Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

20 de ani de infratire si de bune practici cu Angouleme (Franta)

Administraţie
Tools
Typography

Începând cu anul 1994, Municipiul Turda a legat una dintre cele mai frumoase şi mai longevive relaţii de cooperare externă şi de prietenie cu oraşul francez Angouleme, situat în departamentul Charente, din sud-vestul „hexagonului", ocupând o suprafaţă de circa 22 kmp şi având o populaţie care depăşeşte 41.000 de locuitori. Angouleme are o arhitectonică impresionantă, oferind turistului un patrimoniu civil şi religios în stilul arhitectural roman şi neoroman, pieţe şi străzi pietonale, clădiri cu faţade sau obloane decorate cu benzi desenate care rămân, cu siguranţă, în memoria celor mai plăcute imagini dintr-un jurnal de călătorie.

Raporturile de colaborare dintre cele două municipii au fost intermediate, de-a lungul anilor rămaşi în urmă, de comitetele de înfrăţire constituite din voluntari, care au derulat proiecte bilaterale şi au asigurat mobilităţi, schimburi de bune practici între reprezentanţii celor doi parteneri europeni. În cadrul acestor raporturi interuname au fost vizate transferuri de informaţii şi experienţe în domeniul gastronomic, medical, administrativ şi servicii publice, educaţional, artistic, protecţia mediului etc. Arta şi tinereţea şi-au dat mâna şi au constituit foarte buni ambasadori ai celor două municipalităţi prietene.

Protocol
Facsimil protocol (click pentru a mări imaginea)

În cursul lunii mai 2014, sub culorile sărbătorii Europei, membrii inimoşi ai Comitetului de Înfrăţire Angouleme – Oraşe Străine au realizat un program dinamic şi atractiv prin care să le vorbească francezilor despre Turda şi despre români, devenind cei mai buni ambasadori ai Transilvaniei prin organizarea unei expoziţii în care şi-a expus fotografiile artista Mihaela Simionca, alături de Moniri M'Bae, artist plastic local. Acesta a adus în atenţia francezilor toată pasiunea sa transpusă în „Croquis de Transylvanie" (Schiţe din Transilvania).
Calendarul evenimentelor găzduite la Angouleme este foarte bogat, debutând cu Festivalul Internaţional de Benzi Desenate, în luna ianuarie, continuând cu Festivalul de Muzică Metisă în luna mai, Festivalul de Film Francofon la finalul lunii august sau cu Gastronomada, în plină toamnă.

Sărbătoarea Europei este un prilej pe care dorim să-l fructificăm şi să le transmitem turdenilor mesajul de prietenie al partenerilor pe care municipiului nostru îi are în Angouleme. Îi felicităm pentru proiectele pe care ni le-au propus şi pe care le-am realizat în parteneriat şi dorim să anticipăm evenimentul festiv pe care îl pregătim la Turda, cu prilejul Zilelor Municipiului, la finele lunii august, când vom aniversa, pe plan local, cei 20 de ani de înfrăţire Turda – Angouleme, alături de reprezentanţi din toate celelalte oraşe străine (Hodmezovasarhely, Kiskunfelegyhaza, Bihortorda din Ungaria, Torda din Serbia şi Szydlowiec din Polonia), cu care avem raporturi active de cooperare internaţională, ca un simbol expresiv al Europei unite.

Turda, 9 mai 2014
Serviciul Finanţări Externe şi Relaţii Internaţionale
Primăria Municipiului Turda

Link-uri utile:
http://www.angouleme.fr/
http://www.fete-europe-charente.eu/exposition-photographique-angouleme-par-mihaela-simionca/

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS