Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

DOVADA: Implicarea activa a cetatenilor poate ridica din scaune fundurile factorilor responsabili

Actualitate
Tools
Typography

Nu mai departe de ultimele zile zona din apropierea pieţei agroalimentare din cartierul Oprişani a fost în atenţia publică mai mult decât oricând.

După ce am prezentat că în zonă este gazon nou, după ce am prezentat că gazonul a fost lăsat de izbelişte, iată că problema "s-a rezolvat": nu mai este gazon deloc!

Înainte de a aprecia că situaţia poate părea ridicolă, mai corect ar fi să ne întrebăm oare ce s-o fi întâmplat, nu?

După apariţia articolului scris de noi, cel mai probabil ceva resorturi s-or fi mişcat că, la câteva ore după promovarea articolului nostru pe reţelele de socializare, gazonul era ridicat. Iar bănuiala noastră - nu am fost de faţă să vedem cine l-a ridicat - este că a fost ridicat de către cei de la Prival Ecologic Servis, că nu ne închipuim acum că cineva ar fi furat gazonul.

Ce se poate vedea acum în scuar este terenul de sub gazon (sau şi acesta a fost acoperit cu ceva pământ proaspăt?), adică acel teren despre care iniţial se spunea că mai durează până gazonul se prinde de el, dar despre care apoi se spunea că este rău, pentru că gazonul nu s-a prins de el.

Ridicarea gazonului, însă, ca acţiune în sine, îşi are propiile implicaţii: se pare că am avut dreptate în cele scrise anterior şi gazonul s-a uscat pentru că nu a fost udat, acţiunea însăşi de ridicare a gazonului putând fi apreciată şi ca o recunoaştere - din partea celor care aveau obligaţia să asigurea "administrarea" zonei - a faptului că undeva s-a greşit.

Oricum, tot e bine că se mişcă ceva!

Ce e, totuşi, interesant şi ce ne face pe noi să credem că ridicarea gazonului înseamnă atât că suspiciunile consilierului PSD Dorina Arion erau întemeiate (deci că gazonul, acum ridicat, nu fusese udat) şi că în cele scrise am avut dreptate, cât şi o asumare a responsabilităţii evoluţiei într-o direcţie greşită, nedorită, a situaţiei.

Tot astăzi, 21 iulie, am dat o fugă şi până la micul scuar din apropierea străzii Haţegului, cel despre care Dorina Arion spunea că îl udă "un domn din bloc" şi care părea mult mai verde şi mai bine întreţinut. Surpriză! Din acel scuar nu a fost ridicat gazonul pus, înţelegem, de aceeaşi societate, Prival Ecologic Servis.

Care este diferenţa între cele două scuaruri? Unul are gazonul verde (fiind udat de "un domn din bloc") în timp ce unul avea gazonul uscat (dar în legătură erau promisiuni telefonice din partea Prival că este udat zilnic).

Atunci nu putem să nu ne întrebăm: de ce gazonul uscat a fost ridicat, iar cel mai verde nu a fost ridicat? Poate pentru că, în fapt, gazonul mai puţin, cel verde, a fost udat cu adevărat iar cel uscat, nu a fost în fapt, udat?

De aceea spuneam că ridicarea gazonului înseamnă o asumare a cauzei privind starea în care a ajuns gazonul din apropierea pieţei agroalimentare....

Bun, şi acum ce urmează?

Probabil se va pune un alt gazon care să fie îngrijit (udat, până "se prinde", aşa cum trebuia să fie udat şi gazonul pus iniţial). Alte variante ar fi ori să fie lăsat scuarul pur şi simplu aşa, ori să se planteze/însămânţeze iarbă. Adică iar, bă?...

Dacă e să ne întrebaţi pe noi, am sugera să se pună iarbă, nu gazon. Argumentul nostru este cât se poate de concret: alte scuaruri, cu iarbă, au ceea ce gazonul n-a avut decât pentru puţin timp: CULOAREA VERDE!! Şi iarba, odată "prinsă", rămâne acolo, parcă, mai bine decât un gazon de care nu se poate avea - s-a văzut! - grijă.

Apropo, nu am primit niciun semnal de la SC Prival prin care să se prezinte o poziţie a societăţii, prin care să se explice situaţia, pentru ca cetăţenii să fie complet informaţi şi să nu facă presupoziţii. Noi încă aşteptăm!...

La fel, mai aşteptăm şi altceva! Sincer, nu ştim care este următoarea mişcare a celor de la Prival, dar o aşteptăm cu interes deosebit! Gazon, iarbă, teren viran... orice... dar să ştim şi noi, pentru că de banii cetăţenilor e vorba!...

Apropo, pentru cei care vă pricepeţi la spaţii verzi, oricine aţi fi: ridicarea unui gazon uscat - aşa cum este cazul de faţă - nu este dovada aruncării banilor pe fereastră (din necunoaştere sau cu bună ştiinţă) de către cei care au montat gazonul, care se pare că nu au avut grijă de el şi acum l-au ridicat? Întrebăm şi noi... Nu de alta, dar dacă SC Prival îşi permite o "aroganţă" de acest gen în timp reprezentanţi ai societăţii se plâng că societatea nu mai are fonduri să depoziteze deşeurile cetăţenilor - cetăţeni CU CARE ARE CONTRACTE DE COLECATRE - şi vine în faţa Consiliului Local pentru a cere soluţii (cu conotaţii financiare, până la urmă, de ce să nu recunoaştem) pentru rezolvarea situaţiei, asta pare uşor contradictoriu în ansamblu, ca să nu zicem altfel.

Dar ridicarea şi depozitarea deşeurilor sunt alte probleme şi nu sunt subiectul acestor rânduri, chiar dacă, de săptămâna viitoare, s-ar putea ca turdenii nici să nu ştie ce i-a lovit la buzunar. Şi asta cu acordul şi "bunăvoinţa" aleşilor. Pregătiţi-vă, doar...

Oricum, aşteptăm cu interes următoarea mişcare, însă ceea ce e cel mai important e altceva: aşa cum iteram încă din titlul acestui articol, acţiunea concertată a cetăţenilor, vocea opiniei publice, a unei societăţi active, are puterea să mişte lucrurile. Şi evenimentele din ultima perioadă sut dovada cea mai concretă. Trebuie doar să acţionăm, că doar acţionăm întru binele nostru, întru bunăstarea noastră şi explicaţiile şi răspunsurile le cerem de la cei care s-au oferit ei înşişi, neobligaţi de nimeni, să ne reprezinte interesele, de la cei care - candidând pentru diverse funcţii de conducere - şi-au asumat obligaţia să ne reprezinte interesele cu respectarea legislaţiei în vigoare. Şi au şi jurat în acest sens.

Nu ne întrebăm acum ce mai e un jurământ în ziua de azi, ci doar ne exprimăm speranţa că societatea nu va mai dormi veşnic. Lucrurile se pot mişca de către oameni, trebuie doar ca oamenii să vrea cu adevărat acest lucru şi să se implice ACTIV în acest sens.

La mai mare!... ;)

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS