Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

03
Fri, May
101 New Articles

CAA intr-o evolutie continua - Sistemul GIS

Actualitate
Tools
Typography

ISTORIC: În anul 2011 a început implementarea unui sistem GIS (GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEM), pentru rețelele de apă și apă uzată din arealul de deservire al Companiei de Apă ARIEȘ. Acest lucru a fost posibil datorită accesării de fonduri europene, în cadrul proiectului "Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în regiunea Turda-Câmpia Turzii".

Până la crearea unei baze de date, realizată prin ridicări topografice ale rețelelor de apă și apă uzată, informațiile privitoare la starea rețelelor se găseau divizat, în mai multe puncte de lucru, din cadrul S.C. Compania de Apă Arieş S.A., în general pe formate de hârtie.

AVANTAJE: Acum însă, după implementarea sistemului GIS, aceste informații despre traseele conductelor și despre datele tehnice ale acestora, cum ar fi: diametrul, materialul, etc, sunt adunate și introduse într-un sistem informatic centralizat. Ele pot fi vizualizate ușor, printr-o simplă interogare a bazei de date.
Compania de Apă este acum la nivelul companiilor mult mai mari din țară, care au ca obiectiv principal, calitatea apei distribuite cetățenilor și eliminarea pierderilor de apă. Deasemenea, odată cu implemetarea acestui sistem, a crescut considerabil gradul de cunoaștere și gradul de precizie al datelor și informațiilor, mai ales în privința mentenanței și reparațiilor rețelelor de apă și canal.

DETALII TEHNICE: Sistemele de alimentare cu apă și apă uzată sunt compuse din diverse elemente de rețea, care au rolul de colectare, tratare, depozitare și distribuției apei potabile precum și epurarea apei uzate.
Aceste elemente ale rețelelor sunt reprezentate în GIS (Sistem Informațional Geografic), prin: puncte, linii și poligoane.
Elementele fizice ale rețelelor de apă potabilă și apă uzată sunt: rezervoare, stații pompare apă potabilă și apă uzată, vane, cămine, hidranți, stații de tratare, branșamente, racorduri, stație de epurare apă uzată, etc.
Detaliile despre toate aceste elemente ale rețelelor, sunt apoi integrate într-o singură bază de date, iar la rândul lor, toate aceste elemente fizice ale rețelelor plus informațiile despre aceste elemente, formează sistemul GIS.

O reprezentare tipică a unui sistem GIS pentru rețelele de apă potabilă și apă uzată se poate observa în figura de mai jos.

Rețea tipică de apă potabilă și apă uzată în GIS

Baza de date GIS: conține funcții de analiză, care utilizate pe scară largă, se folosesc pentru proiectarea și gestionarea rețelelor de apă și apă uzată. Multitudinea de aplicații oferă motivația pentru dezvoltarea unui GIS care poate fi utilizat în întreaga organizație pentru diverse funcții.
Aplicațiile tipice pentru un GIS: GIS-ul și CAD-ul facilitează gestionarea rețelelor în sine și cele mai multe aspecte legate de rețelele de apă și apă uzată. Sistemul GIS și alte servicii din compania de apă pot fi interconectate, datorită diversității informațiilor și datelor care pot fi stocate, prin intermediul sistemului informațional geografic.

Cele mai importante aplicații GIS pentru industria de apă sunt următoarele:

- GIS oferă mijloacele ideale de a descrie facilități de infrastructură de apă și canalizare, identificarea problemelor și recomandarea activităților de rezolvare a acestor probleme, de planificare și de întreținere, precum și sprijinul pentru o analiză tehnică a rețelelor.
- Topologia GIS oferă informații despre modul în care elementele de rețea sunt conectate între ele. Această capacitate face ca GIS-ul să fie ideal pentru identificarea clienților pe o rețea de apă afectate de întreruperea serviciilor, cum ar fi scurgeri de apă și pauzele principale de apă.
- GIS poate fi folosit pentru a sprijini dezvoltarea unor modele hidraulice pentru sistemele de apă și canalizare.
- GIS poate integra facilități pentru a automatiza procesul de inspecție, întreținere și monitorizare a sistemelor de apă și canalizare.
Exemple de aplicații includ:
- Pregătire comenzi de lucru pentru activitățile de inspecție și întreținere ale rețelelor.
- Programarea inspecției cu CCTV și realizarea unui program de curățare și spălare a rețelelor de apă uzată.

- Identificarea vanelor care trebuie să fie închise pentru a repara o conductă spartă de apă
- Urmărirea activității privitoare la detectarea pierderilor din rețea.

GIS facilitează coordonarea între serviciile CAA deoarece, informațiile care pot fi stocate în GIS, variază foarte mult, în funcție de necesitățile companiei.

Avantajele sistemului bazat pe AutoCad
Sistemul GIS din cadrul companiei este Autocad Topobase, care se bazează pe AutoCad 2011, lider de software CAD. Principalele avantaje ale configurației de sistem cu software-ul Autodesk, dar și un CAD integrat și GIS sunt următoarele:
-Ușor de integrat cu hărțile AutoCad din cadrul CAA;
- Sistemul îmbunătățește procesele de menținere a datelor CAD și GIS prin consolidarea serviciilor din cadrul CAA.
- Potențialul complet pentru a integra hărți de hârtie existente ale companiei în GIS. (Scanner A3 și hărți pe hârtie existente);
- Legătura potențială cu alte sisteme informatice din cadrul firmei, bazat pe sistemul flexibil de baze de date Oracle (operațiuni de inginerie, de facturare client, etc);
- Software-ul Topobase permite AutoCAD să acționeze ca un adevărat client GIS;
- Consolidarea calității datelor, prin eliminarea necesității de pași manuali și procese de conversie, care de multe ori introduc greșeli în sistem și mai exact reduc precizia GIS;
Soft utilizat: Software-ul GIS este format din "Autodesk Topobase 2011" în combinație cu "Autodesk AutoCAD Civil 3D 2011" pentru crearea de date. Topobase este o aplicație de baze de date spațiale Oracle 11gR2, ceea ce înseamnă că toate geometriile, atributele, regulile, fluxurile de lucru și rapoartele sunt stocate într-o bază de date relațională centrală (Oracle 11gR2), și nu în fișiere AutoCAD DWG.
Componentele de rețea de utilități sunt furnizate de către Topobase modelului de utilitate, care sunt apoi utilizate în aplicații de utilități apă și apă uzată.
„Biroul GIS din cadrul companiei este un mediu complet funcțional pentru aplicatii de tip GIS. În cadrul acestui birou se găsesc servere (pentru baza de date și aplicații), stații de lucru (computere), imprimante, ploter și scaner. Tot ce este necesar pentru o bună funcționare a acestui complex sistem. Și toate pe fonduri europene. Eforturile și obiectivele întregii echipe a companiei converg spre un singur țel: oferirea unui serviciu de calitate cetățenilor" Cristian Octavian Matei, director general al CAA.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS