Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

MESAJUL ministrului apărării naționale cu ocazia zilei de 9 Mai

Actualitate
Tools
Typography

Ziua de 9 mai reprezintă un moment istoric cu trei valențe, cu trei mărturii ale istoriei pe care noi, românii, le prețuim şi ni le amintim.

În 1877, la 9 mai se marca un moment crucial pentru istoria modernă a României. Declararea Independenței de Stat a reprezentat încununarea idealurilor seculare ale poporului român de a fi stăpân pe propriul destin. Proclamarea eliberării țării de sub dominația otomană a deschis drumul spre recunoașterea internațională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. În acea zi memorabilă, prim-ministrul Mihail Kogălniceanu declara în Parlament: „suntem independenți, suntem naţiune de sine stătătoare”.

Mi-aş dori ca această minunată zi a declarării independenţei de stat să fie sărbătorită cum se cuvine, la fel cum alte state cu o democraţie consolidată îşi aniversează independenţa de stat, o dată istorică importantă, o cumpănă pentru evoluţia şi istoria oricărei ţări! O victorie importantă care nu putea fi obţinută fără sacrificiul Armatei României!

În anul 1945, cu sacrificii umane imense, Coaliția Națiunilor Unite punea capăt celui mai devastator conflict planetar din istoria omenirii. Semnarea actului de capitulare necondiționată a Germaniei, la 9 mai, avea să devină o zi cu o mare încărcătură simbolică pentru umanitate, prilej de rememorare și cinstire a eroilor unei generații greu încercate.

Cu grele sacrificii, cu suferințe și sacrificiu de sine, ostașii români au luptat în teribilele încleștări ale celui de-al Doilea Război Mondial, în campania din Est, apoi în cea de eliberare a teritoriului național și, în final, în luptele purtate în campania din Vest. Aduc un omagiu pios tuturor celor căzuți la datorie, în numele României, în acest cumplit război. Exprim și pe această cale aprecierea și recunoștința noastră bravilor veterani de război, supraviețuitori ai acelor lupte. Ei ne predau, astăzi, lecția demnității și ne învață, cu simplitate și modestie că dragostea de Patrie nu este doar o sumă de vorbe frumoase, ci un corolar dureros de sacrificii asumate cu credință, loialitate și curaj în numele viitorului națiunii noastre. Ce am fi oare fără ei, fără aceste exemple vii ale istoriei României?

La 75 de ani de atunci, omenirea este din nou amenințată din nou de un dușman puternic, perfid, dar, de această dată, nevăzut: virusul SARS-CoV-2. În această luptă inegală au fost infectați, până astăzi, aproape patru milioane de oameni pe întreg globul și și-au pierdut viața peste 270.000 de pacienți.  Nu există în războiul pe care îl purtăm cu virusul armate care să își așeze efectivele în dispozitive, nu pot fi angajate tactici și strategii combative convenționale. Însă ceea ce putem face acum, la fel ca acum 75 de ani, este să fim uniți în fața amenințării, să construim împreună, din nou, un front comun, să contribuim cu toții, la nivel individual, național și prin colaborarea între state la eforturile de stăvilire a efectelor pandemiei, pentru a învinge în această luptă care va marca generația noastră.

Ziua de 9 mai este şi data care marchează unitatea europeană. Ziua Europei pe care o sărbătorim astăzi, în plină perioadă de pandemie, aduce în mijlocul economiilor europene simbolul unității. Europa a fost unită de un proiect economic: Planul Shuman. În această zi, în anul 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea Germaniei și altor state occidentale să pună bazele concrete ale unei federații europene indispensabile pentru menținerea păcii. Data de 9 mai a fost declarată, în mod firesc, drept Ziua Europei de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Timpurile pe care le trăim ne demonstrează că uniți suntem mai puternici și numai împreună putem să depășim provocările venite din zona securității, din domeniul medical sau economic. Voința și efortul comun al tuturor statelor din cadrul Uniunii Europene vor duce, cu siguranță, la depășirea acestei crize și la câștigarea luptei împotriva virusului care a pus stăpânire pe întreaga planetă.

În 2020, vechile şi noile state din Comunitatea Europeană au primit un semnal puternic de la Bruxelles: vom susține cu toate eforturile posibile dezvoltarea economică post SARS-CoV-2! Sume importante sunt disponibile şi vor fi utilizate inclusiv de Guvernul României pentru reconstruirea economiei afectată de pandemie.

Istoria trebuie să o prețuim, să o ducem mai departe iar unitatea europeană şi euroatlantică nu pot găsi un punct de plecare mai important decât această dată care are atât de multe și de importante semnificații.

Istoria nu poate fi scrisă fără eroi. De la Tucidide şi Herodot, istoria a consemnat eroi… Nobili sau oameni simpli, conducători de state, generali ori simpli soldați, oameni de știință sau inventatori geniali, numele celor care s-au remarcat în timpurile lor, cu fapte cutezătoare, cu minți strălucite, cu tăria brațului sau cu forța de a se sacrifica pe sine în numele celorlalți, au fost consemnate în cronici şi letopisețe.

Despre acești eroi citim și învățăm. Ei au devenit modele inspirațiunile și motivaționale pentru generațiile care le-au urmat, care le-au glorificat memoria. Însă acum, pe vreme de pandemie, ne dăm seama că avem o nouă categorie de eroi, cu profesie şi fără nume… Herodot nu a trăit însă în 2020, căci ar fi aflat că printre cei mai importanți eroi ai acestor vremuri sunt cei care i-au jurat lui Hipocrate.

Astăzi, 9 mai 2020, ne amintim de trei date istorice: Independența de Stat a României, încheierea celui de Al Doilea Război Mondial și Ziua Europei. Însă, cu certitudine, fără eroii acestor zile, fără medicii şi personalul medical al României, civili şi militari deopotrivă, fără dedicarea adevăraților militari, mulți dintre români nu ar fi avut ocazia să privească, cu încredere și speranță, spre viitor!

La mulți ani, România!

La mulți ani, Europa!

MINISTRUL APĂRĂRII NAȚIONALE
Nicolae-Ionel Ciucă

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS