Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Primavara culturala si pentru persoanele cu dizabilitati

Social
Tools
Typography

În programul celei de-a XIII-a ediţii a Primăverii Culturale Turdene şi-au găsit loc şi persoanele cu dizabilităţi. Marţi, 6 martie, de la orele 11.00, la sediul Asociaţiei „Oameni pentru oameni” au fost prezenţi atât membri ai asociaţiei, cât şi membri ai filialei turdene a Asociaţiei Nevăzătorilor precum şi preşedintele Asociaţiei „Oameni pentru oameni” – Gheorghe Sav – dar şi directorul Casei de Cultură, Felicia Răcean.

„Consiliul Local, Primăria şi Casa de Cultură, Asociaţia Persoanelor cu Dizabilităţi şi Asociaţia Nevăzătorilor şi-au dat concursul în realizarea acestor activităţi care să marcheze o zi anume a persoanelor cu dizabilităţi” explica Felicia Răcean în alocuţiunea sa, în timp ce Gheorghe Sav dorea să mulţumească directorului Casei de Cultură pentru că a fost alături de asociaţia pe care o conduce nu doar în cadrul Primăverii Culturale Turdene.
„Ceea ce mă bucură este că deşi suntem persoane cu dizabilităţi există competiţii. Putem, face competiţii şi putem să demonstrăm lumii că şi noi putem să fim nişte oameni competitivi chiar dacă avem un handicap” mai spunea Gheorghe Sav, menţionând că evenimentul cuprins în cadrul Primăverii Culturale Turdene este doar începutul, un început care „sperăm să fie de bun augur pentru dvs. la competiţiile pe care urmează să le aveţi, iar pentru noi vor începe, în data de 23 martie, competiţiile naţionale, internaţionale, la care sperăm să avem succes”.
Revenind la evenimentul de joi, proba în care au fost implicaţi membrii filialei turdene a Asociaţiei Nevăzătorilor a fost cea de cultură generală, competiţie în cadrul căreia concurenţii au avut de răspuns la întrebări de cultură generală în baza unui chestionar întocmit de prof. univ. dr. Ion Podosu, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor Cluj. Printre întrebările adresate de către preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor Turda, Irina Boncea, au fost şi„Care este cel mai rar animal?”, „Care e boala inflamatorie a muşchiului inimii?”, „Care este oraşul situat pe două continente?”, „Care este limba oficială în Zair?”, „Unde se află muzeul memorial George Coşbuc?”, „Unde se află Insulele Canare?”, „În ce an s-a născut Leonardo Da Vinci?”, „În ce an a fost asasinat Mahatma Gandhi?” sau „Cine a scris «Contele de Monte Cristo»?”. Fiecare dintre întrebări avea câte trei variante de răspuns din care doar una singură era valabilă. În baza punctajului obţinut de concurenţi a fost stabilit şi clasamentul, astfel că locul IV a fost ocupat de către Maria Borşa iar locul III a fost ocupat de către Petre Predescu. Pe cea de-a doua treaptă a podiumului s-a clasat Marinela Hideg, în timp ce locul I la concursul de cultură generală i-a revenit lui Pavel Luduşan.
Pe lângă concursul de cultură generală, persoanele cu dizabilităţi au participat şi la alte concursuri precum concursul de şah, table sau tenis de masă, competiţii la care au participat membri ai Asociaţiei „Oameni pentru oameni”. Participarea nu a fost condiţionată în niciun fel, astfel că aceeaşi persoană a putut participa la mai multe competiţii. Spre exemplu, persoane care au participat la câte două competiţii sunt Alexandru Vereş (şah şi tenis de masă) şi Maria Vida (şah şi table), dar şi Stelian Pop, Vasile Guminei sau Eugen Miheţ care au participat, fiecare, atât la concursul de table cât şi la concursul de tenis de masă.
Cel mai premiat ar putea fi desemnat Stelian Pop, cel care a câştigat atât concursul de table cât şi concursul de tenis de masă. Oricum, în urma analizării rezultatelor obţinute de fiecare competitor au fost stabilite şi clasamentele.
La concursul de şah, locul IV a fost ocupat de Maria Vaida, locul III revenindu-i lui Alexandru Vereş. Locul II la concursul de şah a fost ocupat de Teodor Isac iar locul I a fost ocupat de către Ioan Baciu.
La concursul de table, clasamentul, în ordine descărcătoare, arăta astfel: Eugen Miheţ locul IV, Vasile Guminei locul III, Maria Vida locul II şi Stelian Pop locul I.
La concursul de tenis de masă pe locul IV s-a situat Vasile Guminei, în timp ce locul III i-a revenit lui Eugen Miheţ. Iar dacă pe locul II s-a clasat Alexandru Vereş, locul I i-a revenit lui Stelian Pop.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS