Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

04
Sat, May
101 New Articles

Ce nu s-a precizat in comunicatul CAA si ce se presupune despre locatia posibilei rampe de deseuri

Actualitate
Tools
Typography

Amplasarea unei rampe temporare de deşeuri la Turda a făcut mare vâlvă în special în plan local, ceea ce a agitat puţin apele şi diverse instituţii au venit să prezinte comunicate şi precizări.

Încă de dinainte ca reprezentanţii Companiei de Apă Arieş Turda să facă publică poziţia pe care operatorul de apă o are în legătură cu astfel de decizie, am stat de vorbă cu directorul general al CAA tocmai în legătură cu această situaţie.

Deşi ştirea apăruse în spaţiul public, una dintre nebuloase era legată de locul în care ar putea fi amplasată această rampă. "Eu am avut o discuţie aseară cu domnul Seplecan, nu ştia nici dânsul foarte exact nici unde este, nici ce trebuie făcut", spunea Cristian Matei, precizând că, totuşi, din discuţii s-ar fi dedus că zona avută în vedere este "sub mănăstire" - e vorba de mănăstrirea Mihai Vodă - adică acolo unde au fost exploatări de balast la care s-a renunţat şi au mai rămas doar nişte gropi.

Atrăgând atenţia - aşa cum s-a făcut şi în comunicatul CAA - asupra zonelor de protecţie a conductelor, şi referindu-se şi la săpăturile efectuate în respectiva zonă, Cristian Matei spunea: "Acolo s-au făcut nişte săpături pentru care nu s-a cerut acordul nostru. În momentul au străpuns pânza freatică - s-au speriat, sau nu s-au speriat, în fine - nu mai puteau săpa şi s-au mutat cu săpatul mai departe. Dar nouă nu ne-au cerut acordul. Noi avem acolo, exact în acel perimetru conducta de 600 care conduce apă acum pentru tot municipiul Câmpia Turzii. Ei, din greşeală au intrat cu buldo-escavatorul în conductă şi ne-au deteriorat-o prjudiciind alimentarea cu apă. Am rezolvat repede conducta cu nişte coliere. Acum ţine... Am şi lăsat-o la vedere ca să nu se mai intre în ea".

Din informaţiile pe care Cristian Matei le avea la momentul discuţiei noastre, în acele gropi se presupune că s-ar pune o membrană cu nişte proprietăţi speciale, foarte puternică şi că nu s-ar putea întâmpla nimic rău, membrană peste care se vor depozita deşeurile.

"Eu am pus întrebarea «Ce se întâmplă în acea membrană?», ciriculă vreun utilaj, circulă buodo-escavatoare, împăştie nu ştiu ce?... Dacă un pic o străpunge ce se întâmplă? Că dacă o sparge, deja este un accident de mediu forte urât! Adică toate substanţele alea se infiltrează în pânza freatică, iar noi avem, la o sută de metri, la staţia de tratare de la Bogata, avem puţuri pe care noi le-am prins pe pasul doi să le reabilităm şi eu nu pot să stau cu pânza freatică la o sută de metri că se poate sparge sau că s-au pus gunoaie", a mai spus Cristian Matei menţionând că, în prezenţa sa, Mihai Seplecan ar fi vorbit "cu cel care face groapa de gunoi" şi ar fi zis că "membrana e foarte puternică, să nu ne facem nici o problemă".

Având în vedere şi că în zonă există puţurile care urmează a fi reabilitate printr-un proiect european şi că deja există un master-plan în ceea ce priveşte reabilitarea iar acest master-plan este cunoscut de Comisia Europeană, în zonă nu se poate construi nimic.

De asemenea, directorului Cristian Matei i s-a părut ciudată şi contradicţia între poziţia Primăriei Turda - care susţine că nu se cunoaşte despre rampă, unde va fi amplasată şi nu s-au prezentat documentaţii tehnice în acest sens - şi poziţia celor care vorbeau de deschiderea rampei la Turda, deschidere care ar urma să se facă în 20 de zile.

În condiţiile în care amplasarea rampei la Turda este o certitudine, reacţia lui Cristian Matei nu este mai mult decât reacţia oricărui cetăţean turdean: "Aceasta va fi groapa judeţului. Adică tot gunoiul pe care îl produce judeţul Cluj, cu peste o sută de mii de studenţi, vine la Turda? Şi unde? În apropierea inelului de autostradă! Eu nu ştiu cum se poate gândi aşa ceva... "

Nu în ultimul rând directorul CAA a mai ridicat o problemă preşedintelui CJ Cluj: "Şi am mai pus o întrebare domnului Seplecan: cum rezolvăm cu mirosul? Sunt soluţii prin care se pune emulsie sau praf peste cantitatea de gunoi depozitată, ca să nu dea drumul la miros în oraş, ca daca nu... Din Pata Rât miroase până dincolo de Dezmir, pe 15 km, deci nu putem în Turda, să... mai ales că e aproape în intravilanul oraşului".

Totuşi, la finalul discuţiei cu directorul CAA, acesta nu putea să spună cu siguranţă că ştie unde este locul unde s-ar putea amplasa posibila rampă, însă cu atât mai mult cu cât eventuala locaţie este cea despre care s-a amintit în rândurile de mai sus, semnalul de alarmă trebuia tras.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS