Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Vaccinarea în judeţul Cluj - luna I

Sănătate
Tools
Typography

Pentru amatorii de date concrete - evident, date oferite de autorităţi - iată, vă prezentăm cum au stat cifrele în prima lună de vaccinare în judeţul Cluj, adică exact când se poate spune că a început procesul de vaccinare la nivelul judeţului şi unii poate că priveau cu scepticism, în timp ce alţii erau printre cei mai optimişti privind vaccinarea.

Pentru că raportările autorităţilor clujene referitor la prima etapă de vaccinare au început cu data de 4 ianuarie 2021, astfel că perioada de referinţă în cazul de faţă va fi 4 ianuarie - 3 februarie.

Aşadar, în 4 ianuarie 2021 autorităţile clujene raportau deja 1.302 vaccinări, cele mai multe vaccinări în etapa I în perioada de referinţă fiind pe 18 ianuarie 2021 - 1.698 de vaccinări, valoarea cea mai mică fiind în 24 ianuarie - 318 vaccinări.

Trendul vaccinărilor în etapa I în perioada de referinţă a fost unul relativ constant.


Referitor la numărul total de vaccinări în prima etapă, acesta a trecut mai multe praguri: pragul de 10.000 a fost trecut în 12 ianuarie, când s-a ajuns la 10.082 de vaccinări, pragul de 20.000 a fost trecut în 26 ianuarie, când s-a ajuns la 20.944 de vaccinări şi pragul de 30.000 a fost trecut în 3 februarie, când s-a ajuns la 30.148 de vaccinări.


Cifrele privind etapa a doua au început să vină cu data de 19 ianuarie, zi în care autorităţile clujene raportau 1.259 de vaccinări.

În perioada de referinţă (19 ian - 3 feb.) cele mai multe vaccinări zilnice în etapa a doua au fost pe 21 ianuarie - 1.403 vaccinări iar cele mai puţine au fost pe 31 ianuarie - 384 de vaccinări.

Trendul vaccinărilor în etapa a doua în judeţul Cluj în perioada de referinţă a fost unul descendent.


În ce priveşte numărul total de vaccinări din etapa a doua, în perioada de referinţă, pragul de 10.000 de vaccinări s-a depăşit în 26 ianuarie - 10.865 de vaccinări.


Mai sus avem comparativ vaccinările zilnice în perioada de referinţă - etapa I cu linia albă şi etapa a doua cu linia galbenă.

După cum se observă şi am şi precizat deja, trendul pentru etapa I a fost unul relativ constant în timp ce trendul pentru etapa a doua a fost unul descrescător.


Orientativ, prezentăm şi un grafic comparativ cu evoluţia totalului vaccinărilor pe cele două etape în perioada de referinţă. La fel, etapa I e ilustrată cu linia albă iar etapa a II-a e ilustrată cu linia galbenă.


Dacă e să cumulăm - ca cifre zilnice - cele douuă etape, observăm că vaccinările zilnice în prima lună la nivelul judeţului Cluj au un trend ascendent.

Cu precizarea că din 19 ianuarie se cumulează şi cifrele din etapa a II-a, de menţionat că cele mai multe vaccinări au fost pe 26 ianuarie - 2.772 în timp ce cel mai mic număr de vaccinări în perioada de referinţă a fost pe 10 ianuarie (când încă nu începuse etapa a doua) - 320 de vaccinări.


Numărul total de vaccinări în perioada de refeinţă - cumulat pe cele două etape - nu avea cum să fie decât în creştere, cu precizarea că atunci când valorile zilnice cumulate pe cele două etape erau mai mari, se observă şi în curba de creştere, iar cand valorile erau mai mici, creşterea e uşor aplatizată în acele zile.

Numărul total de vaccinări cumulat pe cele două etape a depăşit pragul de 10.000 pe 12 ianuarie (aici datele fiind identice cu etapa I), a trecut pragul de 20.000 pe 21 ianuarie - când s-a ajuns la un total de 21.950 de vaccinări, a trecut pragul de 30.000 pe 26 ianuarie - când s-a ajuns la 31.809 vaccinări şi a trecut pragul de 40.000 pe 31 ianuarie, când se ajunsese la un total de 40.298 de vaccinări în ambele etape.


În ceea ce priveşte reacţiile la vaccin raportate zilnic, cifrele se referă la prima etapă în perioada 4-18 ianuarie, iar începând cu 19 ianuarie cifrele au fost transmise cumulat pe cele două etape.

Din grafic reiese că tendinţa numărului de reacţii a avut un trend aproximativ constant, cu zile cu reacii multe şi cu zile în care n-au fost raportate reacţii.

Astfel, ziua cu cele mai multe reacţii a fost 26 ianuarie, când s-au raportat 33 de reacţii la vaccin, în timp ce zile fără nicio reacţie au fost în 17, 24 şi 25 ianuarie.


Referitor la numărul total de reacţii, acesta a fost, evident, în creştere, cu o evoluţie mai abruptă în perioada 26-28 ianuarie, când numărul de reacţii zilnice a fost mai mare.

Totuşi, pragul de 100 de reacţii a fost trecut pe 15 ianuarie - când s-a ajuns la 101 reacţii iar pragul de 200 de reacţii s-a atins în 29 ianuarie când s-a ajuns la exact 200 de reacţii.


Din punct de vedere procentual, graficul cu procentele zilnice ale reacţiilor poate părea similar cu graficul reacţiilor zilnice deşi nu e chiar aşa, pentru că e vorba de procente şi nu cifre absolute.

De precizat că procentul în fiecare zi s-a stabilit prin raportarea numărului de reacţii din ziua respectivă la numărul de vaccinări din aceeaşi zi.

Astfel, cel mai mare procent a fost pe 5 ianuare - 1,60%, în timp ce procentul cel mai mic de reacţii (0%) a fost în exact zilele în care nu s-au înregistrat reacţii adverse, respectiv 17, 24 şi 25 ianuarie.

Oricum, trendul procentelor reacţiilor zilnice este unul descendent.


Nu în ultimul rând avem şi o imagine de ansamblu a procentelor totale - a căror acurateţe creşte cu fiecare zi - ale reacţiilor raportat la numărul de vaccinări.

Mai concret acest procent s-a calculat, zilnic, prin raportarea numărului total de reacţii până în acea zi, la numărul total de vaccinări până în acea zi.

După cum se observă în grafic, acest procent are un trend descendent, chiar dacă cele mai mari valori - 0,87% - s-au înregistrat în 6, respectiv 10 ianuarie iar cea mai mică valoare - 0.24% - a fost înregistrată în chiar prima zi de raportare, adică în 4 ianuarie.

Până la data la care scriem aceste rânduri (13 martie 2021), numărul total de vaccinări la nivelul judeţului Cluj a ajuns la 107.353. Oricum, urmăriţi Agora Media, pentru că în curând vom veni în faţa voastră şi cu “Vaccinarea în judeţul Cluj - luna a II-a”, de această dată perioada de referinţă fiind 4 februarie - 3 martie 2021.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS