Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

06
Mon, May
93 New Articles

Duminica s-au marcat la Turda 80 de ani de la prima sfintire a Catedralei Ortodoxe din municipiu

Actualitate
Tools
Typography

Momentul a fost marcat cel mai mult prin prezenţa ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei Andreicuţ care a acceptat să fie prezent şi să oficieze slujba de duminică, la începutul postului Crăciunului.

În predica sa ÎPS Andrei s-a referit la unul din cele mai importante sentimente: empatia.
Astfel, cei prezenţi au aflat cum pot fi mai aproape de aproapele lor prin empatie, aici părintele referindu-se inclusiv la tragicele evenimente petrecute atât la Bucureşti, în clubul Colectiv, cât şi la Paris, în Franţa.

"Empatia, această virtute extraordinară - o virtute mare, mare de tot - ne determină ca atunci când semenii noştri sunt în suferinţă să suferim împreună cu ei, să-i ajutăm atât cât ne stă nouă în putinţă. bucuraţi-vă cu cei ce se bucură şi suferiţi cu cei ce suferă!" spunea ÎPS Andrei amintind şi de Evanghelia de la Luca, în capitolul 10, începând cu versetul 25 se relatează întâlnirea Domnului Hristos cu un învăţător care voia să afle de la Mântuitor ce să facă pentru a moşteni viaţa veşnică, iar Domnul Iisus i-ar fi spus că trebuie să îşi iubească aproapele ca pe sine însuşi.

De asemenea, celor prezenţi li s-a reamintit de samarineanul milostiv, "să realizăm că samarineanul milostiv, pentru noi - cei căzuţi între tâlhari, şi pe punctul de a ne da sufletul - s-a coborât în lume să se nască, şi să crească, să ne mântuiască".

Cel mai concret, la împlinirea a 80 de ani de la ridicarea Catedralei Ortodoxe din Turda s-a referit părintele Gheorghe Gotea.

"Un moment de mare sărbătoare trăim aici, la Turda, când punctăm şi marcăm acest moment cu emoţie sinceră şi cu o festivitate cuvenită pentru cei 80 de ani pe care această minunată catedrală a Turzii îiîplineşte de la prima sa sfinţire din 5 noiembrie 1935" spunea părintele Gotea începând, apoi, un scurt istoric al "bisericii ridicate cu jertfe şi din marea dorinţă a poporului român din Transilvania".

Biserica a trecut peste neajunsurile războiului la fel cum a trecut peste vitregiile regimului comunist şi "a rămas ca un reper al identităţii creştine şi naţionale româneşti peste timp şi peste veacuri", explica părintele Gotea care considera, de asemenea, că trebuie menţionaţi şi preoţii - 7 la număr - care au slujit în Catedrala Ortodoxă din Turda, începând cu părintele ctitor protopop Iovian Mureşan şi continuând cu Aurel Gliga, Augustin Faur, Vasile Lupu, Gheorghe Cojocnean, Coriolan Mureşan şi Octavian Băieş, asta chiar dacă din 1956 s-a înfiinţat şi Parohia Turda 3.

De asemenea, părintele Gheorghe Gotea a dorit să mulţumească şi celor care s-au implicat în a ajuta biserica, aici preotul neuitând să-l menţioneze pe primarul de acum al Turzii, Tudor Ştefănie: "Vreau să-i mulţumesc domnului primar şi Consiliului Local pentru că, din multele realizări făcute, ştiute şi neştiute - unele se văd, altele nu - multe din acestea realizări, gospodăreşti, desigur, ca să nu mai vorbesc de scările frumoase ale catedralei, de alte lucrări necesare, acestea nu s-ar fi putut realiza fără prezenţa şi darea de suflet a Primăriei Turda şi în primul rând prin domnul primar Tudor Ştefănie şi vă mulţumesc domnule primar pentru înţelegerea şi prietenia noastră, de ce să n-o spun?".

Mulţumiri au fost aduse şi "mai tânărului viceprimar" căruia reprezentanţii bisericii i-au mai prezentat din când în când şi ofurile lor.

Un moment semnificativ în cadrul evenimentului de duminică de la Catedrala Ortodoxă din Turda a fost intervenţia primarului Turzii - Tudor Ştefănie - cel care se referea la lăcaşul de cult turdean ca la o "catedrală vie, instituţie ortodoxă care a învăţat românii să trăiască româneşte şi cu frica lui Dumnezeu", primarul mărturisind totodată că "Am participat la o liturghie cum rar se întâmplă şi datorită faptului că alături de noi este Înaltpreasfinţitul Andrei şi toţi cei care aţi participat".

Totuşi, primarul tudor Ştefănie şi-a amintit că "în urmă cu ceva timp am propus Consiliului Local - şi au fost de acord - să decernăm cu o anumită ocazie festivă cel mai important titlu pe care îl poate decerna cea mai importantă instituţie a administraţiei publice, Consiliul Local".

Chiar înainte de momentul decernării titlului, primarul Turzii i-a mai oferit ÎPS Andrei şi un înscris despre care spunea că ar conţine un "mesaj al turdenilor care înţeleg ce misiune grea aveţi şi cât de mult iubiţi Turda şi turdenii".

În afară de certificatul care atestă calitatea de cetăţean de onoare al municipiului Turda, primarul Tudor Ştefănie a mai înmânat ÎPS Andrei "un album de poze care să vă readucă aminte de momentele de început a preoţiei dumnevoastră şi momente de suflet pe care le-aţi trăit alături de noi", imagini despre care primarul era convins că "sigur că ele vă vor face plăcere şi sunt convins că vor atinge sentimentul acela de aducere aminte, dar în acelaşi timp mulţumirea că aţi fost alături de noi şi, sigur, vă veţi gândi în continuare la turdeni cu acelaşi drag şi cu acelaşi suflet".

Interesant este că darurile înmânate de edilul turdean Mitropolitului Andrei au continuat, părintele primind ceva "din partea mea, să spun aşa, şi a câtorva colegi (n.r.: care sunt cei câţiva colegi?)" un dar oferit pentru că "ştiu că sunteţi un mare iubitor al poeziei, ştiu că citiţi foarte mult atunci când timpul vă permite".

Aşadar primarul Tudor Ştefănie i-a oferit ÎPS Andrei un cadou la care se referea în termeni gen "iată, am reuşit să vă aducem astăzi acest mic dar din partea noastră şi a lui Dumnezeu", primarul explicând că "e vorba de Opere alese - Blaga (n.r.: deşi primarul nu a precizat în mod expres, sperăm că e vorba de Lucian Blaga şi nu de Vasile Blaga)", dar alături de care era şi "desigur, ceva cu care să scrieţi, în momentele de linişte şi de bucurie sufletească, poate o poezie, sau poate alte lucruri care să rămână în eternitate", primarul municipiului Turda exprimându-şi speranţa că "dacă puteţi scrie cât de multe despre Turda vă mulţumim şi vă dorim ani mulţi fericiţi".

Invitat să ia cuvântul a fost şi profesorul Răzvan Neagu, doctor în istorie, cel care, alături de părinţii Gheorghe Gotea şi Grigore Marchiş au muncit la realizarea primei monografia Catedralei Ortodoxe din Turda. "Catedrala a fost rodul muncii turdenilor a autorităţilor locale de atunci dar şi a credincioşilor, mai ales a părintelui Iovian Mureşan", părinte despre care Răzvan Neagu spunea că "A fost ilustrarea perfectă a proverbului românesc «Omul sfinţeşte locul»".

Profesorul turdean nu a uitat să mulţumească şi instituţiilor sau persoanelor care au contribuit la apariţia monografiei, aici, în afară de cei doi preoţi menţionaţi deja, Răzvan Neagu referindu-se şi la administraţia locală turdeană precum şi la Compăania de Apă Arieş, reprezentată la eveniment prin directorul Cristian Matei.

Mai apoi, părintele protopop al Protopopiatului Ortodox Turda a anunţat nişte distincţii pe care le avea de oferit ÎPS Andrei ca "semn al preţuirii pe care, cu siguranţă, îl merită".
În primul rând părintele Gheorghe Gotea a primit o distincţie reprezentând Ordinul Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, iar Grigore Marchiş (preot paroh al Parohiei Ortodoxe nr. 3) a primit distincţia Iconom Stavrofor (alături de dreptul de apurta cruce).

De asemenea, ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a oferit şi patru diplome de aleasă cinstire pentru primarul Tudor Ştefănie, profesorul Răzvan Neagu, Consiliul Parohial al Parohiei Turda 1 (prin reprezentant), Consiliul Parohial al Parohiei Turda 3 (prin reprezentant). din aceşti patru beneficiari, singurul care a primt aplauzele celor prezenţi a fost profesorul Răzvan Neagu.

Nu în ultimul rând, ÎPS Andrei a fost, ca de obicei, şi cu gândul la copii cărora, la finele slujbei, le-a oferit cărticele cu rugăciuni.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS