Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

03
Fri, May
101 New Articles

Cum se renoveaza acum bazinul despre care se stie ca nu se poate autofinanta | GALERIE FOTO

Actualitate
Tools
Typography

La momentul de faţă Bazinul de Înot Didactic de la Turda este închis. Principalul motiv: lucrări de renovare la tavanul bazinului.

Primul anunţ prin care cei care erau clienţi ai bazinului de la Turda se găseşte inclusiv la intrarea bazinului şi în acesta se precizează următoarele:

Bazinul de înot îşi va întrerupe activitatea în intervalul 1-31 august, pentru realizarea unor lucrări tehnologice programate ce pot viza în principal schimbarea apei, dezinfecţia bazinului conform normelor în vigoare, precum şi lucrări de mentenanţă care pot fi realizate dor în timpul opririi instalaţiilor.

Vă mulţumim pentru înţelegere
Conducerea

Din păcate, însă, bazinul de la Turda nu a fost deschis la data de 31 august. Mai mult, în conferinţa de presă care a avut loc la Salina Turda pe 4 septembrie, conducerea SC TSD SA a înmânat presei un comunicat referitor la activităţile care se desfăşoară la bazinul de la Turda, comunicat care arăta cam aşa:

ANUNŢ
Ref: Repornire obiectiv "Bazin de înot didactic Turda"

Având în vedere faptul că intervenţiile făcute în perioada de garanţie de către antreprenorul general în vederea eliminpării defecţiunilor de la Bazinul de Înot Didactic sunt mult mai ample decât a estimat acesta iniţial (actualmente procedându-se la refacerea integrală a părţii interioare a acoperişului), repornirea obiectivului menţionat se amână pentru data aproximativă de 15 octombrie.
După primirea de la constructor a unei date concrete a finalizării lucrărilor, vom anunţa public operativ acest lucru. tuturor celor care doresc să vadă anticipat noua faţă a bazinului li se va permite accesul în zona şantierului.
deşi situaţia actuală are cauze care nu aparţin sub nicio formă societăţii, ne cerem scuze faţă de cetăţeni pentru disconfortul creat.

Preşedinte al Consiliului de Administraţie
Cristian Matei

Director general
Vasile Tot

Totuşi, în cadrul conferinţei de presă s-a discutat despre bazinul de înot de la Turda ca obiectiv dat în administrarea SC Turda Salina Durgău SA.
Chiar ocupat la maximum, bazinul de la Turda nu reuşeşte să se autofinanţeze, Cristian Matei - preşedinte al Consiliului de Administraţie de la SC TSD SA spunând cât se poate de clar că "Bazinul de înot nu se va susţine financiar niciodată". Pentru a-şi susţine spusele, Cristian matei a luat exemplul lunii iulie a anului 2014 când, funcţionând la capacitate maximă, bazinul ca obiectiv distinct a reuşit să realizeze încasări de 42.000 de lei. în primul rând, dacă e săse facă o comparaţia cu luna iulie 2013 - la câtva timp după deschiderea bazinului - încasările din aceeaşi lună a anului trecut nu au depăşit 13.000 de lei.
Dar chiar şi aşa, cu încasări lunare de 42.000 de lei, bazinul de la Turda nu se poate autofinanţa, aceste valori ale încasărilor fiind şi rezultatul muncii celor din conducerea Salina Turda care au reuşit să încheie contracte cu şcoli din afara municipiului Turda şi au reuşit să facă bazinul să funcţioneze la capacitatea sa maximă.
Însă în contextul în care cheltuielile de exploatare depăşesc veniturile din exploatare este clar că respectivul obiectiv nu se poate autofinanţa.
Mai exact, directorul SC TSD SA, Vasile Tot, a exemplificat prin cifre o situaţie reală existentă la bazinul de la Turda. În primele şapte luni ale acestui an bazinul a fost pe minus cu nici mai mult nici mai puţin de 160.450 de lei asta din cauză că în respectiva perioadă încasările din exploatare au fost în valoare de 181.647 de lei în timp ce cheltuielile de exploatare în aceeaşi perioadă au fost în valoare de 342.097 de lei.
Ce este important de reţinut - mai menţiona Vasile Tot - este că sume precum un minus de 160.450 de lei (adică pierderi de peste 1,6 miliarde de lei vechi) în şapte luni de zile sunt sume suportate de SC Turda Salina Durgău SA, societate în administrarea căreia se află Bazinul de Înot Didactic de la Turda. Deci, foarte pe scurt, Salina Turda suportă, din "buzunarul" ei, minusurile bazinului de la Turda.
poate că acum este momentul să ne amintim cel puţin două lucruri. În primul rând, să ne amintim de momentul inaugurării bazinului de anul trecut când, mai-marii zilei de la Turda şi împrejurimi erau prezenţi cu mic cu mare fie să taie panglica în apluzele tuturor, fie să fie cei care aplaudă toţi la tăierea panglicii, mulţimea râzând cu toţi dinţii măcar atât cât să arate cum "factorii responsbili" de destinele noastre, în mărinimia lor, se străduie să dea sport pe pâine unei comunităţi. Şi toată lumea era fericită, politica mergea ca pe roate şi numărul voturilor era în stare să crească.
În al doilea rând, să ne amintim cum, mai apoi, bazinul a fost dat, de către administraţia locală, în administrarea Salinei Turda.
Şi, de ce nu, hai să ne amintim cum, mai apoi, dinspre administraţia locală, apăreau informaţii cum că Salina Turda este pe pierdere. Şi asta mai ales având în vedere cele spuse, în aceeaşi conferinţă de presă de pe 4 septembrie 2014, de către Cristian Matei referitoare la incapacitatea bazinului de a se autofinanţa: "Acest lucru se cunoştea încă din start, de când a început proiectarea acestui bazin, fiindcă astfel de bazine există ţi în alte părţi şi unele sunt susţinute parţial de la bugetul local sau fiecare şi-a găsit o formă de susţinere nu neapărat ca să fie rentabilă activitatea, dar ca să se închidă pe zero".
Pe scurt: încă de la început se ştia că bazinul nu se poate autofinanţa (deci cheltuielile trebuiau suportate de undeva), administraţia locală şi-a tras spuma prin tăierea panglicii, apoi a "pasat" bazinul Salinei Turda să îl administreze (inclusiv să-i plătească pierderie despre care se ştia că ar urma să existe), după care administraţia locală spune că societatea care plăteşte pierderile la bazinul de înot e pe pierdere.
Desigur, cheltuielile cu bazinul sunt doar o parte din cheltuielile Salina Turda, iar Salina turda este o societate aparţinând municipiului Turda (cea care i-a dat în administrare bazinul), dar să vii apoi să spui că societatea are pierderi acuzând administratorul parcă ne aminteşte de o întrebare (de care administraţia locală nu are cum să fie străină) pe care ne permitem so parafrazăm: "E bine, doamnă Administraţie Locală? Eu cred că nu e bine.".
Revenind, singura soluţie pentru ca bazinul să meargă mai departe este aceea de a se găsi modalităţi de finanţare a acestuia măcar cât "să se închidă pe zero".
În acest sens, Cristian Matei a venit cu ideea constituirii, unui club sportiv de înot profesionist prin care s-ar putea ulterior obţine fonduri.
Până atunci, însă, bazinul este în renovare. Adică se repară tavanul. De ce? Păi pentru ce cel care a construit bazinul nu şi-ar fi făcut treaba cum trebuie. Adică lipsea izolaţia la tavanul bazinului, ceea ce a dus la pierderi enorme de căldură, regăsite în costuri mai mari. chiar Cristian Matei povestea cum societatea care se ocupa de încălzirea spaţiului spunea că centralele termice funcţionează la parametri normali iar că o temperatură scăzută putea fi cauzată doar de o izolaţie proastă. lucru care era adevărat. Ca idee, din tavanul bazinului lipsea vata minerală care trebuia să ofere izolaţie termică. Aşa se face că la momentul de faţă constructorul reface ceea ce n-a făcut când trebuie: izolează cum trebuie tavanul bazinului. Iar costurile lucrării sunt suportate de către constructor, lucrarea fiind în garanţie şi "vina" fiind, de fapt, a constructorului. C-aşa-i la noi!...
Mai jos, aveţi câteva imagini de la lucrările care se efectuează acum la Bazinul de Înot didactic de la Turda.

{gallery}2014/140904bazinTavan{/gallery}

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS