Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Rromii, intr-o intalnire despre problemele lor

Agora
Tools
Typography

Sala mare a Primăriei Turda a găzduit marţi, 24 septembrie o nouă întâlnire - a câtea, oare? - în care cei mai pricepuţi în ale problemelor pe care le au comunităţile de rromi din Turda s-au adunat să discute poveşti despre cum vor face şi vor drege.

Şi dacă despre vorbirea de discuţii era vorba, să discutăm vorbe aşadar!
Primul care a luat cuvântul a fost nimeni altul decât Mitică Ferencz, cel care - angajat al Primăriei Turda ca să se ocupe de problemele rromilor fiind - organizează astfel de întâlniri periodic la care invită (parcă mai degrabă strict pentru că aşa trebuie) reprezentanţi ai administraţiei locale, ai diverselor servicii care aparţin de Primăria Turda, cărora le povesteşte, de pe laptop, cum s-a întâmplat şi căce a dres. Dar, mai important, că ce trebuie să facem.
Oficial, era vorba despre Strategia Locală de Dezvoltare şi Incluziune a Comunităţii Rrome. Cât de bine sună... şi de câte ori am auzit aşa ceva... şi de câte ori am mai participat la întâlniri similare cu speranţa ca la întâlnirile viitoare să apară altceva, doar că întâlnirile viitoare semănau izbitor de mut cu cele anterioare...!
Până una-alta, Mitică Ferencz a prezentat, de laptop, strategia respectivă cu precizarea că ea poate fi îmbunătăţită şi îi pot fi aduse modificări. oare la următoarea întâlnire o să vedem modificările (citite tot de pe laptop, bineînţeles)?
Fără ă ofere cifre concrete şi mai degrabă sărind de la un paragraf la altul - citindu-le "în diagonală" - Mitică Ferencz a prezentat şi nişte fotografii făcute cu ocazia vizitelor efectuate în comunităţile de rromi din Turda. În timpul discuţiilor - cu mapa la sub braţ - ce credeţi că s-a întâmplat în cadrul vizitelor? S-a povestit cu rromi pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă. Bun! Şi ce credeţi că se spunea în cadrul întâlnirii de marţi, o întâlnire a aşa-numitului Grup de Iniţiativă Locală? Că trebuie neapărat identificate problemele rromilor şi găsite soluţii pentru rezolvarea acestora. Serios? Dar până acuma ce-aţi făcut? Şedinţe în care s-a citit strategia de pe laptop? Şi au mai venit rromi precum Tudorel Droga care, când iau cuvântul spun că dacă primăria ar da nişte bani să mai rezolvăm una-alta n-ar fi rău? În rest?...
Ca întâlnirea să nu fie lipsită de substanţă, Mitică Ferencz a introdus în discuţie Uniunea Europeană despre care, când aud, unii cred că trebuie să stea drepţi. Mai exact, Ferencz a amintit de politicile europene prvind comunităţile de rromi, de deceniul incluziunii sociale a rromilor (2005-2015), alunecând spre necesitatea unei strategii - constând inclusiv în acţiuni concrete - în perioada 2012-2020.
Referitor la problemele cu care se confruntă rromii de la Turda, printre acestea ar fi, potrivit lui Mitică Ferencz, excluziunea socială, lipsa de resurse pentru participarea la viaţa socială, publică, economică şi culturală, scăderea nivelului de trai, lipsa accesului la condiţii elementare de igienă, lipsa actelor de identitate, creşterea vulnerabilităţii la îmbolnăviri, lipsa apei potabile, retragerea din activitatea profesională şi educaţională, discriminarea la angajare (care de multe ori nu se poate demonstra).
De asemenea, demn de menţionat, în opinia lui Mitică Ferencz, a fost şi "neiplicarea suficientă a factorilor de decizie prin activităţi, acţiuni concrete, reale, bugetare şi finalizate, cu toate că responsbilitatea concretă pentru incluziunea socială şi economică a cetăţenilor români aparţinând minorităţilor rromilor revine autorităţilor publice".
De la microfonul său, viceprimarul Lucian Nemeş pare să fi fost mai la obiect. "Problemele pe care noi le-am identificat sunt multe şi diverse şi eu cred că necesitatea comisiilor este foarte importantă pentru că aceste probleme trebuie să le supunem dezbaterii comisiilor şi în urma discuţiilor săvină în plen şi să ne spună concluziile la care au ajuns", spunea viceprimarul Lucian Nemeş care, la rândul său, amintea de vizitele efectuate în comunităţile de rromi de la Turda unde au fost identificate o serie de probleme.
Reprezentând administraţia locală la Întâlnirea GIL, Lucian Nemeş a dat şi o "veste bună", în sensul că vor putea fi acordate ajutoare de încălzire pentru sezonul rece şi persoanelor care se încălzesc cu energie electrică la fel cum se acordă ajutoare celor care se încălzesc cu gaz sau lemne, cu condiţia îndeplinirii condiţiilor de venit.
De asemenea, viceprimarul Turzii invita la acţiune, la acţiuni concrete, dând exemplu unei conducte de canalizare în lungime de 60 de metri necesare pe strada Arieşului din Turda. Astfel, spunea Lucian Nemeş, în cazul în care o astfel de lucrare nu se regăseşte în planul de investiţii al Companiei de Apă Arieş, cei care reprezintă comunităţile de rromi trebuie să adreseze solicitări către cei în drept să rezolve problema, existând posibilitatea ca o astfel de lucrare să fie prinsă în bugetul municipiului în anul 2014.
Ulterior intervenţiei primarului alţi membri ai GIL prezenţi la întâlnire au început, pe rând, să îşi prezinte poziţiile faţă de "ce trebuie făcut în continuare".  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS