Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

Fiii satului sunt asteptati sa sarbatoreasca la Aiton pe 19 iulie | VIDEO

Actualitate
Tools
Typography

Încă din luna iunie a acestui an, primarul comunei Aiton, Nicolae Făgădar, vorbea de organizarea sărbătorii anuale "Fiii Satului", sărbătoare care se organizează, în general, spre finalul lunii iulie.

"Deşi bugetele sunt aşa cum sunt, sper să găsesc înţelegere la câţiva sponsori, câteva persoane de bine care lucrează pe raza comunei, dar şi la fiii satului, care sunt cu posibilităţi financiare, să ne ajute" îşi exprima Nicolae Făgădar speranţa că şi în acest an sărbătoarea va fi organizată, primarul comunei Aiton amintind: "eu am obişnuit ca, din 2004 şi până în prezent, să fac într-un an întâlnirea cu fiii satului în Aiton, într-un an în Rediu şi consider că aşa-i bine. Niciodată nu am făcut diferenţă între centrul comunei şi satele aparţinătoare".

Precizând că în acest an a venit rândul ca sărbătoarea să se ţină în Aiton, Nicolae Făgădar confirma că va fi în a doua parte lunii iulie, poate chiar spre final, înainte de postul Sfintei Mării.

Contactat ulterior, când informaţiile erau mult mai concrete în comparaţie cu cele deţinute de primar la momentul discuţiei noastre, Nicolae Făgădar a precizat că sărbătoarea va avea loc pe data de 19 iulie, în curtea căminului cultural şi va începe în jurul orelor 14.30.

"Nu am invitat «vedetisme»", spunea Nicolae Făgădar, precizând că, în cea mai mare parte, spectacolul de la Fii Satului va fi asigurat de către Centrul Judetean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj

Dacă, totuşi, printre soliştii mai consacraţi prezenţi la evenimentul de la Aiton se regăsesc Mariana Morcan şi, probabil, şi Marinela Zegrean Istici, în program şi-au găsit loc şi "formaţia de dansuri de la noi (n.r.: Aitoneana) şi formaţia de dansuri a domnului Ioan Cucu, de la Turda (n.r.: Datina Turdeană)", primarul comunei Aiton mai adăuga şi că printre invitaţi s-ar putea afla deputatul Mircea Irimie, primarul Tudor Ştefănie dar şi primari din zonă.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul comunei, însă, printre soliştii invitaţi se regăsesc şi Oana Venţel, Iulia Bucur, Adrian Socaciu, Mădălina Mârza şi Nicolae Bondoi, dar şi Rapsodia Someşeană Cluj-Napoca.

Dacă, potrivit aceluiaşi program, de la orele 18.30 este programată gala de box "Cupa Dezmirean", manifestările se vor încheia cu discoteca în aer liber care începe de la orele 20.00.

"Cu această ocazie invit pe toţi cei care doresc să vină, pe toţi fiii satului care-s plecaţi, toţi care locuiesc în Turda - am foarte mulţi consăteni în Turda - îi aşteptăm cu drag, cântec joc şi voie bună şi veselie la un pahar de vorbă, să depănăm amintiri şi să ne simţim bine împreună" invita Nicolae Făgădar pe toţi cei care sunt din comună, sau au legătură cu comuna Aiton, să se bucure cu ocaza sărbătorii dedicate lor.

Fiii Satului nu e singura sărbătoare din acest an de la Aiton

De asemenea, primarul comunei Aiton nu a uitat să precizeze că tot în acest an se doreşte continuarea obiceiului de a organiza o altă sărbătoare devenită tradiţie la aiton în ultima perioadă: Balul Toamnei.

"În fiecare toamnă, la începutul postului Crăciunului, asocaţia Aitoneana, împreună cu câţiva oameni de bine, cu câţiva sponsori, organizează Balul Toamnei" anunţa Nicolae Făgădar menţionând: "sunt invitaţi şi locuitorii din comună, în special persoanele care s-au stabilit în comună, să se simtă bine alături de noi, să se cunoască... O parte din cei plecaţi din Aiton vin şi participă la acest bal".

Menţionând că, de obicei, se desfăşoară într-o seară de sâmbătă "cu muzică şi voie bună" şi este o sărbătoare care aduce aminte că şi pe vremuri se organizau astfel de baluri, Nicolae Făgădar făcea o oarecare legătură între Balul Toamnei de la Aiton şi un fel de sărbătoare a recoltei, cu atât mai mult cu cât evenimentul are loc toamna, în general la o anumită perioadă după strângerea recoltei: "e un fel de Ziua Recoltei şi apoi începe postul Crăciunului şi la noi oamenii încă mai au şi credinţă în Dumnezeu şi ţin toate posturile şi am zis că e un fel de rămas bun de la toamnă şi aşteptăm să vină sărbătorile de iarnă".

AICI puteţi viziona discuţia pe care am avut-o cu Nicolae Făgădar pe acest subiect încă de dinaintea şedinţei consiliului local al comunei în care s-au stabilita data evenimentului şi detaliile acestuia.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS