Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

17
Mon, May
230 New Articles

Informare publică a Grupului de consilieri locali PNL Turda cu privire la ședința extraordinară a Consiliului Local Turda din 11 august 2016

PNL
Typography

Pe 11 august 2016, s-a desfășurat o nouă ședință extraordinară a Consiliului Local, o tradiție deja consacrată în mandatul noului executiv local, ședințele ordinare fiind adevărate excepții de la regulă.

Prin urmare, politica locală cunoaște doar momente extraordinare, ieșite cu totul din comun, lucrurile lumești fiind exilate pe agenda politică a altor comunități, cu probleme cetățenești obișnuite. Asta este, trebuie să ne considerăm fericiți, noi suntem altfel decât toți ceilalți!

Pe agenda dezbaterilor de plen: 4 Proiecte de Hotărâre, la care s-a mai adăugat unul, propus ad-hoc.

Primul Proiect, avându-l ca singur inițiator pe domnul primar Cristian Matei, s-a referit la majorarea de la 50% la 75% a cuantumului dividendelor cuvenite bugetului local din profitul net înregistrat de Salină în anul financiar 2015. Această inițiativă apare ca o decizie cu efect retroactiv, în condițiile în care exercițiul financiar pe anul 2015 este încheiat, iar bilanțul financiar-contabil al Salinei, aferent anului 2015, depus deja la ANAF, până la data limită de 31 mai 2016. Înțelegem că municipalitatea are nevoie de resurse financiare și că Salina Turda S.A. este singura societate comercială din subordinea autorităților locale care furnizează sume considerabile la bugetul local (nu este însă și cazul Companiei de Apă Arieș, care doar consumă resursă bugetară, nerealizând nici măcar investiții din fonduri proprii!), dar legea societăților comerciale (legea 31/1990) nu permite Adunării Generale a Acționarilor (AGA) să modifice exercițiul bugetar, bilanțul contabil și repartizarea cotei de dividende decât până la data de 31 mai a fiecărui an (în primele 5 luni ale anului în curs pentru anul financiar anterior), ca atare până la înregistrarea bilanțului contabil la ANAF! Este motivul pentru care consilierii locali liberali s-au abținut de la votarea acestui Proiect de Hotărâre, iar prin intermediul consilierului Cristian Felezeu, i-au solicitat reprezentantului municipalității în AGA la Salină, domnul Cojan Robert Filip, obținerea unui aviz de legalitate din partea Ministerului de Finanțe, Prefecturii și ANAF-ului. Pentru a risipi orice îndoială: liberalii nu se abțin din rea-voință, ci vor doar ca totul să fie legal!. Pe de altă parte, apare întrebarea legitimă: oare reducerea semnificativă a profitului net al Salinei, prin preluarea de către municipalitate a 3/4 din el, nu va afecta major managementul societății, prin diminuarea planului de investiții pentru dezvoltare (a se vedea ultima investiție la hotel) și îngreunarea posibilității de rambursare a creditelor contractate, ducând într-un timp scurt la reducerea numărului de turiști, implicit și a încasărilor financiare? Normal, nu..., căci dacă nu oferi nimic nou, pierzi încet, dar sigur, la capitolul atractivitate în ochii turiștilor! De aici și până la eticheta ulterioară de management neperformant nu mai e decât un pas... 

Cel de-al doilea Proiect, inițiat tot de primarul Cristian Matei, s-a referit la retragerea Municipiului Turda din Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Municipal Potaissa Turda, acolo unde deținea 98% din acțiuni. Este vorba despre un club de fotbal nou, înființat în mai 2016, având Certificat de Identitate Sportivă, și care trebuia să fie punctul de plecare în revigorarea fotbalului local. Ne întrebăm, din nou legitim, de ce să consumi energie, timp și resurse pentru înființarea unui club, pentru a renunța apoi la el, și cine își asumă responsabilitatea pentru recuperarea sumelor cheltuite pentru înființarea clubului? Unele răspunsuri le regăsim în cel de-al treilea Proiect de Hotărâre propus. 

Cel de-al treilea Proiect, inițiat de primarul Cristian Matei, a privit asocierea Municipiului Turda cu Asociația Club Sportiv Sticla Arieșul Turda, Asociația Sportivă Club Sportiv Sinai Turda și alte persoane fizice (Rus Romeo-Dorin, Soporan Radu-Emil, Todea Constantin-Adrian, Tothăzan Octavian-Gicu, Tothăzan Radu, Șomlea Dumitru-Adrian, Gherghei Ștefan), în vederea constituirii unui club de fotbal care să funcționeze în cadrul sportiv și juridic oferit de Asociația Club Sportiv Sticla Arieșul Turda. În cadrul acestui club, Municipiul Turda deține 98% din acțiuni, în timp ce fiecare dintre ceilalți 8 asociați dețin părți divizibile de 0,25%. Ca reprezentant al Municipiului Turda în AGA la acest club a fost propus Zoltan Radu-Cosmin (consilier local PMP), iar ca reprezentant municipal în Consiliul Director a fost nominalizat Sălăgean Aron Adrian (consilier local PSD). Chiar dacă au votat acest proiect, consilierii liberali au atras atenția asupra unor aspecte neclare, dar care pot fi în viitor remediate: reorganizarea algoritmului de vot în cadrul AGA în așa fel încât el să corespundă contribuției financiare proprii fiecărui asociat (în acest moment, statutul clubului oferă câte un vot în AGA fiecărui asociat, în condițiile în care Municipiul Turda deține 98% din acțiuni și contribuie cu 25 000 RON pe lună la desfășurarea activității clubului; ca atare, asistăm la situația improprie în care ”unul dă banii, iar ceilalți decid pe banii lui”!!), stabilirea clară a categoriilor eligibile de cheltuieli, elucidarea procedurii de finanțare, căci dacă Municipiul Turda apare cu o contribuție lunară de 25 000 RON, ceilalți asociați contribuie, conform statutului clubului, ”în funcție de disponibilitatea financiară” (cu alte cuvinte: dacă nu am sau nu vreau, nu dau!!!) sau verificarea atentă a contului bancar în care se virează contribuția financiară a municipalității. Mai precizăm faptul că, auxiliar finanțării publice, părinții copiilor de până la 12 ani, încadrați la grupele de juniori ale acestui club, vor plăti o taxă lunară de 50 RON, ca indemnizație de formare. Ne întrebăm, totuși, de ce nu s-a putut reorganiza acționarial vechiul club Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Municipal Potaissa Turda, prin primirea unor noi membri, pentru a nu asista la o risipă inutilă de energie, timp și resursă?!

Ultimele două Proiecte s-au referit la aprobarea rectificării bugetare la Salina Turda și aprobarea documentației de avizare lucrări de intervenție pentru reabilitarea pavilionului de boli infecțioase și oncologice la Spitalul Municipal Turda, proiecte votate unanim de consilierii locali prezenți. 

La secțiunea Diverse, consilierii locali liberali au adresat interpelări primarului în probleme diverse, în acord cu nemulțumirile, sugestiile și recomandările culese de la cetățeni: refacerea marcajelor rutiere în zona Kaufland-Lidl, rezolvarea problemei ciorilor din parcul situat în Turda Nouă, analizarea problemei gropilor de gunoi neautorizate, apărute ca urmare a expoatărilor de pietriș din zona cimitirului din Oprișani (consilier Cristian Felezeu), analizarea atentă a situației financiare precare a Spitalului Municipal și găsirea unor soluții pentru ca această instituție vitală să nu intre în blocaj financiar (consilier Igor Cojocaru), luarea unor măsuri urgente pentru reducerea insecurității sociale din zona străzii Barbu Lăutaru (consilier Lucian Cordiș), cuprinderea străzilor Albinei și Potaissa în planul imediat de asfaltări și igienizarea și decolmatarea văilor cursurilor de apă de pe raza municipiului (malurile Arieșului, malurile pârâului Racilor și ale Văii Fânațelor) (consilier Ciprian Rigman). Apreciem disponibilitatea primarului de a răspunde fiecărei interpelări, avem și răbdare cu domnia sa, dar vom dori în viitor să vedem mai multe fapte concrete și revenirea la practica normală a ședințelor ordinare. Totodată, reamintim obligativitatea administrației locale de a răspunde în scris tuturor interpelărilor adresate de consilieri sau cetățeni, aspect care nu s-a produs până în acest moment.

Cu respect față de fiecare cetățean,
Grupul consilierilor liberali din Consiliul Local Turda

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS