Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

De ce nu este Lucian Varo matur politic

Agora
Tools
Typography

Mai ales de când ocupă funcţia de viceprimar al municipiului Turda, pepededistul Lucian Varo pare să insiste a se autodefini - prin propriile acţiuni - ca personaj nu doar exotic, cât mai degrabă ca omul nepotrivit în locul pe care îl ocupă.

Bun, acuma înţelegem că Lucian Nemeş trebuia debarcat, înţelegem că, evident, era nevoie de un alt viceprimar. Dar din cei 21 de consilieri ai municipiului, doar Lucian Varo? Şi dacă doar Varo, este Lucian Varo un compromis momentan? Şi dacă "momentan", cât durează acest momentan?
Cel puţin în cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local Turda - pentru că nu puteam să-i spunem "ultima" pur şi simplu pentru că nu credem că e ultima - Lucian Varo a făcut din nou dovada inadvertenţei a tot ceea ce e, cu funcţia pe care o ocupă.
Ca să explicăm, pe ordinea de zi se aflau cinci proiecte de hotărâre privind menţinerea valabilităţii unor hotărâri mai vechi: două privind schimbarea viceprimarului şi trei privind schimbarea Consiliului de Administraţie de la Salina Turda. Dacă e să o luăm cronologic în ceea ce priveşte ordinea în care aceste hotărâri au fost adoptate de membrii forului deliberativ local, această ordine a fost cam aşa: revocarea CA de la Salina Turda, numirea membrilor provizorii în CA la Salina Turda, revocarea viceprimarului (Lucian Nemeş), alegerea noului viceprimar (Lucian Varo) şi completarea CA de la Salina Turda.
În momentul în care se discuta pe marginea ordinii de zi a şedinţei din 31 ianuarie 2014, Lucian Varo a luat cuvântul şi propunea ca proiectul privind menţinerea hotărârii de revocare a viceprimarului să fie discutat primul din cele cinci. Colegă de PP-DD-u' cu Lucian Varo, Rozalia Crişan a luat cuvântul cât se poate de direct: "aş ruga pe domnul viceprimar să-mi explice care este logica acestei schimbări... Pentru că dacă le luăm în ordine cronologică, deci după dată... s-a respectat cronologic înşirarea. Aş ruga să ne explice care este logica să schimbăm această cronologie firească a lucrurilor". Răspunsul viceprimarului Lucian Varo a fost cât se poate de anost (am vrut să-l numim "stupid", dar am zis că hai, treacă de la noi): "Nu am un răspuns anume". Iar pentru cine nu a înţeles că Varo putea să vrea schimbarea ordinii de zi numai aşa, că, de exemplu, s-a trezit cu faţa la pernă, viceprimarul a continuat: "aşa îmi doresc şi vreau să se supună la vot". Păi stimate domnule Lucian Varo, în acelaşi context puteai să soliciţi, numai pentru că "aşa îţi doreşti", ca înainte de votarea fiecărui proiect de hotărâre consilierii locali să facă zece flotări. De ce? Păi numai aşa, de chichi, pentru că ai ifose şi pentru că aşa îţi doreşti...
Interesant este că ordinea de zi a fost schimbată cu votul majorităţii consilierilor prezenţi, ceea ce înseamnă că majoritatea consilierilor prezenţi sunt de acord cu ifosele (că altfel cum să le numim, în lipsa unor argumente?) lui Lucian Varo. Sau, cu alte cuvinte, majoritatea consilierilor locali turdeni nu sunt cu nimic mai presus decât ifosele lui Lucian Varo.
Şi, ca să înţeleagă şi Lucian Varo, într-o modalitate de relaţionare, argumentele contează. N-ai argumente pentru care vrei să modifici ordinea de zi?! Atunci nu o modifica dacă nu ai un argument care să susţină solicitarea. Că ceilalţi consilieri (sau majoritatea) sunt de acord cu lipsa de argumente şi votează modificări ale ordinii de zi numai pe motive gen faţa de pernă avea altă culoare, asta spunea foarte multe despre majoritatea Consiliului Local Turda şi poate îi va face pe alegători mai atenţi la persoanele pe care le trimit să le conducă destinele la nivel local (hai, un pic de răbdare, că peste doi ani sunt din nou alegeri şi... cine ştie?).
Oricum, lipsa de argumente şi atitudinea cu tentă de zeflemea a lui Lucian Varo au fost taxate de colega de PP-DD-u' care ceruse lămuriri, Rozalia Crişan replicând: "nu pot accepta un asemenea răspuns de la un viceprimar şi cred că în asentimentul meu sunt destui colegi". L-a acceptat, nu l-a acceptat... cert e că s-a votat, singura care a avut atitudine şi şi-a susţinut atitudinea până la capăt a fost tot Rozalia Crişan care - în lipsa unor argumente, la naiba! - a votat împotriva schimbării ordinii de zi a şedinţei în coordonatele propuse de Varo. Doar că majoritatea a modificat ordinea de zi chiar în lipsa unor argumente...
La nivel de speculaţie, cel mai probabil Varo şi-a dorit modificarea ordinii de zi numai aşa, ca să fie liniştit şi să scape de-o grijă, având în vedere că proiectele pe care le voia votate "primele" îl priveau direct şi îi priveau funcţia de viceprimar. Iar, odată cu sacii în căruţă, parcă altfel îi dădea mâna să voteze "împotriva" vechiului Consiliu de Administraţie de la Salina Turda, CA din care făcea parte şi tatăl celui a cărui funcţie Varo a ocupat-o devenind viceprimar.
O bună parte din şedinţa de pe 31 ianuarie, Lucian Varo părea că stă pe piuneze, drept, crispat, cumva străin în propria persoană. Parcă şi după ce cele două proiecte care îl vizau au trecut în mod favorabil pentru actualul viceprimar, Lucian Varo părea că nu a realizat ce se întâmplă. Parcă era nevoie să meargă cineva să îl scuture şi să-i spună: "relaxează-te, ai rămsa viceprimar în continuare, nu mai sta crispat...".
Lipsa de maturitate politică a lui Lucian Varo nu este la prima apariţie. Pentru cei care se întreabă, Lucian Varo este acel consilier local care, la un semn al fostului viceprimar Nemeş, lua cuvântul să exprime părerile lui Nemeş, dar cu o asemenea atitudine încât îi tremura vocea în timp ce vorbea la microfon, microfon pe care şi-l pornea cu mâna tremurând. El este actualul viceprimar al Turzii.
Lucian Varo este cel care, proaspăt viceprimar, a fost prezent la festivalul "Ioan Caranica" de la biserica Parohiei Ortodoxe Oprişani II. La final, când enoriaşii ieşeau din biserică, un preot îi miruia pe cei care doreau. Probabil grăbit, Lucian Varo a ocolit mulţimea de doritori de miruire şi a ieşit prin spatele preotului. Ei bine, ce nu ştie Lucian Varo este că gestul său nu a rămas neobservat, câteva voci reacţionând pe principiul "Ni, tu, la vicele ăsta nou că nu stă la miruit", atitudine care îl putea alunga foarte bine pe vicele Varo de la inimile credincioşilor.
Aşa e când încă nu realizezi ce funcţie ocupi şi când, probabil, inconştient, simţi că funcţia e o pălărie prea mare...
Cine este Lucian Varo? Păi este acel PP-DD-ist care, ocupând funcţia de viceprimar, a fost prezent, alături de primarul Tudor Ştefănie, la inaugurarea orăşelului copiilor, eveniment la care administraţia locală a mai fost reprezentată şi de consilierul PC Dorel Corpodean.
Deşi ar putea conta mai puţin, la tăierea panglicii a existat o singură foarfecă, pe care a mânuit-o primarul. Viceprimarul, se presupune, e un consilier local mai aparte, mai "sus" decât restul consilierilor, e, cumva, mâna dreaptă a primarului. Din nefericire pentru viceprimarul Varo, mai important la tăierea panglicii era Dorel Corpodean (cel care atunci când candida la localele din 2012 nu prididea să scoată în evidenţă cât de slabă e conducerea primăriei şi PD-L-ul care era la putere) adică acel Corpodean care acum ţinea de panglică împreună cu acea conducere a primăriei pe care o nega. Dar măcar Dorel Corpodean ţinea de panglică, în timp ce Varo îşi ocupa locul umil în spate, ca şi cum nu era acolo.
Nu spuneam că asta defineşte atitudinea primarului Ştefănie faţă de Varo sau arată cât de mult îl bagă în seamă Ştefănie pe Varo, dar cert este că după ce a tăiat panglica, primul care a primit o bucată de panglică a fost consilierul PC Corpodean şi nu viceprimarul Lucian Varo, care stătea cuminte, în spate. Varo a primit panglică parcă abia în momentul în care Ştefănie şi-a adus aminte că este şi viceprimarul acolo.
Dar asta nu a fost totul. Cu panglica primită asupra sa, Lucian Varo asista la spectacolul organizat cu ocazia deschiderii orăşelului copiilor. Doar că funcţia de demnitar fie că l-a plictisit, fie a uitat el de ea, aşa că Lucian Varo şi-a scos telefonul şi făcea poze. Păi cum altfel putea dovedi imaturitatea politică? Aşa: în timp ce primarul asista la eveniment, Lucian Varo, ca un puşti prezent la îmbulzeală, şi-a scos telefonul şi făcea poze... ca un turist aflat în trecere şi care dorea să imortalizeze imaginile ca să le arate familiei pe principiul "uite unde am fost eu azi"... Oare primarul de ce nu şi-a scos telefonul să facă poze? Poate pentru că ştie ce funcţie ocupă şi în ce calitate era prezent la eveniment? Şi Lucian Varo nu ştia?! Nu ştia că el e viceprimar?
Deci fie Lucian Varo prinde foarte greu din urmă ceea ce i se întâmplă în viaţă, fie chiar nu e potrivit pentru funcţia pe care o ocupă. Dar dacă nu e potrivit şi, totuşi, în continuare ocupă această funcţie - pe care nu reuşeşte să o umple din punct de vedere atitudinal, comportamental - se poate deduce fie că locul doi în administraţia unui oraş poate fi chiar în asemenea manieră "victima" unei majorităţi la vot (şi Lucian Varo a fost înscăunat de 13 din cei 19 consilieri prezenţi la şedinţa în care a fost înscăunat şi a fost menţinut în funcţie de 16 din cei 20 de consilieri prezenţi la cea de-a doua şedinţă), fie Lucian Varo în funcţia de viceprimar e un compromis din care cineva ar avea de câştigat.
Probabil o altă întrebare care s-ar mai putea ridica, obosită, în capul oaselor ar fi: "până unde poate merge un compromis făcut de politicieni?" cu particularitatea "care este limita imaturităţii politice de la care poţi spera la funcţia de viceprimar?"...

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS