Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

03
Fri, May
101 New Articles

Ziua Armatei la Turda a insemnat discursuri si depuneri de coroane | VIDEO

Actualitate
Tools
Typography

La fel ca şi în anii precedenţi, Catedrala Ortodoxă din Turda a fost punctul central al manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

La fel ca şi în anii precedenţi, programul manifestărilor s-a constituit din slujbă religioasă, discursuri ale oficialităţilor, depuneri de coroane de flori şi defilarea Gărzii de Onoare.

După momentul religios oficiat de preoţi în faţa Catedralei Ortodoxe dar mai ales în faţa monumentului din faţa Catedralei Ortodoxe au începurt discursurile, seria acestora fiind deschisă de primarul muncipiului Turda, Tudor Ştefănie, după care au urmat Ioan Costinel Boboc, comandantul Garnizoanei Turda, Mircea Irimie, deputat ALDE şi Călin Felezeu, copreşedinte PNL Turda.

Tudor Ştefănie - primar municipiul Turda

Precizând că în 2015 are loc a 56-a aniversare de când prin decretul 381 din 1.10.1959 Ziua Forţelor Armate Române a fost stabilită pentru 25 octombrie şi că armata e o adevărată şcoală a eroismului precum şi a grăuntelui de optimism şi a educaţiei, primarul Turzii mai spunea:

"Personalul armatei române şi măiestria comandanţilor de a rezolva problemele tactice şi operative ce le-au întâlnit de-a lungul veacurilor ne oferă prilejul de-a omagia eroii neamului din toate timpurile de la traci, geto-daci, de la Burebista ori Decebal şi până astăzi, iar toată recunoştinţa noastră este îndreptată spre voi, eroi ai neamului românesc".
"Se împlinesc astăzi 71 de ani de la eliberarea de către armata română a părţii de nord-vest a României înfăptuită la finele anului 1944 într-o zi de miercuri".
"Generaţiilor ce vin din urmă le-aţi transmis îndemnul înţelepciunii şi râvna voastră neobosită pentru refacerea completă a hotarelor româniei, cu respectarea Constituţiei, a legilor ţării, în întreg contextul european şi mondial".
"În prezent armata română continuă unele transformări structurale şi roganizatorice pentru a fi în măsură să îşi îndeplinească misiunea de apărare a ţării şi de cooperare cu celelalte armate partenere NATO, la menţinerea păcii în lume şi-n estul Europei".
"Tuturor veteranilor de război, militarilor, militarilor activi şi în rezervă, viaţă bună, sănătate, şi la mulţi ani! Dumnezeu să ocrotească armata română, Dumnezeu să ocrotească pe români, Dumnezeu să ocrotească România".

Col. Ioan Costinel Boboc - comandantul Garnizoanei Turda

Referindu-se la Ziua Armatei României ca la aniversarea celor care au pus ţara mai presus decât viaţa şi considerându-i pe aceştia adevăraţii învingători, comandantul Garnizoanei Turda adăuga:

"Devenită simbol al tuturor eroilor şi bătăliilor neamului românesc, data de 25 octombrie a rămas întimpărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte armata şi pe cei care au fost şi sunt în slujba ei".
"Armata română a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehosolvaciei şi Austriei alături de trupele aliate, contribuind prin jertfe şi sacrificii la marea victorie obţinută la 9 mai 1945, care a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa".
"Ziua Armatei este legată efectiv şi afectiv de Transilvania, leagănul genezei şi evoluţiei istorice a poporului nostru, de obiectivele şi sentimentele armatei române, care au vizat întotdeauna îndeplinirea idealurilor naţionale".
"De-a lungul timpului municipiul s-a bucurat de o prezenţă militară consistentă şi a reprezentat, pe drept cuvânt, leagănul formării profesionale a numeroşi militari".
"Stimaţi veterani, vi se cuvine toată cinstea şi recunoştinţa pentru faptul că aţi redat românilor cel mai de preţ lucru: patria mamă reîntregită".

Mircea Irimie - deputat ALDE în Parlamentul României

În discursul său, Mircea Irimie a început prin a sereferi la românia ca la ţara binecuvântată de Dumnezeu cu patru anotimpuri şi cu forme de relief diverse, cu pământ roditor şi cu neam vrednic. Poate şi de aceea deputatul turdean a continuat:

"Tocmai aceste lucruri au fîăcut ca această ţară să fie atât de mult râvnită şi mulţi cuceritori să dorească să supună acest popor".
"Oricine a venit şi orice a dorit, s-au lovit cu toţii de vitejia acestui neam puternic şi mândru. Armata română s-a născut în sânul unui popor care a fost mereu nevoit să îşi apere graniţele, să îşi apere libertatea, să-şi apere identitatea naţională şi independenţa".
"Armata română este un factor consistent în promovarea şi consolidarea imaginii României peste hotare. La momente de răscruce, poporul român şi-a pus soarta în mâinile ostaşilor români şi nu au greşit, pentru că România de astăzi se datorează ostaşilor români şi eroilor neamului românesc".
"Vorbim azi cu mândrie despre armata română şi vorbim cu mândrie despre România şi istoria României, dar azi trebuie să vorbim şi de eroii noştri, de martirii noştri".
"Închei alocuţiunea mea urând, cu deosebit respect şi consideraţie, tuturor cadrelor militare active, tuturor cadrelor militare în rezervă şi veteranilor de război la mulţi ani cu sănătate şi bucurii şi împliniri profesionale. La mulţi ani armata română, Dumnezeu să ocrotească România!".

Prof. univ. dr. Călin Felezeu - copreşedinte PNL Turda

Într-un discurs nu neapărat lung, profesorul Călin Felezeu spunea că 25 octombrie ar trebui să fie sărbătoarea naţională a României din cel puţin două motive. De asemenea, Călin Felezeu spunea:

"La 25 octombrie acum 71 de ani era eliberată ultima brazdă de pământ românesc de sub stăpânire hortystă reîntregindu-se, astfel, România sfâşiată după Diktatul de la Viena".
"Armata română a fost totdeauna trup şi suflet cu ţara şi a fost trup şi suflet pentru comandantul său suprem".
"M-a impresionat predica pe care bunul părinte Gotea a spus-o astăzi la amvon. Parcă ne-am uitat oarece demnităţi ale noastre, parcă ne-am uitat să ne mai gândim la simbolurile noastre naţionale".
"Ce facem noi aici este o lecţie de istorie pentru aceşti copii care sunt în faţa domniilor voastre şi care vor fi viitorul acestei naţiuni".
"Demnitatea ne este dată de unul din simbolurile noastre naţionale, iar unul din simbolurile naţionale este chiar armata română pe care astăzi o omagiem cu tot sufletul şi cu toată fiinţa noastră".

Ulterior discursurilor, s-a trecut la depunerile de coroane de flori. Asociaţiile organizaţiile sau instituţiile care au depus coroane de flori la monumentul din faţa Catedralei Ortodoxe din Turda sunt: Camera Deputaţilor (prin deputat Mircea Irimie), Consiliul Local Turda, Primăria municipiului Turda, Garnizoana Turda, Poliţia Municipiului Turda, Detaşamentul de Jandarmi Turda, Detaşamentul de Pompieri Turda, Poliţia Locală Turda, subfiliala Turda a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, filiala Turda a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Clubul Ofiţerilor Potaissa Turda, Asociaţia Luptătorilor din Revoluţie 22 Decembrie 1989 Turda, PNL Turda, PSD Turda, UNPR Turda, ALDE Turda, PRM Turda, PNŢCD Turda, MP (Mişcarea Populară) Turda, PND (Partidul Naţional Democrat) Turda, Compania de Apă Arieş Turda, SC Turda Salina Durgău SA, SC Domeniul Public SA, Administraţia Finanţelor Publice, Spitalul Municipal Turda, CNMV Turda, Colegiul Tehnic Turda, Colegiul "Emil Negruţiu", Liceul Teoretic "Liviu Rebreanu" Turda, Şcoala Gimnazială "Andrei Şaguna" Turda, Şcoala Profesională Poiana, Şcoala Gimnazială "Avram Iancu" Turda, Şcoala Gimnazială "Horea, Cloşca şi Crişan" Turda, Şcoala Gimnazială "Ioan Opriş", Grădiniţa "Dr. Ioan Raţiu", Grădiniţa "Căsuţa Piticilor" şi Asociaţia Pensionarilor "Dr. Ioan Raţiu" Turda, iar la monumentul martirilor de la Hărcana a fost depusă o coroană din partea asociaţiei municipale Turda a românilor refugiaţi, expulzaţi sau deportaţi 1940-1945.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS