Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

06
Mon, May
93 New Articles

Ziua Armatei a fost sarbatorita si la Campia Turzii

Actualitate
Tools
Typography

La Câmpia Turzii manifestările dedicate Zilei Armatei Române au debutat înainte de orele 13.00 cu deplasarea din faţa Primăriei Câmpia Turzii spre Monumentul Comemorativ al Ostaşilor Români situat în Parcul Central Ionel Floaşiu.

După un serviciu religios oficiat de preoţi civili împreună cu preotul militar, în faţa monumentului a sosit timpul discursurilor.

Primul dintre cei care a vorbit celor prezenţui a fost primarului municipiului Câmpia Turzii, Radu Hanga.

"25 octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire naţională, ziua când Armata Română şi-a îdeplinit menirea firească" spunea primarul în alocuţiunea sa, referindu-se apoi la momentele importante din istoria celui de-al Doilea Război Mondial când armata română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţie străină - oraşul Carei - şi, îngemănându-şi, de fapt, faptele de arme cu soarta neamului românesc, armata română şi-a îndeplinit misiunea de a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român.

Amintind şi de veteranii de război, primarul Câmpiei Turzii a considerat că acestora le trebuie arătat întreg respectul nostru, la fel ca şi celor care au căzut pe front pentru un scop nobil, pentru un beneficiu al întregii naţiuni.

"La mulţi ani Aramtă Română!" şi-a încheiat Radu Hanga discursul său.

La rândul său, comandor Ionel Pilat - reprezentând Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la Câmpia Turzii, reconfirma cele spuse de primarul Câmpiei Turzii, anume că motivul principal pentru care a fost aleasă data de 25 octombrie ca dată în care să fie sărbătorită armata română l-ar fi constituit "faptele de arme ale armatei româniei şi rezultatul acestora, acela de reîntregire a graniţei de vest a României şi anularea de facto a prevederilor Diktatului de la Viena".

De asemenea, comandorul Ionel Pilat nu a uitat să scoată în evidenţă un aspect la care prea puţină lume se gândeşte: "Cine nu a fost soldat va înţelege mai greu ce mare povară porţi pe umeri precum şi unicitatea şi singurătatea soldatului aflat în misiune. Astfel, ziua armatei a fost, este şi va fi mereu ziua soldatului. Sărbătorile sunt pentru oameni, iar omul soldat are azi bucuria de a fi sărbătorit aşa cum se cuvine, de întreaga ţară".

Poate şi de aceea, în finalul discursului său, pe lângă tradiţionalul "La mulţi ani" adresat armatei în întregul său, comandorul Ionel Pilat nu a uitat să se adreseze, ca militar, direct colegilor de arme: "Dumnezeu să binecuvânteze armata româniei. La mulţi ani, dragi camarazi! La mulţi ani Armatei României! La mulţi ani România!".

Părintele Daniel Vălean s-a referit, în discursul său, mai mult la ceea ce a însemnat cel de-Al Doilea Război Mondial pentru Câmpia Turzii şi împrejurimi.

"În acel septembrie şi octombrie 1944, când aici, pe valea arieşului, pe dealurile de lângă Câmpia Turzii, şi în Câmpia Turzii, mai precis în zona Sâncraiului, s-au dat lupte şi au murit oameni, atât militari, cât şi civili" spunea părintele care slujeşte la Parohia Ortodoxă nr. 2 Câmpia Turzii, amintind de preotul ortodox de atunci - Laurenţiu David - care a dus o adevărată muncă în a identifica locurile unde au fost îngropaţi militari români, militari ruşi şi civili.

Identificând 15 astfel de locuri de îngropăciune, părintele Laurenţiu David ar fi descoperit că în Câmpia Turzii şi împrejurimi ar fi fost îngropaţi 56 de militari români, 49 de militari sovietici şi câţiva civili din Zona Sâncrai, astfel luând, de fapt, fiinţă cimitirul eroilor din Sâncrai.

Alocuţiunile a fost urmate de momentul depunerii de coroane de flori la Monumentul Comemorativ al Ostaşilor Români, moment la care au participat, prin reprezentanţi, Primăria Câmpia Turzii, Consiliul Local Câmpia Turzii, Parlamentul României (prin deputat Ioan Moldovan), Consiliul Judeţean Cluj (prin consilier judeţean Nemeti Andrei), Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu", Grupul 3 Cercetare şi Supraveghere Aeriană, filiala Câmpia Turzii a Asociaţiei Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Poliţia Câmpia Turzii, filiala Câmpia Turzii a Asociaţiei Refugiaţilor şi Deportaţilor, Spitalul Municipal Câmpia Turzii, Şcoala Gimnazială "Mihai Viteazu", Colegiul Tehnic "Victor Ungureanu", Liceul Teoretic "Pavel Dan", Şcoala Gimnazială "Avram Iancu", Compania de Apă Arieş, Compania de Salubritate Câmpia Turzii, SC Domeniul Public Câmpia Turzii, Clubul Sportiv Municipal Câmpia Turzii, Asociaţia Sportivă ISCT 1921 Câmpia Turzii, PSD Câmpia Turzii, PNL Câmpia Turzii, ALDE Câmpia Turzii şi UNPR Câmpia Turzii.

După un moment de reculegere, a avut loc defilarea trupelor în acordulrile fanfarei Promenada din Câmpia Turzii însă nu înainte ca cerul municipiului să fie brăzdat, periodic, de aparate de zbor din dotarea Bazei 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.

Defilarea trupelor a fost momentul după care toţi cei prezenţi s-au deplasat la Cimitirul Eroilor, unde au fost depuse coroane de flori la Obeliscul Comemorativ al Ostaşilor Români.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS