Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

06
Mon, May
93 New Articles

Ce propunere are parintele Daniel Valean pentru Campia Turzii

Actualitate
Tools
Typography

Prezent la momentul depunerii de coroane de flori cu ocazia Zilei Armatei României, părintele Daniel Vălean - de la Parohia Ortodoxă nr. 2 Câmpia Turzii - a avut un discurs care a adus în atenţie mai mult legătura dintre Al Doilea Război mondial şi Câmpia Turzii.

Referirile făcute de părintele Vălean îşi aveau scopul lor: acela de a introduce, contextual, propunerea pe care avea să o facă edililor municipiului.

Redăm, în continuare, discursul părintelui Daniel Vălean:

"În câteva cuvinte aş dori să readuc în memoria câtorva dintre dumneavoastră evenimentele care au avut acest oraş, acest municipiu în prim plan.
În acel septembrie şi octombrie 1944, când aici, pe valea Arieşului, pe dealurile de lângă Câmpia Turzii - şi în Câmpia Turzii, mai precis în zona Sâncraiului - s-au dat lupte şi au murit oameni, atât militari, cât şi civili.
Preotul de atunci, preotul ortodox al oraşului Câmpia Turzii, preotul Laurenţiu David, după luptele dintre 5 septembrie şi 9 octombrie «singur şi din îndemn propriu» a cercetat toate locurile în care fuseseră îngropaţi militari sovietici, militari români şi a descoperit mai mult de 15 locuri în preajma oraşului şi în oraş, a centralizat toate datele în calitatea sa de preot şi de secretar al Despărţământului Astra Câmpia Turzii şi aşa a luat fiinţă cimitirul eroilor din Sâncrai.
Au fost descoperiţi 56 de militari români căzuţi la datorie, câţiva civili din zona Sâncraiului şi 49 de militari sovietici. Ca o curiozitate, primii care au căzut la Câmpia Turzii au fost trei aviatori în data de 5 septembrie.
Faţă de toţi aceştia, preotul David a avut o onoare şi un respect şi, prin ceea ce a făcut, adunându-i pe toţi, adunându-le osemintele în cimitirul eroilor, n-a făcut decât să cinstească memoria lor şi jertfa pe care şi-au dat-o pentru propăşirea patriei noastre".

Aceasta a fost - să-i spunem aşa - introducerea făcută de părintele Vălean pentru a veni apoi cu propunerea.

Astfel, părintele Vălean spunea: "Acum, la ceas aniversar, profit de acest moment pentru a încerca, alături de oficialităţi, a vă invita pe toţi să înfiinţăm aici, în Câmpia Turzii un muzeu al aviaţiei".

Chiar mai mult, preotul şi-a şi argumentat, în propriu-i fel, propunerea: "Atâta timp cât ne lăudăm cu «fratele nostru» renumit şi celebru atât în ţară cât şi peste hotare - aviaţia de la Câmpia Turzii - este bine să îl pomenim şi în casa noastră, este bine să îl lăudăm şi în casa noastră şi să fim mândri de ceea ce avem: de aviaţia de la Câmpia Turzii".

Cum era de aşteptat, şi părintele Daniel Vălean şi-a încheiat alocuţiunea cu "La mulţi ani Armatei Române, la mulţi ani celor care lucrează sus pe deal", această ultimă urare fiind adresată militarilor de la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" Câmpia Turzii.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS