Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

27
Sat, Apr
106 New Articles

Cafenea din Turda închisă cu o zi înaintea deciziei care i-ar putea permite funcţionarea în interior

Actualitate
Tools
Typography

După ce Instituţia Prefectului Judeţului Cluj a fost sesizată cu privire la faptul că o cafenea din centrul istoric al municipiului Turda îşi desfăşoară activitatea în interior, autorităţile au efectuat controale şi au închis cafeneaua.

În seara zilei de sâmbătă, 9 ianuarie, după orele 19.00, cafeneaua “La Veranda” din centrul municipiului Turda a fost “vizitată” de autorităţi care au decis închiderea cafenelei şi aplicarea sancţiunii contravenţionale maxime.

Mâine (10 ianuarie - n.r.) vom avea hotărâre CJSU de reevaluare la 14 zile și în funcție de incidenţă vor putea deschide și în interior” a explicat prefectul Mircea Abrudean.

Cea mai recentă Hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj prin care se reglementează inclisv activitatea restaurantelor şi cafenelelor este HCJSU nr. 100 şi a fodst emisă la 27.12.2020.

Pentru că la data emiterii acestei hotărâri municipiul Turda avea o rată a incidenţei la mia de locuitori de peste 3, UAT Turda se încadra la al treilea articol al hotărârii, unde se precizează:

În unităţile administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Cluj  (...) unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile a depăşit pragul de 3/1000 de locuitori, se prelungeşte valabilitatea măsurilor dispuse prin HCJSU 97/14.12.2020, pe o perioadă de încă 14 zile, începând cu data de 28.12.2020 ora 00.00”.

Dar ce spunea HCJSU 97/14.12.2020?

Păi, la articolul 3, litera c) se preciza:

în aplicarea prevederilor art. 6, pct. 2 din Anexa nr. 3 la H.G. nr. 1065/2020, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă”.

La raportarea de pe 1 ianuarie 2021, municipiul Turda avea o rată a incidenţei la mia de locuitori de 2,95, ceea ce încadra UAT Turda la un alt articol, mai exact în situaţia în care desfăşurarea activităţii în interiorul restaurantelor sau cafenelelor era permisă fără a se depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

Cu toate acestea, operatorii economici nu puteau lua decizii de unii singuri, având în vedere că o nouă hotătâte a CJSU Cluj aurma să fie emisă abia peste 14 zile de la data emiterii HCJSU 100/27.12.2020 iar până la data emiterii noii hotărâri era valabilă hotărârea anterioară, orice activitatea care încălca prevederile hotărârii anterioare fiind considerată a se desfăşura în afara legii, chiar dacă, potrivit inclusiv raportării din 8 noiembrie, la Turda rata incidenţei este de 2,52/1000 de locuitori.

Aşa cum preciza şi prefectul Mircea Abrudean, o nouă hotărâre urmează a fi luată de CJSU pe 10 ianuarie iar la Turda s-ar putea desfăşura activităţi în interior în limita a 30%.

Cu toate acestea, cafeneaua turdeană a primit sancţiunea maximă pentru că desfăşurarea activităţii în interior a fost ilegală, ceea ce nu s-ar fi întâmplat dacă mai avea, să zicem, răbdare o zi, două.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS