Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

03
Fri, May
101 New Articles

Documentul cu care primarul Stefanie isi sustine spusele, sustinut de UDMR prin vocea consilierului Csep Leyla

Administraţie
Tools
Typography

Punctul "Diverse" al şedinţei extraordinare a Consiliului Local Turda de pe 7 iulie a fost un bun prilej pentru primarul Tudor Ştefănie să revină la cât de multe pierderi are Salina Turda şi cât de critică este situaţia la respectiva societate.

Intervenţia primarului survine ca urmare a conferinţei de presă organizate la Salina Turda de către directorul Vasile Tot şi preşedintele consiliului de administraţie Cristian Matei pentru a contrazice afirmaţiile făcute de primar într-o conferinţă de presă susţinută în ziua anterioară celei în care a avut loc conferinţa de presă de la Salina Turda.
Pe de altă parte, intervenţia primarului Tudor Ştefănie în cadrul şedinţei Consiliului Local Turda a fost motivată chiar de intervenient: "pentru că au fost argumente că nu sunt puse la dispoziţie documente care să justifice punctul meu de vedere, am să-l rog pe Călin (Călin Petridean - n.r.) să vă-mpartă un document care înseamnă raport privind activitatea economico financiară a SC Salina la data de 31 a cincia, care să justifice cea mai mare parte din cele prezentate de mine".
Aici a fost şi un moment cel puţin caraghios (dacă nu penibil) asupra căruia nu vom insista dar nici nu vom trece peste el fără să vă spunem că după ce a terminat de "împărţit" documentul consilierilor locali, Călin Petridean a trecut prin spatele primarului şi a întrebat dacă să dea documentul şi presei, primarul invitându-l să facă acest lucru. Păi acuzele care susţine primarul că i-au fost aduse au apărut în mass media - că altundeva unde? - şi atunci era cât se poate de normal ca primarul să îşi justifice punctul de vedere cu documente care să fie făcute publice prin presă, nu doar transmise "în circuit închis" doar consilierilor. Deci, cum primarul voia să îşi susţină în mod public, în faţa opiniei publice punctul de vedere cu un document, efectiv nu înţelegem care a fost rostul faptului de a întreba dacă documentul să die dat şi presei. Chiar aşa, domnule Petridean, de ce l-aţi întrebat pe primar dacă să daţi documentul şi presei din moment ce tocmai ăsta era scopul primarului: să îl facă public? Care a fost rostul întrebării dumneavoastră, de fapt? (Şi uite că, deşi am zis că nu insistăm asupra momentului, tot ne-am cam lungit...).
La cifrele pe care le-a citit primarul n-o să ne referim pentru că vă invităm să le consultaţi dumneavoastră, fiecare în parte (cine doreşte, evident). Totuşi, reţinem câteva din intervenţiile lui Tudor Ştefănie pe marginea documentului la care făcea referire:

"O asemenea pierdere această societate nu a avut".
"Au fost utilizate şi rezervele din anii precedenţi, probabil pentru a acoperi o parte din cheltuieli".
"Am menţionat aceste lucruri pentru că am şi acum obligaţia să vă reamintesc că noi, prin hotărâre de consiliu local, am acordat societăţii salinei garanţia pentru creditul pe care dânşii l-au contractat, iar în condiţiile în care societatea Salina poate merge pe pierderi - lucru care nu ni-l dorim nici noi şi sper că nici conducerea administrativă, deşi nu sunt contrazis până în acest moment - creditul poate să devină obligaţia bugetului local, ceea ce ar crea anumite probleme şi vă daţi seama despre ce este vorba (primarul neprecizând clar despre ce este vorba şi lăsând totul la capacitatea de apreciere a fiecărui consilier local - n.r.)".
"Faptul că plata dividendelor din profitul net aferent anului 2013 ar fi afectat activitatea economico-financiară în 2014 iar nu rezistă, pentru că nu afectează anul 2014 şi nici acea pierdere pe patru luni".
"Ceea ce am dat eu public, am dat pe baza unor documente existente".
"Sunt salarii foarte mari, care, din punctul meu de vedere, au fost majorate, din cât am înţeles, sau am informaţia asta, dacă este corectă, dacă nu să mă contrazică, au fost majorate în ultimele luni să ajungă de la 30 şi ceva la 40 şi ceva, deci 40 şi ceva de milioane pe lună, plus sporuri de vechime şi aşa mai departe".
"Consider că trebuie să se ia măsuri privind reducerea acestor cheltuieli de salarizare până la obţinerea de profit. În perioada când funcţionezi cu pierderi nu cred că era normal să se majoreze salariile".
"Mi-aş dori, poate şi dumneavoastră vă doriţi acest lucru, să nu mai existe dubii. În fiecare lună, sau aşa cum scrie în contractul de mandat al membrilor în consiliul de administraţie, să se facă o prezentare publică a ceea ce înseamnă activitatea economică a acestor societăţi comerciale".
"Este foarte greu de recuperat această pierdere. nu este imposibil".
"Eu aş ruga să se ia în considerare ce spun. N-am spus-o cu rea voinţă şi cu rea intenţie nici împotriva nimănui, dar s-a discutat foarte mult despre acest lucru şi faptul că în anumite zone publice au fost prezentate public date eronate aş vrea să vedeţi şi dumneavoastră că în luna mai s-a spus despre perioada lui aprilie că nu există pierderi ci există profit".
"Mandatul membrilor consiliilor de administraţie să fie respectat, astfel încât hotărârile de consilii de administraţie să vă fie trimise".
"Au mai fost prezentate foarte multe puncte de vedere, unele le-am considerat şi le consider eronate, sau chiar tendenţioase împotriva a ceea ce am spus eu".
"Important este să vedem care-i realitatea. Dacă dumneavoastră, consilierii locali, împreună cu consiliile de administraţie, găsim soluţia comună, să lucrăm şi să găsim şi soluţii de reabilitare a activităţii economico-financiare a societăţilor din subordinea noastră".
"Am fost criticat, da', de fapt, aici cred că vă regăsesc şi pe dumneavoastră, vinovaţi pentru nepunerea în funcţiune şi cum arată hotelul este administraţia publică locală. Nu ştiu, s-a referit la executiv, s-a referit la Consiliul Local. Ar trebui să clarifice cineva".
"Eu vă readuc aminte: societatea Salina administrează din anul 2010 hotelul cu tot ce este acolo. nu poate deveni responsabil Consiliul local sau oricine altcineva pentru ceea ce se întâmplă acolo, chiar dacă s-au schimbat conducerile administrative".
"Deci rugămintea mea aceasta a fost, să se găsească soluţii şi pentru că am fost în repetate rânduri atacat, n-am vrut decât să-mi spun un punct de vedere pe baza unor documente care confirmă ceea ce eu am repetat".

Referitor la spusele primarului, am avea şi noi ceva de întrebat. Spre exemplu, în momentul în care primarul se referă la creditul SC TSD SA garantat de Consiliul Local dar mai ales la faptul că "societatea merge pe pierdere" primarul spune "deşi nu sunt contrazis până acum" vrea cumva să întărească faptul că societatea este dusă spre pierdere - poate chiar în mod intenţionat, în lipsa unei contradicţii despre care spunea că nu există - sau doar spunea, aşa, că aşteaptă să fie contrazis. Un alt aspect ar fi faptul că în conferinţa de presă de la Salina Turda de la începutul lunii iulie se preciza, cât se poate de clar, că salariile ar fi crescut în urma introducerii în salariu a sporului de vechime. cu toate acestea, când a luat cuvântul în şedinţa extraordinară a Consiliului Local de pe 7 iulie, primarul spunea "deci 40 şi ceva de milioane pe lună, plus sporuri de vechime şi aşa mai departe", prin asta lăsând să se înţeleagă că salariul de 40 şi ceva de milioane e una şi sporul de vechime la acest salar e altceva, eventual o altă cheltuială în plus. oare să înţelegem că primarul nu ştia de introducerea sporului de vechime în salariu care a dus, de fapt la creşterea salariului sau pur şi simplu voia să inducă ideea - unii ar numi-o "şopârlă" - potrivit căreia salariile cresc cu inconştienţă la Salina Turda?
Nu avem convingerea că vom primi şi răspunsuri, dar măcar ştim că avem dreptul să ne întrebăm, să problematizăm.
În altă ordine de idei, singura dintre consilierii locali care a găsit de cuviinţă să de arate contrariată de ce a citit în documentul "împărţit" de primarul Tudor Ştefănie a fost consilierul Csep Leyla de la UDMR - despre UDMR se ştie că şi-a dat mâna cu grupul PD-L în Consiliul Local Turda, grup căruia, mai nou, i s-ar fi alăturat şi PNL, grup care împreună cu câţiva consilieri PP-DD (cei care iubeau ideea că Lucian Varo e viceprimar) ar fi contribuit cu bună ştiinţă şi cu voturi discutabile, şi despre care deja s-a scris, la schimbarea consiliilor de administraţie, inclusiv a CA-ului de la Salina Turda.
Şi ce s-a gândit să opineze Csep Leyla? Păi cam asta: "Noi, în calitate de consilieri, sau cel puţin eu, consider că este obligaţia noastră să cerem instituţiei respective un plan de management pe următoarele şase luni a instituţiei, mai mult de atât, fiindcă societatea respectivă este în subordinea Consiliului Local, suntem acţionari unici". Mai mult, Csep Leyla - care când vorbea în numele Consiliului Local, când îşi dădea seama că e doar o singură persoană şi vorbea doar în nume propriu realizând că e mai puţin acceptabil să îşi aroge funcţia de purtător de cuvânt a întregului Consiliu Local - spunea: "Pe lângă acest plan de management am dori şi, eu, cel puţin, aş dori şi organigrama acestei societăţi fiindcă consider dacă s-au făcut cheltuieli aşa mari cu salariile, consider că societatea respectivă este un fel de... oferă un fel de protecţie socială şi nu ţine cont de eficientizarea acestei societăţi". Asta a înţeles Csep Leyla din ce a citit în documentul "împărţit" de primarul Tudor Ştefănie, asta găsit de cuviinţă Csep Leyla să spună.
În ceea ce ne priveşte, am vrea şi noi să o întrebăm pe Csep Leyla ceva. Oare nu Consiliul Local aprobă contractele de mandat? Oare dacă aprobă ceva, Consiliul Local nu ar trebui acesta să ştie ce aprobă? Oare Csep Leyla nu e consilier local? Oare ştie sau nu care este frecvenţa cu care administraţia societăţii comerciale subordonate Consiliului Local are obligaţia să prezinte informări către acţionar? Doar atât... nu că ne-ar răspunde...
În plus, preşedintele de şedinţă, Cristian Felezeu (PNL) a spus: "O să rugăm secretariatul să întocmească o adresă în acest sens către conducerea societăţii Turda Salina Durgău".

Deci noi cam atât am avut de spus (scris). Documentul cu care primarul îşi susţine punctul de vedere îl puteţi vedea cu un simplu CLICK AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS