Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Muncitorii de la Mechel: Samanta de rascoala in sedinta Consiliului Local Campia Turzii

Social
Tools
Typography

Un grup de muncitori de la combinatul Mechel din Câmpia Turzii au fost prezenţi joi, 28 februarie, la şedinţa Consiliului Local Câmpia Turzii, cu gândul să îşi spună nemulţumirile şi să ceară administraţiei locale atât explicaţii, cât şi sprijin.

La punctul "Diverse" de pe ordinea de zi, muncitorii ieşiseră din sala de şedinţe, după care au revenit, cu gândul să ceară dreptul la cuvânt, drept care le-a fost acordat de preşedintele de şedinţă, Sabin Ghemeş.
Primele întrebări adresate de muncitori au fost: "Cum s-a înstrăinat combinatul, dacă ei (patronii ruşi - n.r.) au datorii la Primărie? Primăria nu se sesizează? Deci nu-i informată Primăria că ăştia o înstrăinat şi o fugit în Rusia, o mers ruşii şi-o venit KGB-iştii?".
Venind cu sugestia administraţia locală să sancţioneze firma Reiff pentru că nu şi-ar fi îndeplinit obiectivul de a înfiinţa 1.500 de locuri de muncă, muncitorii mai cereau ca să se facă ceva în aşa fel încât să le fie restituite salariile restante şi să se pună sechestru pe fabrică, pentru a nu se mai fura nimic de acolo, mai ales că - spun muncitorii - mai sunt secţii care s-ar putea reporni: "la ăştia 800 care o plecat acuma, li se poate da de lucru la cât o rămas în combinat".
Apelul făcut de cetăţeni la administraţia locală era unul cât se poate de punctual: "Trebuie să ne ajutaţi! V-am votat, am crezut în dumneavoastră... Trebuie să luptăm împreună! Suntem un oraş întreg, trebuie să fim uniţi toţi! Acuma nu-i mai chestie de partid, acuma-i vorba de unitate".
Întrebările - unele retorice - ale cetăţenilor nemulţumiţi mergeau înapoi în timp până la momentul privatizării combinatului, aşa că ei solicitau prezenţa lui Cozmin Guşă şi a lui Marius Bordea care trebuie să aibă cópii ale contractului de privatizare şi să se verifice dacă patronatul rus a respectat contractul după cumpărarea combinatului.
Fără prea mari speranţe în înfiinţarea combinatului social la Câmpia Turzii, muncitorii voiau să mai ştie şi de ce nu se mai înfiinţează parcul industrial Tetarom 5 între Câmpia Turzii şi Luna, aşa cum se anunţase. Subiectul părea să fie ca o minge ridicată la fileu pentru consilierul PDL Cristian Haiduc care, cu o atitudine de adevărat social, şi-a început discursul prin a declara că-i înţelege pe oameni şi dramele prin care trec, felicitându-i pentru gestul lor de a fi prezenţi în şedinţă. "Chiar e foarte bine că aţi venit şi e bine să fiţi informaţi", începea Cristian Haiduc, recunoscând că "de patru ani de zile, ştiţi foarte bine, noi ştiam că lucrurile nu-s bune la Mechel începând cu privatizarea din vremea lui Năstase, noi ştiam toţi. Nu s-a făcut, asta este!".
Explicându-le cetăţenilor ce înseamnă un parc industrial aşa cum era el gândit a fi organizat între Câmpia Turzii şi Luna, Cristian Haiduc nu a pierdut ocazia să spună că, deşi hotărârea era luată la nivelul Consiliului Judeţean în acest sens, "în momentul în care noua putere (USL - n.r.) care s-a instalat la conducerea Consiliului Judeţean a ajuns, a anulat acea hotărâre...", moment în care administratorul public Petre Pop a intervenit, invitându-l pe Cristian Haiduc: "Păi spuneţi-le oamenilor de ce s-a anulat? Că ceilalţi au făcut un subiect strict electoral din asta şi au oferit o soluţie peste Arieş, acolo, o păşune în Honolulu, unde nu există acces, nu există pod...", Petre Pop adăugând: "ceea ce ar trebui să spunem faţă de oamenii ăştia aici, e că vinovaţi suntem cu toţii, toată clasa politică care a condus, pentru că subiectul combinatului l-am făcut numai doar subiect electoral. (...) Asta a fost, să ne-o asumăm, inclusiv PD, inclusiv alţii, că n-a făcut nici Boc, n-a făcut absolut nimeni, nimic!".
Cristian Haiduc susţinea că se referă la o hotărâre a Consiliului Judeţean, că vorbeşte "pe documente, nu pe poveşti", moment în care Petre Pop l-a invitat pe consilierul PDL să pună la dispoziţia oamenilor toate documentele şi să nu-i dezinformeze.
Adăugând că din fabrică ies încă tirurile încărcate cu zinc şi sârmă, muncitorii aflaseră că pe combinatul de la Câmpia Turzii ar fi pus sechestru, dar nu de către administraţia locală, ci de către o bancă din Grecia - "tot a lu' Mechel ăştia" - pentru un împrumut de 28 de milioane de euro.
La şedinţa de la Câmpia Turzii a fost prezent şi deputatul conservator Ioan Moldovan - fost viceprimar la Câmpia turzii din partea PDL - care s-a referit la problema Mechel, precizând că, de fapt, în aceeaşi zi, de la orele 14.30, la Prefectura Cluj se discută problema cu parlamentarii din zonă şi reprezentanţi ai administraţiei, întâlnire la care primarul Radu Hanga era prezent. Mai mult, Ioan Moldovan spunea că, de exemplu, la Târgovişte producţia s-ar fi reluat în trei secţii şi că va exista o discuţie cu patronatul de la Moscova referitor la combinatul de la Câmpia Turzii, deputatul conservator asumându-şi responsabilitatea de informa cetăţenii de la Câmpia Turzii în legătură cu rezultatul respectivelor discuţii cu patronatul rus.
Invitaţi să formeze o delegaţie cu care să discute referitor la problema de la Mechel şi ce se poate face în noile condiţii, muncitorii au invitat, la rândul lor, reprezentanţi ai administraţiei locale să fie prezenţi a doua zi dimineaţa, la orele 8.00 la combinat, unde vin reprezentanţii noului patron şi există discuţii.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS