Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Ramasi fara punct de colectare a deseurilor in zona in care locuiesc, unii cetateni din zona centrala isi exprima nemultumirile

Social
Tools
Typography

O problemă cu care se confruntă locuitorii din zona Piaţa 1 Decembrie 1918 este desfiinţarea punctului de colectare a deşeurilor.

Acest punct de colectare era unul de care se foloseau cetăţenii de la mai multe blocuri din jur, inclusiv cei de la numărul 3 (intrarea de vizavi de fostul BIG).

Amplasat cumva în spatele unui bloc de locuinţe de la numărul 3, punctul de colectare era unul care exista dintotdeauna în zonă.

Mai nou, însă, pe stâlpul aflat în apropierea punctului de colectare a apărut lipit cu bandă adezivă un carton pe care scria cât se poate de clar "Punct de colectare, desfiinţat".

Ca peste noapte, cetăţenii au aflat că, mai nou, nu mai au containere în zonă şi trebuie să îşi ducă deşeurile la o distanţă mult mai mare, unde este un punct de colectare, adică până pe strada Libertăţii la numărul 4, mai exact la punctul de colectare din spatele blocului în care se află magazinul Tase Mara.

Fiind invitaţi în zonă de unul din cetăţenii nemulţumiţi de o astfel de decizie care ar aparţine administraţiei municipiului, am făcut un experiment.

De pe aleea din Piaţa 1 Decembrie 1918 numărul 3 până la, de acum, fostul punct de colectare o persoană normală, cu un mers normal (deci nu în plimbare) face cam 45 de secunde, un minut maxim.

De la fostul punct de colectare până la noul punct de colectare (de pe strada Libertăţii), cu acelaşi mers, în acelaşi ritm, ar mai fi cam două minute jumate. Doar şi din atât, şi doar distanţa de la vechiul punct de colectare până la noul punct de colectare este mai mare decât dublul şi jumătate al distanţei iniţiale pe care trebuiau s-o parcurgă cetăţenii până la punctul de colectare iniţial.

Dacă se presupune că într-un ritm normal de mers un om parcurge cu aproximaţie 4 kilometri într-o oră, într-un minut ar parcurge undeva la 67 de metri (adică distanţa aproximativă de la aleea de la numărul 3, până la fostul punct de colectare aflat la numărul 6, sau în spatele unui bloc situat la numărul 3).

Mergând cu aceeaşi viteză de 4 km/h, în 3 minute jumate un om ar parcurge o distanţă de puţin peste 230 de metri (de la numărul 3 până la punctul de colectare pe strada Libertăţii). În lumina acestor cifre, distanţa iniţială de parcurs (67 de metri) reprezintă cam 29% din noua distanţă de parcurs (230 de metri). Sau, dintr-o altă perspectivă, noua distanţă de parcurs este, raportat la vechea distanţă, cu 343% mai mare. Adică, pe scurt, cetăţenii au de parcurs o distanţă de trei ori mai mare ca să îşi ducă deşeurile la containere.

Dacă un om normal, să zicem, ar parcurge drumul dus-întors ca să-şi ducă deşeurile la noul punct de colectare în 7-8 minute - în mers constant, dar nu alert - cu aproximaţie, gândiţi-vă cât îi ia unei persoane de 70-80 de ani (cum sunt cei mai mulţi care locuiesc la numărul 3) şi care probabil merge şi folosindu-se de un baston, să se deplaseze pe o distanţă totală de peste 460 de metri (adică aproape o jumate de kilometru) doar ca să îşi ducă o pungă cu deşeuri la noul loc de depozitare. Probabil undeva la 20 de minute... Dar asta vara, când e uscat pe jos. Acum gândiţi-vă că acelaşi vârstnic are de parcurs aceeaşi distanţă, din acelaşi motiv, dar pe vreme rea, când plouă, sau toamna când e frig şi ceaţă ori, de ce nu, chiar iarna, când e zăpadă şi gheaţă, pentru că ştim cu toţii cât de bine sunt curăţate de zăpadă şi gheaţă aleile din zonele lăturalnice.

Poate cifrele de mai sus nu sunt apreciate ca fiind tocmai de mare acurateţe sau, mai mult, poate nu sunt considerate concludente. Însă cum totul funcţionează mai bine prin propria experienţă a fiecăruia, vă invităm pe fiecare să faceţi acest exerciţiu: din faţa blocului să vă cronometraţi, ca idee, cât vă ia să duceţi o pungă de gunoi până la container, iar aoi să comparaţi timpul obţinut cu ce am prezentat noi mai sus.

Pe de altă parte, însă, demn de reţinut este motivul pentru care s-a decis mutarea punctului de colectare. Potrivit zvonurilor care circulă printre locatarii din zonă, "două doamne din blocul ăsta (n.r.: de la numărul 6)" ar fi fost cele cu iniţiativa mutării punctului de colectare din zona în care a fost de 50 de ani. De ce? Pentru că cineva ar fi intervenit şi ar fi sugerat acest lucru cuiva din Primăria Turda deoarece cineva vrea să îşi construiască un garaj pe suprafaţa punctului de colectare mutat.

Nu în ultimul rând (ca "bonus") locatarii de la numărul 3 se plâng şi de felul în care arată aleea din faţa blocului lor: plină de noroaie şi bălţi. Iar situaţia durează de vreo patru ani de zile, de când operatorul de apă a înlocuit conducte în tot oraşul.

"Au spart din strada Dr. Ioan Raţiu, au venit pe strada Augustin Bunea şi până aici la noi. Şi uitaţi cum arată acum... de patru ani de zile e tot aşa..." se plângea unul din interlocutorii noştri adăugând: "S-au făcut reclamaţii şi la Compania de Apă şi de-acolo au zis că la ei în evidenţe apare că drumul ăsta (n.r.: aleea) este asfaltat. Vi se pare că-i asfaltat?... Avem un vecin cu handicap aici, păi pe el nici nu-l poate împinge cu căruciorul pe alee...".

Fotografiind bălţile şi noroaiele de pe alee - inclusiv denivelările ridicole de pe strada Augustin Bunea, credem că răspunsul nostru este evident.

Dar răspunsul reprezentanţilor administraţiei locale care o fi?

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS