Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Ateliere interactive la Muzeul de Istorie Turda in perioada 2-5 aprilie 2013

Actualitate
Tools
Typography

Sub titulatura "Să ştii mai multe, să fii mai bun", Muzeul de Istorie Turda găzduieşte, în perioada 2-5 aprilie 2013 un număr de patru ateliere interactive.

Atelierele se adresează atât copiilor de grădiniţă, cât şi copiilor din ciclul gimnazial şi liceal şi sunt organizate în cadrul expoziţiei "De pe vremea bunicilor", în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" Turda şi Clubul copiilor Turda.
În cadrul atelierelor, copiii au posibilitatea să îşi îsuşească diverse tehnici tradiţionale de confecţionat şi ornamentat obiecte populare, totul sub îndrumarea tinerilor muzeografi şi a profesorilor de artă plastică. Astfel, tinerii se vor juca şi vor învăţa despre meşteşuguri care sunt pe cale de dispariţie inspirându-se după obiecte reale de patrimoniu din colecţia muzeului.
Denumirea fiecărui atelier, data în care are loc, durata şi câteva detalii despre activităţile pe care le cuprinde au fost puse la dispoziţie de Muzeul de Istorie Turda:

Ouă încondeiate de Paşti - Marti, 2 Aprilie, între 12:00-15:00
Adolescenţii vor descoperi tainele încondeierii ouălor de Paşti în mod tradiţional, prin tehnica protejării fondului. Motive străvechi precum „calea laptelui", „uliţele satului", „cârligul ciobanului" şi multe altele vor fi „scrise" pe ouă cu ceară de albine, cu ajutorul unor condeie. Mai întâi va fi protejată culoarea galbenă, apoi prin repetări succesive se va proteja culoarea roşie, albastră, verde etc. La final, cu o cârpă uscată şi la flacăra focului se va curăţă oul acoperit cu ceară.

Crestături în lemn şi icoane pictate pe sticlă - Miercuri, 3 Aprilie, între 12:00-15:00
Prin crestături în lemn erau decorate obiectele din gospodăria ţărănească, predominând motivele geome¬trice. Simbolistica şi tehnica sculpturii în lemn vor fi transmise tinerei generaţii după obiecte autentice expuse la muzeu. în lemn de tei vor fi încrustate furci de tors caier de lână, înfrumuseţate cu simboluri solare (rozeta cu patru sau şase braţe) şi „colţi de lup" etc. Un atelier de pedagogie muzeală va fi dedicat picturii icoanelor pe sticlă.

Modelaj la roata olarului - Joi, 4 Aprilie, între 12:00-15:00
Olăritul reprezenta unul dintre principalele meşteşuguri din cele mai străvechi timpuri. Un impor¬tant atelier de ars vase ceramice a funcţionat la Turda încă din epoca romană. Vase romane şi unelte de olari vor putea fi admirate într-o vitrină special amenajată. Elevii vor avea prilejul să „guste" şi din fascinaţia modelării lutului la roata olarului şi să decoreze vasele obţinute cu motive specifice de pe Valea Arieşului.

Micii arheologi - Vineri, 5 Aprilie, între 12:00-15:00
Cei mai tineri participanţi la atelierele de educaţie muzeală (nivel de grădiniţă), vor fi iniţiaţi în domeniul arheologiei şi a protejării mediului. Fragmente ceramice si alte artefacte vor fi „descoperite" cu ajutorul şpaclurilor şi a pensulelor în lădiţe special amenajate cu nisip. JocUl didactic se va încheia cu reconstituirea tipurilor de vase prin intermediul unor puzzle-uri.

La ateliere se poate participa doar pe bază de înscriere, numărul maxim de persoane pentru un atelier fiind de 15 iar tariful de participare fiind de 10 lei de persoană.
Cei care doresc să se înscrie sau vor mai multe detalii pot apela două numere de telefon puse la dispoziţie în acest sens: 0264-311826 sau 0746143862.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS