Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Jul
76 New Articles

Lansarea candidaturii lui Cristian Matei - un spectacol in trei acte

Diverse
Typography

Preşedintele PSD Turda, Cristian Matei, şi-a lansat candidatura la funcţia de primar al municipiului Turda pe 25 februarie, dată care are şi o altă însemnătate: candidatul îşi serba, totodată, şi ziua de naştere.

Aşa cum am precizat deja şi aşa cum anunţa şi prezentatorul evenimentului găzduit în sala de spectacole a Teatrului "Aureliu Manea" Turda, evenimentul lansării candidaturii lui Cristian Matei s-a constituit în trei segmente: un segment artistic, un segment politic şi, din nou, un segment artistic.

În primul act dansatorii clubului de dans Potaissa Turda au oferit momente de măiestrie, cele trei perechi încântând, pe rând, publicul spectator cu numerele lor de dans care au cuprins mai multe stiluri.

Copiii de la ansamblul "Muguri de pe Arieş" al Şcolii Gimnaziale "Ioan Opriş" din Turda, ansamblu coordonat de coregraful Vasile Baciu au intrat pe scenă pentru a prezenta suite de dansuri populare, printre care şi dansul ţapinarilor.

Momentul unei defecţiuni tehice a fost salvat, însă, de micuţa interpretă Bianca Crişan care a interpretat, în felul său copilăresc, câteva cântece populare ce au atras aplauzele spectatorilor care au umplut sala teatrului turdean.

Actul cel mai important al evenimentului a fost, însă, cel al transmiterii mesajului politic.
Invitat pe scenă pentru a fi gazda politicienilor a fost preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Remus Lăpuşan.

"A sosit timpul ca Cristian Matei să fie ales primarul municipiului Turda" spunea, plin de convingere, Remus Lăpuşan, continuând cu aserţiuni de tipul "Turda e cel mai iubit municipiu de pe Arieş", "În Turda sunt foarte multe lucruri care au rămas neschimbate", "A venit timpul schimbărilor", "Încă odată: Cristian Matei primar!", "Vom face tot ce este posibil ca să avem la Turda o guvernare locală foarte bună" sau "Cetăţenii municipiului Turda au nevoie de o şansă în plus, iar această şansă este alături de PSD şi de Cristian Matei".

Apoi, în aplauzele tuturor celor prezenţi, Remus Lăpuşan i-a invitat pe scenă pe o parte din cei care şi-au manifestat susţinerea pentru candidatul PSD: Alexandru Cordoş (senator PSD), Radu Hanga (primar Câmpia Turzii), primarul de la Beclean, Cornel Itu (deputat PSD şi candidat la funcţia de preşedinte a Consiliului Judeţan Cluj), Nicolae Făgădar (primar Aiton), Aurelia Cristea (deputat şi candidat la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca), Radu Moldovan (preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud şi secretar PSD pe Transilvania) sau Valeriu Zgonea (preşedinte al Camerei Deputaţilor).

O parte din cei invitaţi pe scenă au dorit să adreseze câteva cuvinte în susţinerea candidatului iar în continuare, cei care nu aţi fost prezenţi la eveniment, puteţi face cuoştinţă cu fragmente din aceste discursuri:

Alexandru Cordoş: Forţa constă în tot ceea ce reprezentaţi dumneavoastră. Dumneavoastră ar trebui să fiţi pe scenă şi noi să vă aplaudăm. În ultimii ani ne-am făcut multe proiecte, o muncă uriaşă, de-a semăna ceva la Turda. Roadele muncii noastre au prins rădăcini. Turda are nevoie de schimbare, înseamnă acasă atunci când ne întâlnim pe stradă şi nu mai suntem încrâncenaţi. Vrem să ne petrecem restul vieţii aici Copiii noştri sunt în alte părţi iar alţii nu se gândesc la aceste lucruri. Proiectul nostru pentru Turda, împreună cu dumneavoastră, poate să fie realitate. Europarlamentarul Corina Creţu vă transmite salutări şi mulţumiri şi a promis că va fi aproape de noi şi de proiectele noastre. Remus Lăpuşan, din funcţia sa, a insistat de fiecare dată ca la Turda să fie repartizate sume pentru proiectele municipalităţii. Acest lucru nu se poate dacă nu îl dorim cu toţii. Trebuie să ştergem această etichetă că la noi nu se poate. Turda înseamnă acasă şi vreau să-i aduceţi pe toţi turdenii să participe alături de noi în acest proiect. Acţiunea de azi nu e ca să bifăm o activitate şi veţi vedea şi la Turda că sămânţa plantată aici va da roade.

Remus Lăpuşan: Vreau să vă spun că sunt convins că împreună cu dumneavoastră vom câştiga la Turda. Să vă spun un lucru care s-a întâmplat la Cluj Napoca. Eram cu Cristi şi eram în centru şi mi-a spus Cristi: este foarte frumos în Cluj-Napoca, dar nu-i ca-n Turda.

Cornel Itu: Am mare încredere în Cristi Matei că poate schimba Turda şi viaţa cetăţenilor din Turda. Candidez pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi vreau să aduc normalitatea şi bunul simţ în, poate, cea mai importantă instituţie a judeţului Cluj. Vreau să oprim scandalurile, certurile şi telenvela penelistă. Consiliul Judeţean Cluj este o instituţie a judeţului, nu doar a cetăţenilor din oraşul Cluj-Napoca. Prin faptul că toţi plătim taxe, banii să se întoarcă şi spre Turda, şi spre Câmpia Turzii, şi spre Dej, şi spre Huedin şi spre toate comunele din judeţ. Revoluţia PSD a început la Dej, a continuat la Câmpia Turzii şi am încredere că o finalizăm la Turda

Aurelia Cristea: Este un moment important pentru noi, ne prezentăm în faţa cetăţenilor cu un program, cu cei care urmează să pună în practică proiecte pentru prosperitatea comunităţii. Cel mai important lucru este încrederea că reuşim, că putem, încrederea în noi. Spuneţi tuturor că vreţi şi vă implicaţi în buna administrare a comunităţii dumneavoastră, că aveţi cei mai buni oameni, că orice s-ar întâmpla, în PSD dragostea de oameni e cea care primează. Cristi Matei e, şi în prezent, un foarte bun manager. Noi suntem oamenii proiectelor, a proiectelor de succes. Pe mine mă mai leagă ceva de Cristi Matei: comunitatea de bunici, Şi eu sunt bunică. Şi pentru asta vrem să luptăm, ca tinerii şi toţi copiii să aibă un viitor mai bun în comunităţile noastre.

Remus Lăpuşan: Colegii domnului Ştefănie au fost cei care au oprit lucrările la Autostrada Transilvania. Guvernul Ponta a fost cel care a redeschis lucrările la autostradă şi a dat posibilitatea ca Turda să fie legată de Europa prin autostrada Turda-Sebeş, investiţie de peste 550 milioane euro. Aplauze pentru Guvernul Victor Ponta! Noi suntem pesedişti, cel mai serios partid din România.

Radu Moldovan: În administraţie trebuie să îţi fie foarte dragi oamenii şi să ai o mare capacitate de muncă. Politica se face la televizor, noi trebuie să facem administraţie. Cristian Matei e cel mai potrivit om să ia conducerea oraşului astăzi. Administraţia nu e o poveste, nu e prea diferită de zona privată, decât că ai mai puţine pârghii. Cristi Matei a reuşit să gestioneze masterplanul de apă şi canal, care este un proiect important. Proiectul dovedeşte că ştie ce are de făcut pentru ca în Turda să se schimbe lucruile fundamental. A fost primul director al unei companii de apă din România care a semnat documentele pentru etapa a doua a masterplanului. Eu ultima dată a fost în Turda acum trei ani. Dar acum 30 de ani eram elev de liceu şi ne calificasem la o fază finală a unui concurs sportiv şi am făcut o săptămână de cantonament în zona Salinei Turda. Eu am ajuns mai repede astăzi şi am avut ocazia să mă plimb puţin prin oraş şi de aceea pot să vă spun că acum Turda e cu mult mai prăfuită decât acum 30 de ani. Când guvernează stânga sunt bani pentru salarii, pentru pensii, medicamente, spitale, pensionari. Cum vine dreapta intrăm în criză, împrumuturi mari la FMI, îndatorări pe zeci de ani... Cum, acum, a picat Guvernul de stânga, iar suntem în criză... Oare oamenii se vor mai lăsa păcăliţi când văd ce au făcut unii cu banii pe la ANRP? Când ai ANRP, nu mai poţi să ai bani de medicamente, salarii şi aşa mai departe. Cristi Matei are o misiune foarte grea. Turda are neapărat nevoie de un manager care ştie să gestioneze proiecte, să vă facă viaţa un pic mai bună. Nu ştiu cine e primarul din Turda, nici nu mă interesează, dar am înţeles că e unul de la cei care sunt mereu în criză. Îs în criză în faţa oamenilor, dar au grijă de buzunarele lor.

Valeriu Zgonea: Mă doare când oamenii pleacă din ţara lor, că guvernanţii de dreapta se gândesc la ei în loc să creeze prosperitate. Într-o comunitate primarul este cel care se îngrijeşte de cetăţean, de infrastructură, de apă, de canal, de o şcoală, de un spital... Noi, românii, nu suntem orgolioşi. Noi vrem un salariu decent, un loc de muncă decent, o şcoală bună pentru copiii noştri, un spital în care să ne îngrijim bătrânii sau pe noi. Când a venit dreapta ne-am înglodat în datorii şi plătim o generaţie întreagă. La Turda sunt oameni care pleacă să îşi găsească un loc de muncă, fie la Cluj, fie în altă parte. Oraşul e la fel de prăfuit, aceeaşi oameni sunt la guvernare, aceeaşi prieteni ai lor se îmbogăţesc, aceeaşi oameni sunt la fel de fericiţi, iar părinţii celor care stau acasă văd că banii lor sunt din ce în ce mai puţini, că viaţa lor e din ce în ce mai grea şi când bat la uşă cu o problemă văd o administraţie arogantă. Cetăţeanul are şansa să-i schimbe pe cei care-i umilesc în fiecare zi şi acea şansă e votul său, votul pe care-l dă odată la patru ani pentru administraţie. Un primar este un bun manager, un om care sfinţeşte locul, care are grijă de banii tăi şi-ţi arată o şcoală făcută, un drum făcut, apă mai ieftină, canal mai ieftin, un om care se gândeşte la cei defavorizaţi şi-i ajută, un om care se gândeşte cum să facă, din banii puţini pe care îi are, să modernizeze acest oraş. Sunt trei lucruri esenţiale în viaţa unei comunităţi: locurile de muncă, educaţia şi sănătatea. Dacă nu ai un manager la conducerea oraşului, iar faci săli de sport unde nu trebuie, iar faci terenuri de fotbal în pantă, iar îşi baţi joc de bani. După 25 de ani România nu mai are răbdare să-i vadă pe unii care le explică la televizor cum se cheltuie banii. Nu putem să dezvoltăm numai oraşele mari, nu putem să trăim bine doar în oraşele mari, trebuie să trăim bine şi în comunităţi ca acestea, care sunt 200 în România. Nu putem să trăim din banii copiilor noştri care muncesc în afară plătind taxe acolo şi creând prosperitate pentru bugetele acelor state. PSD-ul este ca o mare familie. Când familia este unită, atunci vei avea rezultatul pe care ţi-l doreşti. Bătălia odată începută, trebuie câştigată. Vorbiţi cu prietenii, rudele, cu vecinii şi spuneţi-le de ce Cristi Matei merită să fie primarul acestui oraş care a fost fală, a fost mândrie pentru Ardeal, şi acum trăieşte în ruină. Merităm şi noi la Turda un spital cu medicii noştri, cu asistentele noastre şi asta e datoria dvs. E datoria ta, Cristi! În 2012 v-am promis că un guvern al României poate să lucreze pentru români. Şi am demonstrat că putem să facem şi creştere economică, să aducem şi locuri de muncă pentru români, dar că putem să facem şi justiţie socială. Vă promitem că, după câştigarea alegerilor locale, acest miracol al Europei - care se numeşte România astăzi - va continua şi în 2016-2020.

După finalizarea discursurilor susţinătorilor, publicul prezent a fost invitat să vizioneze o serie de imagini care arătau un municipiu aşa cum niciun locuitor nu şi l-ar putea dori. Finalul acestei serii de imagini era un singur cuvânt - Stop! - cuvânt prin care se sugera ideea că aşa ceva trebuie să înceteze.

Cel al cărui discurs era aşteptat de toţi cei prezenţi era candidatul Cristian Matei.

Sosit pe scenă, candidatul PSD Turda a dorit, încă de la început, să precizeze că la nivelul formaţiunii politice din partea căreia candidează e vorba de o adevărată familie. Şi, mărturisind că îşi doreşte un alt mod de abordare a ceea ce doreşte să transmită ca mesaj, Cristian Matei preciza: "Vreau un alt mod de-a comunica cu dumneavoastră, aşa cum îmi doresc şi am un alt mod de-a conduce acest oraş. După 15 ani în administraţia locală, cunosc toată infrastructura umană şi materială de la suprafaţa pământului din Turda. Am trei ani de când conduc Compania de Apă de aşa manieră încât cunosc tot ce este în subsolul acestui oraş. Pot să afirm că ştiu ceea ce este în oraş, ştiu ceea ce trebuie făcut să nu mai lăsăm să fie situaţia care este acum".

În aceeaşi idee a modului diferit de transmitere a mesajului, Cristian Matei i-a invitat pe cei din sală să îşi consulte ceasurile de la mână. Era vorba de un exerciţiu propus tuturor, un exerciţiu în cadrul căruia candidatul PSD spunea: "Simţiţi că a plecat acest moment şi nu se va mai întoarce niciodată? Aşa, cu fiecare clipă, trece timpul nostru. V-aţi gândit vreodată că nu mai aveţi timp? Eu am un principiu: nu mai am timp să îmi pierd vremea. V-aţi gândit că pensionarii nu mai au timp să nu-şi poată plăti întreţinerea sau medicamentele? Boc a tăiat. Ponta a redat! V-aţi gândit că Turda este oraş martir nu datorită unei legi cu care unii se laudă, ci datorită faptului că Turda a avut oameni morţi la Revoluţie? V-aţi gândit că părinţii nu mai au timp să îşi aştepte copiii izgoniţi din ţară la comanda unor persoane? V-aţi gândit vreodată că tinerii nu mai au timp să aştepte flori şi rondouri cu panseluţe în loc să aibă locuri de muncă? V-aţi gândit vreodată că copiii şi nepoţii noştri nu mai au timp să plătească îndatorarea Turzii de 100 de ani, îndatorare care a generat în urma celor 12 ani de conducere a administraţiei locale? V-aţi gândit vreodată că nu mai avem timp să aşteptăm minciuni, să mai aşteptăm minuni? Nu mai avem timp decât să ne unim. Voi sunteţi echipa, armata, familia cu care vom relua înapoi acest oraş".

Ulterior, Cristian Matei a coborât în sală: "Primiţi-mă printre voi, fiindcă un lider politic adevărat nu are nevoie neapărat de o scenă să îşi transmită ideile. Un lider politic nu poate trăi singur, el trăieşte cu echipa, cu familia lui politică. Aceia sunteţi voi. Tot voi sunteţi aceia care veţi transmite - când mergeţi acasă - vecinilor, rudeniilor, prietenilor, ceea ce am discutat aici fiindcă, aşa cum spuneam, un lider nu poate trăi singur. Noi, împreună, vom relua Turda înapoi - şi Primăria şi oreşul - pentru a-i reda demnitatea de altădată".

"Suntem aici în Turda şi suntem turdeni şi vreau să afirm că Turda este un oraş binecuvântat de Dumnezeu datorită faptului că are Castrul Roman, datorită faptului că este capitala Ardealului că este în inima Ardealului, că avem o salină care aduce sute de mii de vizitatori pe an, că avem cel mai frumos monument turistic, Cheile Turzii, avem o valoare incomensurabilă. Şi a venit momentul în acest an, ca noi să luăm înapoi oraşul, Primăria, şi să facem din nou un oraş binecuvântata de Dumnezeu" a fost finalul discursului candidatului Cristian Matei, discurs primit cu aplauze de publicul prezent în sala teatrului.

Al treilea act al evenimentului a fost, cum spuneam, unul artistic. Membrii grupului Anatholis - Şandor Stelian (bas), Bogdan Nistor (bariton), Gelu Moldovan (tenor) şi Florin Pop (tenor) acompaniaţi de Cristian Coşa (pian) - au urcat pe scenă însoţiţi de mezzosoprana Cristina Damian, aceştia întreprezând, împreună sau pe rând, fragmente de muzică clasică din repertoriul internaţional, repertoriul românesc şi "câteva surprize".

O astfel de surpriză de final a fost momentul în care membrii grupului l-au invitat pe scenă pe candidatul Cristian Matei şi chiar l-au invitat să cânte împreună cu ei următoarea piesă. Doar că următoarea piesă a fost "Gangsta's Paradise", evident, într-o interpretare proprie a grupului Anatholis.

Momentul de final al spectacolului a fost însă atunci când tot membrii grupului Anatholis i-au cântat lui Cristian Matei "La mulţi ani" cu ocazia aniversării zilei de naştere, în timp ce pe scena teatrului "Aureliu Manea" au revenit susţinătorii care fuseseră şi înainte plus câţiva membri care parcă insistau, prin această prezenţă, să atragă şi ei atenţia asupra propriei prezenţe acolo.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS