTAC (Conferinţa Anuală de Ştiinţă şi Tehnologie de la Anatolia College). Odată considerată admisă lucrarea, elevele au fost invitate să îşi şi susţină această lucrare ce s-a încadrat la disciplina biologie - deşi lucrarea a fost interdisciplinară, în realizarea ei fiind nevoie şi de cunoştinţe de fizică, matematică şi chimie  - disciplină la care au fost înscrise în total 37 de lucrări ale unor elevi din Grecia, Turcia, Bulgaria, Bahamas sau Statele Unite, România fiind reprezentată doar de Alexandra şi Georgeta.

În lucrarea realizată cu sprijinul cadrului didactic îndrumătoru - profesor Ana Turcu - Alexandra şi Georgeta au prezentat aplicaţiile argintului coloidal sub diverse aspecte, partea forte a  lucrării fiind realizarea de experimente.

"Experimentele noastre au demonstrat că poate să existe o alternativă", spunea Alexandra, în timp ce Georgeta a adăugat "Am demonstrat experimental că putem să aducem alternative la multe substanţe chimice pe care noi le folosim azi, ca să tratăm, de exemplu, boli ale struguraşilor, ca să facem ca plantele să crească mai repede folosind substanţa care poate să fie prietenoasă cu mediul şi să nu fie toxică pentru noi", completând: "am făcut experimente acasă sau la staţia de epurare unde am arătat că dacă introducem o mică cantitate de argint coloidal în apă, numărul de bacterii din apa poluată va scădea cu jumătate, se încetineşte procesul de multiplicare, fără a rămâne reziduuri care să afecteze mediul şi am tratat afidele la struguraşi, demonstrând că şi au o capacitate germinativă mare".

Elevele de la "Pavel Dan" au avut de susţinut lucrarea în limba engleză în faţa unui juriu şi a unei audienţe şi, de asemenea, au trebuit să răspundă la întrebările din lucrare adresate de juriu.

Din cele 37 de lucrări de la secţiunea de biologie au fost premiate doar 10 lucrări, lucrarea elevelor de la "Pavel Dan" fiind nu doar singura lucrare străină premiată, ci şi chiar a doua lucrare premiată.

Aşa cum preciza şi profesor Dorina Nicoară - diriginta celor două eleve, care le-a şi însoţit în Grecia - nu s-au oferit premii de tipul I, II sau III, ci lucrările au fost premiate pentru diferite aspecte. Astfel, dacă prima lucrare premiată şi-a primit distincţia pentru originalitate, lucrarea Alexandrei şi a Georgetei a fost premiată pentru bogata parte experimentală.

Dincolo de faptul că la biologie au fost trei secţiuni, la întreaga conferinţă de la Anatolia College au fost prezentate un număr de 600 de lucrări la diverse secţiuni precum matematică, biologie, chimie, ştiinţe umaniste sau informatică.

La Anatolia College unde există învăţănânt pe trei nivele - gimnaziu, liceu şi colegiu (la colegiu predarea fiind total în limba engleză, instituţia mamă fiind din Statele Unite şi învăţământul fiind unul de tip privat) - elevele de la "Pavel Dan" au avut ocazia, pe parcursul celor câteva zile, să cunoască un alt tip de sistem educaţionale, să participe la diverse workshop-uri sau activităţi extracurriculare şi, cel mai important, au avut ocazia de a interacţiona cu cadre didactice universitare cum ar fi profesori de la MIT sau din Lausanne.

Întrebate ce vor dori să facă după absolvirea liceului, fetele aveau gânduri cât se poate de concrete: Alexnadra optează pentru politehnică în timp ce Georgeta vrea medicină, continuată de cercetare.

Lucrarea elevelor de la "Pavel Dan" mai este, însă, prezentată şi în altă parte: în luna aprilie Georgeta are ocazia să prezinte aceeaşi lucrare şi la un alt eveniment similar care are loc la Cluj-Napoca. "De 20 de ani de când se desfăşoară este pentru prima dată când au reuşit să o aducă în România", spunea profesor Dorina Nicoară despre International Conference of Young Scientists (Conferinţa internaţională a tinerilor cercetători).

Şi evenimentul de la Cluj-Napoca este unul relativ amplu având în vedere că deja s-au anunţat participanţi din peste 20 de ţări.

Nu în ultimul rând reuşita realizării Alexandrei Costantea şi şi a Georgetei Pop le-a adus pe acestea în atenţia publică, elevele fiind nominalizate le secţiunea Educaţie a primei ediţii a Galei Oamenilor de Valoare care a avut loc la Câmpia Turzii spre finele lunii martie.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS