Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Sat, Apr
113 New Articles

Cronologia unei bulibăşeli administrative cu CNMV la mijloc, sau e ceva mai mult?

Agora
Tools
Typography

Toată lumea aştepta cu sufletul la gură decizia privind începerea şcolii pe 8 februarie, decizia ce urma a fi luată pe data de 2 februarie, aşa cum se tot anunţa în presă, decizia fiind una guvernamentală, luată la nivel naţional.

Hai să ne reamintim cum a fost, cel puţin pentru Turda, din acest punct de vedere, săptămâna dinaintea începerii celui de-al doilea semestru!

Luni, 1 februarie (cu 7 zile înainte de începerea şcolii)

...ora 14.07

Prefectura Cluj transmite situaţia cu rata incidenţei la mia de locuitori în ultimele 14 zile pentru localităţile din judeţul Cluj.

La această informare, municipiul Turda apare cu o rată de 1/1000, ceea ce situa municipiul la limită din punctul de vedere al scenariului în baza căruia se decidea modul în care elevii sunt prezenţi la cursuri.

Miercuri, 3 februarie (cu 5 zile înainte de începerea şcolii)

...ora 16.07

Primarul Cristian Matei are o postare pe facebook în care ne anunţă că “Potrivit declarațiilor Președintelui României, toți elevii turdeni vor începe fizic școala începând cu data de 8 februarie”.

În aceeaşi postare primarul informează că Turda se află în scenariul verde, cu o rată a incidenţei sub 1 la mia de locuitori, motiv pentru care “toți copiii vor merge fizic la grădiniță și la școală, adică vor reintra în clase toți cei din învățământul primar, gimnazial și liceal”, asta cu toate că “așteptăm să vedem care vor fi regulile impuse și vă vom transmite toate informațiile necesare”.

Chiar mai mult, încă de miercuri, primarul Matei asigura că se fac toate demersurile pentru ca “unitățile de învățământ să fie pregătite și să îi întâmpinăm pe copii în cele mai bune condiții de igienă și de siguranță”, primarul Turzii adăugând: “consider că deschiderea școlilor este un lucru absolut necesar și mă bucur că împreună am reușit să aducem Turda în scenariul verde, astfel încât toți elevii turdeni să se poată întoarce la normalitate, să se poată întoarce la școală”.

Vineri, 5 februarie (cu 3 zile înainte de începerea şcolii)

...ora 13.06

Prefectura Cluj transmite o nouă situaţie cu rata incidenţei la mia de locuitori în ultimele 14 zile pentru localităţile din judeţul Cluj, informare în care municipiul Turda apare cu o rată de 0,97/1000, rată care situa municipiul sub limita maximă a scenariului verde.

...ora 17.20

Deputatul PNL Cristina Burciu transmite un comunicat prin care consideră, încă din titlu, că “Redeschiderea școlilor [e - n.r.] un pas important pentru revenirea la normalitate” şi în care explică ce şi cum cu scenariul verde, galben sau roşu şi cum se organizează cursurile din acest punct de vedere:

  • VERDE - incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1 la 1.000 de locuitori – activitățile care impun prezența fizică în unitățile de învățământ sunt permise pentru TOATE CATEGORIILE DE ANTEPREȘCOLARI, PREȘCOLARI și ȘCOLARI;
  • GALBEN - incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1 la 1.000 dar mai mică sau egală cu 3 la 1.000 de locuitori – activitățile care impun prezența fizică în unitățile de învățământ sunt permise pentru ANTEPREȘCOLARI, PREȘCOLARI și ELEVII claselor din învățământul primar și cei ai claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal;
  • ROȘU - incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3 la 1.000 – activitățile care impun prezența fizică sunt permise pentru toți ANTEPREȘCOLARII, PREȘCOLARII, ELEVII CLASELOR DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR.

Cum Turda era, oficial, în scenariul verde (la limită, e adevărat, cu 0,97/1000) se înţelege că în cazul municipiului nostru cursurile urmau să înceapă cu prezenţa fizică în unităţile de învăţământ pentru toate categoriile de antepreşcolari, preşcolari şi şcolari.

Să nu uităm, totuşi, că, în acelaşi comunicat, deputat Burciu ne asigura că “Redeschiderea școlilor se face după un plan coerent și bine stabilit,  măsurile emise de Ministerul Educației si de Ministerul Sănătății având drept scop protejarea și menținerea sănătății copiilor, a cadrelor didactice și a personalului auxiliar din unitățile de învățământ” dar şi că, totuşi, “Cadrele didactice care vor susține orele remediale vor fi beneficia de o alocare financiară estimată la 30 de milioane de euro”.

Sâmbătă, 6 februarie (cu două zile înainte de începerea şcolii)

...ora 15.19

Prefectura transmite HCJSU (Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă) Cluj cu numărul 5/06.02.2021 “privind aprobarea scenariilor de funcționare pentru unitățile de învățământ preuniversitar/conexe de pe raza județului Cluj, pentru începutul semestrului II al anului școlar 2020-2021, precum și aprobarea unor măsuri de organizare a activității în cadrul acestora în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2”.

Documentele care auu stat la baza adoptării HCJSU 5 sunt:

  • adresa DSP Cluj 1710/05.02.2021 privind situaţia epidemiologică la nivelul fiecarei localităţi din judeţul Cluj, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la numărul de locuitori, înregistrată la Instituţia Prefectului - Judeţul Cluj cu numărul 1445/05.02.2021
  • adresa ISJ Cluj 1008/05.02.2021 înregistrată la Instituţia Prefectului - Judeţul Cluj cu numărul 1451/05.02.2021, cuprinzând centralizatorul scenariilor de organizare şi funcţionare la propunerea Consiliilor de Administraţie ale instituţiilor de învăţământ, pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar/conexe de pe raza judeţului Cluj pentru începutul semestrului II al anului şcolar 2020-2021 avizate de ISJ Cluj şi DSP Cluj
  • Legea educaţiei naţionale 1/2011
  • Legea 95/2006 republicată
  • OUG 141/2020 privind instituirea de măsuri pentru buna funcţionare a sistemului de învăţământ
  • Ordinul Comun 3235/93/2020 al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii privind măsurile de organizare în unităţile de învăţământ
  • OUG 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă
  • HG 557/03.08.2016 privind managementul tipurilor de risc
  • HCNSU 5/03.02.2021

În baza acestor documente şi dincolo de explicarea scenariilor, prin HCJSU 5/06.02.2021 s-a hotărât ca, din cele 26 de instituţii şi structuri educaţionale din Turda, 25 sunt în scenariul verde, în timp ce una singură este în scenariul galben.

Astfel, potrivit HCJSU 5/06.02.2021 (într-un municipiu cu rata a incidenţei de 0,97 la mia de locuitori) Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” urma să înceapă cursurile în scenariul galben, în timp ce pentru scenariul verde “se calificau”:

  • Colegiul “Emil Negruţiu”
  • Colegiul Tehnic Turda
  • Grădiniţa cu Program Prelungit “Căsuţa Piticilor”
  • Grădiniţa cu Program Nornal “Căsuţa Piticilor” - Structura 1
  • Grădiniţa cu Program Prelungit “Dr. Ion Raţiu”
  • Grădiniţa cu Program Normal “Dr. Ion Raţiu” - Structura 1
  • Grădiniţa cu Program Normal “Dr. Ion Raţiu” - Structura 2
  • Grădiniţa cu Program Normal “Dr. Ion Raţiu” - Structura 3
  • Grădiniţa cu Program Prelungit “Poiana cu Castani”
  • Grădiniţa cu Program Normal “Poiana cu Castani” - Structura 1
  • Grădiniţa cu Program Prelungit “Prichindelul Isteţ”
  • Grădiniţa cu Program Prelungit “Sfânta Maria”
  • Grădiniţa cu Program Prelungit “Sfânta Maria” - Structura 1
  • Liceul Teoretic “Josika Miklos”
  • Grădiniţa cu Program Normal “Josika Miklos”
  • Liceul Teoretic “Liviu Rebreanu”
  • Clubul Sportiv Şcolar “Liviu Rebreanu”
  • Şcoala Gimnazială “Andrei Şaguna”
  • Şcoala Primară Waldorf Turda
  • Şcoala Gimnazială “Avram Iancu”
  • Şcoala Gimnazială “Horea, Cloşca şi Crişan”
  • Şcoala Gimnazială “Ioan Opriş”
  • Şcoala Gimnazială “Teodor Murăşanu”
  • Şcoala Profesională Poiana
  • Şcoala Postliceală “Henri Coandă”

Duminică, 6 februarie (în preziua începerii şcolii)

...ora 12.26

Întrebată despre situaţia de la CNMV (şi eventualele lucrări de la colegiu) care au dus la situaţia în care elevii să nu poată merge la şcoală, purtărorul de cuvânt al Primăriei Turda spune că “Toţi elevii vor merge la şcoală fără excepţie”.

...ora 12.31

Când i se reaminteşte că documentele oficiale ale administraţiei poziţionează colegiul turdean în scenariul 2 şi că inclusiv părinţii au comentat situaţia pe reţelele de socializare, purtătorul de cuvânt al Primăriei Turda afirmă cu siguranţă că “decizia finală e că merg toţi”.

Totuşi, întrebată a cui este respectiva “decizie finală” şi dacă aceasta (decizia) este consemnată în vreun document parafat, semnat şi asumat de vreo entitate, purtătorul de cuvânt al Primăriei Turda nu a mai răspuns.

...ora 12.37

Pusă în faţa aceleiaşi probleme, a singurei instituţii de învăţământ înscrise în scenariul 2 într-un oraş cu rata a incidenţei sub 1/1000 de locuitori, subprefectul (cu atribuţii de prefect) Irina Munteanu preciza: “Prin solicitarea de aseară a colegiului, urmare a reglementării unor aspecte organizatorice şi a propunerii ISG în acest sens, în urmatoarea oră se va supune aprobării CJSU proiectul de hotărâre cu modificarea scenariului din galben în verde pentru Colegiul «Mihai Viteazu». Vă comunicăm ulterior informaţia”.

...ora 12.45

Întrebată dacă mai sunt şi alte unităţi de învăţământ într-o situaţie similară, Irina Munteanu asigură că “Raportat la rata incidenţei, în cadrul şedinţei de astăzi, aceasta [cea referitoare la colegiul turdean - n.r.] este singura modificare propusa înspre aprobare”.

...ora 13.02

Atrăgându-i-se atenţia că municipiul Turda este puţin sub limita de trecere în scenariul galben şi întrebată fiind ce se întâmplă în cazul în care, de exemplu, în câteva zile sau pe parcursul săptămânii rata incidenţei creşte peste 1 (sau mai mult), subprefectul Irina Munteanu a răspuns: “CJSU va emite hotărâri cu privire la scenariile in care vor functiona unitatile de invatamant in functie de situatia epidemiologica ori de cate ori este nevoie, conform ordinului comun”, astfel reiterând ceea ce, de fapt, apărea ca informaţie în HCJSU 5/06.02.2021 unde, la art. 2 se precizează: “Scenariile de funcţionare ale unităţilor de învăţământ preuniversitar/conexe de pe raza judeţului Cluj se vor actualiza pe parcursul anului şcolar în funcţie de evoluţia epidemiologică prin raportare la art. 3 din Ordinul comun nr. 3235/93/2020 al Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi Ministerului Sănătăţii - pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, ori de câte ori este nevoie

...ora 14.24

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Turda a redirecţionat către presă link-ul către proaspăta HCJSU 6/07.02.2021.

...ora 14.25

Prefectura Cluj transmite informaţia potrivit căreia s-a adoptat noua HCJSU, cea cu numărul 6, “privind modificarea scenariului de funcționare pentru Colegiul Național «Mihai Viteazul» din municipiul Turda, pentru începutul semestrului II al anului școlar 2020-2021”.

HCJSU 6/07.02.2021 s-a emis în baza următoarelor documente:

  • adresa DSP Cluj 1710/07.02.2021 privind situaţia epidemiologică la nivelul fiecarei localităţi din judeţul Cluj, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la numărul de locuitori, înregistrată la Instituţia prefectului - Judeţul Cluj cu numărul 1455/07.02.2021
  • adresa ISJ Cluj 1009/07.02.2021, înregistrată la Instituţia Prefectului - Judeţul Cl cu nr. 1454/07.02.2021, cuprinzând solicitarea de modificare a scenariului de organizare şi funcţionare, la propunerea Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” Turda pentru începutul semestrului II al anului şcolar 2020-2021 avizat de ISJ Cluj şi DSP Cluj
  • Legea educaţiei naţionale 1/2011
  • Legea 95/2006 republicată
  • OUG 141/2020 privind instituirea de măsuri pentru buna funcţionare a sistemului de învăţământ
  • Ordinul Comun 3235/93/2020 al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii privind măsurile de organizare în unităţile de învăţământ
  • OUG 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă
  • HG 557/03.08.2016 privind managementul tipurilor de risc
  • HCNSU 5/03.02.2021

Concret, HCJSU 6/07.02.2021 are trei articole:

  • Art.1.: Se aprobă modificarea scenariului de funcţionare aprobat prin HCJSU nr. 5/06.02.2021 pentru Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din municipiul Turda, de la scenariul 2 la scenariul 1.
  • Art.2.: Prezenta hotărâre se comunică spre informare şi punere în aplicare Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Cluj.
  • Art.3.: Cu comunicarea dispoziţiilor prezentei hotărâri se încredinţează Secretariatul tehnic permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, asigurat de Centrul operaţional din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Avram Iancu” al judeţului Cluj.

Deci e clar: CNMV a trecut din scenariul galben în cel verde!

...ora 15.19

Primarul Cristian Matei vine cu o nouă postare pe facebook în care comunică faptul că “De mâine, toți elevii turdeni vor începe școala! Toate școlile și grădinițele din Turda sunt pregătite în acest moment să îi întâmpine pe copii”.

Să nu uităm ca încă de miercuri, 3 februarie, primarul posta pe facebook că, potrivit declaraţiilor preşedintelui Româniai, “toți elevii turdeni vor începe fizic școala începând cu data de 8 februarie”.

Apoi Turda e oficial în scenariul verde (cu 0,97/1000), apoi vine CJSU şi zice că CNMV e în scenariul galben, apoi se precipită situaţia, CJSU trece CNMV în scenariul verde în baza unei noi documentaţii venite din partea colegiului, apoi primarul vine şi ne asigură că totul e bine, că “s-au concentrat eforturile spre a se lua toate măsurile sanitare și de protecție în unitățile de învățământ, astfel încât să se poată relua cursurile în cele mai bune condiții”, că “Au fost organizate spațiile, s-au stabilit circuitele de deplasare, au fost asigurate materiale de curățenie, igienă și dezinfecție și tot ceea ce mai este necesar” etc. etc. (mesajul asigurator fiind ilustrat cu multe fotografii de la şcoala “Teodor Murăşanu”).

Concluzii?

Păi prima concluzie e că la Turda e verde peste tot :)

Dacă, însă, analizăm preambuluirile celor două HCJSU (5 şi, respectiv 6) observăm că singura diferenţă o reprezintă documentele transmise de ISJ Cluj în baza a ce Inspectoratul a primit de la unităţile de învăţământ ca decizii ale Consiliilor de Administraţie ale acelor instituţii de învăţământ.

Recapitulând, în adoptarea HCJSU 5/06.02.2021 (când CNMV a fost încadrat în scenariul galben deşi municipiul era în scenariul verde) s-a avut în vedere:

  • adresa ISJ Cluj 1008/05.02.2021 înregistrată la Instituţia Prefectului - Judeţul Cluj cu numărul 1451/05.02.2021, cuprinzând centralizatorul scenariilor de organizare şi funcţionare la propunerea Consiliilor de Administraţie ale instituţiilor de învăţământ, pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar/conexe de pe raza judeţului Cluj pentru începutul semestrului II al anului şcolar 2020-2021 avizate de ISJ Cluj şi DSP Cluj

iar în adoptarea HCJSU 6/07.02.2021 (când CNMV a fost încadrat în scenariul verde) s-a avut în vedere:

  • adresa ISJ Cluj 1009/07.02.2021, înregistrată la Instituţia Prefectului - Judeţul Cl cu nr. 1454/07.02.2021, cuprinzând solicitarea de modificare a scenariului de organizare şi funcţionare, la propunerea Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” Turda pentru începutul semestrului II al anului şcolar 2020-2021 avizat de ISJ Cluj şi DSP Cluj

Altfel spus, CJSU a luat decizii în baza documentelor primite de la ISJ Cluj care, la rândul său, avea hotărâri ale Consiliilor de Administraţie ale instituţiilor de învăţământ.

Întrebarea care se pune este: ce document cu ce hotărâre a Consiliului de Administraţie al colegiului a trimis CNMV la ISJ (care ISJ a transmis mai departe spre CJSU) care să fi determinat CJSU să încadreze CNMV în scenariul galben? Ce conţinea, de fapt, hotărârea CA al CNMV transmisă spre ISJ astfel încât CNMV a fost pus în scenariuul galben?

Apoi, ce conţinea noua hotărâre a aceluiaşi CA al CNMV transmisă spre ISJ, care a transmis mai departe, spre CJSU, astfel încât CNMV să fie încadrat mai nou în scenariul verde?

Ce s-a schimbat la CNMV (sau în deciziile aceluiaşi Consiliu de Administraţie al colegiului) între apariţia HCJSU nr. 5 şi HCJSU nr. 6 încât să se modifice încadrarea dintr-un scenariu în altul?

Căutând răspunsul la aceste întrebări să recapitulăm anumite aspecte cronologice:

  • în 1 februarie prefectura anunţă că Turda are rata incidenţei de 1/1000
  • în 3 februarie primarul Cristian Matei spunea că toţi elevii din Turda vor merge fizic la şcoală
  • în 5 februarie prefectura anunţă că Turda are rata incidenţei de 0,97/1000
  • în 5 februarie deputat Cristina Burciu transmite un comunicat în care salută redeschiderea şcolilor ca fiind un pas spre normalitate
  • în 6 februarie apare HCJSU 5 prin car4e CNMV e încadrat în scenariul galben (inclusiv în baza unor documente transmise de însuşi CNMV ca decizii ale Consiliului de administraţie al colegiului)
  • cetăţenii se întreabă cum de CNMV e singurul în scenariul galben
  • în 7 februarie nemulţumirile persistă şi administraţia trebuie să răspundă la întrebări
  • în 7 februarie purtătorul de cuvânt al Primăriei Turda afirmă cu siguranţă că “toţii elevii vor merge la şcoală fără excepţie” şi asta în contextul în care  singurele documente oficiale de luat în considerare spun că CNMV e în scenariul galben dar, cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Turda întăreşte spunând că “decizia finală e că merg toţi” (adică toţi elevii din Turda merg fizic la şcoală) fără a putea preciza cine şi prin ce document a dat decizia finală, ambele aceste afirmaţii fiind făcute înainte ca subprefectul Irina Munteanu să precizeze că se are în vedere adoptarea unei noi HCJSU şi că informaţia oficială va fi comunicată ulterior... dar poate că purtătorul de cuvânt ştia ceva ce opinia publică încă nu ştia
  • tot în 7 februarie apare, totuşi, HCJSU 6 care - în baza unei eventuale noi hotărâri a CA al colegiului - reîncadrează CNMV în alt scenariu, respectiv în scenariul verde
  • şi tot în 7 februarie apare postarea pe facebook a primarului Cristian Matei prin care asigură că toţi elevii turdeni încep şcoala, mai exact merg fizic la şcoală

Interesantă cronologie a evenimentelor (şi schimbare de pe o zi pe alta a unor decizii) ca în preziua începerii şcolii reţeaua de socializare să afle mulţumită că “s-a rezolvat”.

Pe de altă parte ne-am fi dorit să aflăm din partea CNMV în ce a constat solicitarea de încadrare în scenariul verde, mai exact ce conţinea documentaţia transmisă de CNMV care a încadrat colegiul în scenariul galben iniţial şi ce s-a modificat, ce conţinea documentaţia care a dus la reîncadrarea CNMV în scenariul verde? Dar, până la momentul publicării acestor rânduri n-a fost sa fie să aflăm...

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS