Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

"Afacere" de 18 miliarde de lei vechi, facuta de Consiliul Judetean Cluj "pe barba" comunei Aiton | VIDEO

Administraţie
Tools
Typography

Problema stării drumurilor în comuna Aiton există nu de ieri, de azi, iar acest lucur e cunoscut nu doar de cei în a căror sarcină revine administrarea comunei, ci şi inclusiv de Consiliul Judeţean Cluj, cu atât mai mult cu cât unele din drumurile în discuţie sunt drumuri judeţene.

Pentru a afla clar despre ce e vorba, ne-am deplasat la primăria comunei pentru o discuţie cu primarul Nicolae Făgădar.

Aşa s-a întâmplat să ajungem să discutăm despre faptul că administraţia comunei Aiton consideră problematică o porţiune de drum, mai exact 2,5 km de drum din satul Rediu, care face parte din DJ 103C, drum ce trece din Vâlcele prin Rediu , Aiton şi merge la Tureni.

Respectiva porţiune este în discuţie cu atât mai mult cu cât locuitorii din satul Rediu, care au casele la drum, sunt nemulţumiţi de praful care se ridică permanent de pe drum, plus că locuinţele aflate la drum trepidează de fiecare dată când trec maşini.

"Toate reacţiile noastre şi insistenţele la Consiliul Judeţean şi la Regia Drumurilor Judeţene nu au avut niciun efect şi, în sonsecinţă, în cursul anului 2014 am solicitat să ne dea nouă în administrare porţiunea de drum pe o perioadă de un an de zile" spunea Nicolae Făgădar menţionând că la momentul de faţă "se face verificarea actelor pentru a da câştigătorul" licitaţiei.
Având în vedere faptul că lucrările, în valoare de 1,8 milioane de lei sunt suportate de la bugetul comunei Aiton este interesant faptul că "am primit în administrare drumul un an de zile, îl administrăm, îl asfaltăm, îl punem la punct şi îl dăm înapoi Consiliului Judeţean".

Recunoscând că "afacerea" e păguboasă pentru administraţia comunei dar este folositoare pentru locuitori, primarul Nicolae Făgădar spunea: "eu tot timpul am considerat că suntem puşi, aleşi de către oameni ca să îi deservim şi să îi ajutăm pe oameni", edilul recunoscând că deşi s-ar fi putut folosi cele 18 miliarde de lei vechi şi pentru altceva, s-a optat pentru problema care avea cea mai mare nevoie de rezolvare.

Iar dacă lucrurile merg bine, lucrările de asfaltare a porţiunii de drum ar putea fi demarate chiar la începutul lunii iulie.

Ba mai mult, pentru a arăta cât de gravă e problema şi câte eforturi a făcut în încercarea de a convinge factorii de decizie să se ocupe de segmentul de drum, Nicolae Făgădar îşi amintea amuzat: "eu i-am invitat anul trecut pe domnii de la Consiliul Judeţean şi de la Drumurile Judeţene să vină, să îi cazez gratuit, să le ofer o şedere gratuită de o săptămână cu condiţia să stea cu uşa deschisă vara, să vadă ce praf este. Nu pot oamenii nici să îşi scoată o haină afară...".
Exprimându-şi speranţa că, odată porţiunea de drum asfaltată şi revenită în administrarea Consiliului Judeţean, forul deliberativ judeţean se va şi ocupa de întreţinerea ei, primarul comunei Aiton îşi amintea şi de o altă problemă care necesita rezolvare.

"Am avut o vreme foarte urâtă acum câteva săptămâni şi a bătut gheaţa, ne-a spălat toate drumurile" menţiona Nicolae Făgădar, ajuns în situaţia în care trebuie să ia o decizie, aşa că "a trebuit să repietruim toate drumurile".

Şi în acest caz ajutorul s-a lăsat aşteptat. "Am comunicat la ISU şi la Prefectură ce necaz a lovit zona. Într-adevăr, au venit, după vreo 20 de zile, dar între timp nu puteam să rămânem aşa şi am repietruit toate drumurile", explica primarul comunei Aiton precizând că intervenţia s-a făcut pe aproximativ 6 kilometri de drum şi a constat în "lucrări cu autogrederul, împrăştiat piatră şi cilindrat".

În toată povestea, însă, există şi lucruri îmbucurătoare. Declarându-se mulţumit de bugetul pe care comuna îl are pentru anul 2015, Nicolae Făgădar, se referea la respectivul buget ca fiind unul care a permis "să ne propunem să realizăm lucrurile care au fost cele mai importante şi mai necesare pentru perioada asta în comuna noastră".

În consecinţă, Nicolae Făgădar vorbea de câştigarea licitaţiei pentru asfaltarea a 4 kilometri de drum - doi kilometri în aiton şi doi kilometri în Rediu - lucrări care vor fi finanţate atât de la bugetul local cât şi "conform Ordonanţei 28".

Discuţia purtată cu primarul Nicolae Făgădar o găsiţi AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS