Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

08
Wed, Feb
130 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Pași concreți pentru încurajarea și promovarea egalității de șanse între femei și bărbați în România

PNL
Typography

Reunite într-o ședință comună de plen, Senatul și Camera Deputaților au adoptat, cu 235 voturi pentru, 24 voturi împotrivă și cinci abțineri, Declarația Parlamentului privind consolidarea egalității de șanse în România.

Astfel, Parlamentul României declară că:

 „Încurajează participarea deplină și egală a tuturor femeilor din România și demersurile care să dezvolte, finanțeze și implementeze programe, inițiative și politici publice relevante.

Recunoaște necesitatea implementării și aplicării unui cadru legislativ care să elimine inegalitățile nedrepte și să promoveze accesul egal la mandatele de reprezentare politică sau Ia responsabiIitățile profesionale și pozițiile de conducere.

Sprijină eliminarea tuturor formelor de inegalitate de gen precum: violența împotriva femeilor și fetelor, casătoria timpurie și forțată, nerespectarea drepturilor reproductive, lipsa de echitate la angajare, diferențele salariale între femei și bărbați, participarea inegală la luarea deciziilor private și publice.

Salută modificări și inițiative orientate pe stabilirea unei cote de reprezentare de gen pe listele de candidați pentru alegerile locale, parlamentare și europarlamentare.

Consideră oportună intensificarea demersurilor pentru a asigura o paritate reală pentru pozițiile eligibile și pentru a crește reprezentarea femeilor la nivel local, național și european.

Îndeamnă toți actorii politici și instituționali să contribuie la participarea semnificativă a femeilor în toate domeniile de activitate și la toate nivelurile de decizie, să susțină eliminarea inegalității, discriminării de gen și combaterea prejudecăților și stereotipurilor de gen și să depună eforturi pentru a lucra împreună în echipă.

Susține dialogul inter-instituțional privind educația sensibiIă la gen, care să promoveze incluziunea și echitatea”.

Prin acest document cu valoare nu doar simbolică, ci și de încurajare a prezenței femeilor în vârful ierarhiilor tuturor domeniilor de activitate, forul legislativ al țării recunoaște importanța egalității de șanse ca un drept fundamental și ca unul dintre principiile de bază pe care se clădește o societate durabilă, rezilientă, deschisă, pașnică, prosperă, incluzivă și competitivă.

Consider că, prin promovarea acestei Declarații la adevărata sa însemnătate, societatea românească va putea să valorifie pe deplin potențialul nostru imens, iar promovarea egalitatății de șanse între femei și bărbati va avea drept rezultate creșterea competitivității generale a țării.

A venit timpul ca românii să conștientizeze la modul real importanța deosebită a combaterii oricărei forme de discriminare directe sau indirecte, iar instituțiile reponsabile ale statului să adopte măsurile adecvate pentru a capacita femeile să își îndeplinească întregul potențial de dezvoltare și  participarea completă și fără piedici legislative în toate sferele vieții sociale, economice, culturale, civice și politice.

Din nefericire, în prezent încă ne confruntăm cu situații dese de inegalitate accentuată, atât în ceea ce privește participarea femeilor pe piața muncii, cât și din prisma ocupării pozițiilor de conducere, dar și a reprezentării în politică.

În aceste condiții, sunt convinsă că România are nevoie de consolidarea unei legislații naționale mai complexe și cuprinzătoare privind promovarea egalității de șanse între femei și bărbați, precum și de eliminarea barierelor discriminatorii de ordin politic, economic și social.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS