Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

02
Thu, May
101 New Articles

O sansa pentru producatorii agricoli din zona Ariesului

Actualitate
Tools
Typography

Producătorilor agricoli din zona Arieşului li se oferă o şansă în plus pentru a-şi valorifica produsele. Acest aspect a fost subliniat miercuri, 15 octombrie al Câmpia Turzii.

Organizată de către Primăria şi Consiliul Local Câmpia Turzii împreună cu asociaţia PAZIA, întâlnirea găzduită de sala mică a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" a avut ca temă "Agricultura Zonală Arieşul o Şansă pentru Ferma Familială", scopul întâlnirii fiind tocmai acesta, anume de promovare a importanţei fermei familiale în zona Arieşului.

Pentru ca întâlnirea să dea roade şi discuţia să fie cât se poate de aplicată, la Câmpia Turzii au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, judeţene şi zonale, reprezentanţi ai Parlamentului României şi ai Parlamentului European, reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, specialişti ai Autorităţii pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) Bucureşti şi Cluj, reprezentanţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) din judeţul Cluj, agenţi economici din domeniul agricol, asociaţii de crescători de animale, membrii asociaţi PAZIA, producători individuali agricoli şi fermieri.

Cu atât mai mult cu cât, din punct de vedere agricol, la nivel mondial anul 2014 a fost declarat anul fermei de famile, acest tip de organizare este văzut ca o formă specială a producţiei agricole "în contextul în care 65% din locurile de muncă la nivel mondial sunt în cadrul unei asemenea exploataţii", spunea, în cadrul întâlnirii, Ioan Hârceagă, preşedinte PAZIA.

Mai mult, constituirea de ferme de familie vine şi ca o aliniere la politica agricolă europeană, la modelul european de agricultură, care se bazează pe un sector competitiv, orientat spre piaţă şi integrat în mediul înconjurător. Ce înseamnă asta în plus? Potrivit noii politici europene, accentul se va deplasa de la subvenţiile directe acordate agricultorilor spre dezvoltarea integrată a economiei rurale.

Astfel, producătorii care se constituie în ferme de familie şi chiar în asociaţii au şanse la subvenţii majorate, având în vedere că dacă prin asociere se comasează suprafeţele de teren şi subvenţia solicitată este pentru suprafeţe mai mari de teren, există anumite facilităţi care se constituie în procente de majorare a valorii subvenţiilor primite.

"Proiectul în discuţie astăzi este doar o parte a proiectului PAZIA, în care am vizat sprijinirea fermei de familie întrucât considerăm că fermele de familie, unde este nevoie de investiţii mai mici, lucrurile se pot desfăşura mai repede", mai spunea Ioan Hârceagă dând astfel de înţeles că şi micii producători ar avea o şansă. Astfel, s-ar trece de la agricultura e subzistenţă - prin care familia produce doar pentru traiul propriu - la o agricultură de producţie iar ceea ce poate familia să producă în plus, va putea ajunge pe piaţă şi asta cu atât mai mult cu cât există asociere.

Cum era de aşteptat, la întâlnirea de la Câmpia Turzii au fost discutate subiecte privind programele de finanţare în domeniul agricol, ce înseamnă fluxurile unui proiect de finanţare sau care sunt modificările care au apărut atât în legislaţia românească precum şi în cea europeană privind finanţările în domeniul agricol.

Totuşi, până la urmă, ideea clară a fost exprimată cât se poate de concret de Ioan Hârceagă: "Asociţia PAZIA sprijină în continuare, cu toate puterile care le are, ca să se dezvolte cât mai mulţi producători pentru ca populaţia să beneficieze de aceste produse autohtone", preşedintele PAZIA reliefând şi importanţa construirii depozitului de produse agricole în zonă, depozit care să preia marfa în mod organizat şi să o valorifice cât se poate de bine.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS