Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

06
Mon, May
93 New Articles

Drumurilor din Turda li se pregateste ceva

Administraţie
Tools
Typography

Cel puţin asta au dat de înţeles consilierii locali turdeni prin aprobarea a trei proiecte de hotărâre ale căror efecte ar fi - pare-se - cel puţin o calitate mai bună a drumurilor din Turda şi - de ce nu? - poate mai puţine drumuri la service pentru posesorii de maşini, asta ca să nu mai amintim de mai puţine înjurături adresate celor care ar trebui să facă tot posibilul pentru confortul cetăţenilor comunităţii.

Asta a fost introducerea, povestea. La modul concret cele trei proiecte de hotărâre supuse aprobării consilierilor locali turdeni în şedinţa ordinară din 31 iulie 2014 - şi elaborate, toate, din iniţiativa primarului Tudor Ştefănie - au fost:
- proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de Oportunitate în vederea atribuirii directe a Contractului de delegare a Serviciului public pentru construirea, modernizarea exploatarea şi întreţinerea străzilor, drumurilor, podurilor, viaductelor, a pasajelor rutiere şi pietonale, subterane şi supraterane din municipiul Turda;
- proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de Organizare şi funcţionare a Serviciului public pentru construirea, modernizarea exploatarea şi întreţinerea străzilor, drumurilor, podurilor, viaductelor, a pasajelor rutiere şi pietonale, subterane şi supraterane din municipiul Turda;
- proiect de hotărâre privind aprobarea constituirii comisiei de stabilire a tarifelor ce se vor utiliza în cadrul Serviciului public pentru construirea, modernizarea exploatarea şi întreţinerea străzilor, drumurilor, podurilor, viaductelor, a pasajelor rutiere şi pietonale, subterane şi supraterane din municipiul Turda.
Dacă primul din cele trei proiecte de hotărâre a fost votat rapid de consilierii locali iar cel referitor la desemnarea membrilor comisiei este abordat separat, aici ne vom referi cu precădere la discuţiile existente pe marginea celui de-al doilea proiect de hotărâre dintre cele trei.
Astfel, consilierul PD-L Sorin Bichiş susţine că ar fi identificat nişte "scăpări care se pot reglementa prin contractul cu regia Domeniului Public" dar şi că ar fi constatat "neprevederea existenţei unei comisii de recepţie a lucrărilor", Bichiş observând că "avem o comisie care se va ocupa cu negocierea preţurilor, dar trebuie o comisie care să fie din alţi membri, care să semneze recepţia".
Prin cea din urmă observaţie, însă, consilierul PD-L a dat dovadă că din nou nu e cu lecţiile la zi, Sorin Bichiş fiind şi cu altă ocazie prins în off-side.
De această dată, însă, viceprimarul Lucian Nemeş i-a atras atenţia lui Bichiş că la nivelul Primăriei Turda există o comisie care are ca obiect de activitate recepţionarea lucrărilor efectuate de SC Domeniul Public Turda, viceprimarul Turzii adăugând: "putem iniţia un proiect de hotărâre prin care să includem şi consilieri (în comisia de recepţie - n.r.) în măsura în care o să existe persoane interesate să facă parte din această comisie. La ora această este o comisie numită prin dispoziţie de domnul primar".
Pe de altă parte, Sorin Bichiş este de părere că ar fi mai bine ca articolul 43 aflat la pagina 24 în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare (ROF) ar trebui să sune altfel. În forma propusă, articolul 43 din ROF este: "Plata serviciilor prestate de operator în baza programului stabilit de Consiliul Local al Municipiului Turda se va efectua prin ordin de plată în contul operatorului, în termen de 15 zile de la data emiterii facturilor".
În opinia consilierului PD-L ar trebui ca plata să se facă prin ordin de plată în termen de 30 de zile de la recepţia finală.
În calitate de coleg în fantoma alianţei DA (împreună cu tot cu UDMR-ul care nu pierde ocazia posibilităţilor de a tăia felii din caşcaval), consilierul PNL Ovidiu Micu îi explica lui Sorin Bichiş că sunt şi situaţii în care se fac recepţii parţiale, lucrările în astfel de domenii fiind de o mai mare amploare în timp, putând fi şi situaţii în care se fac recepţii pe faze şi se pot emite facturi şi la recepţiile pe faze.
Şi în timp ce reprezentantul UDMR Adamosy Clara considera că amendamentele care se aduc, care se fac, să fie trecute şi în contractul care se face cu operatorul serviciului, consilierul PC Dorel Corpodean a încercat să lămurească problema inclusiv pe limba lui, lămurire pe care a considerat oportun să şi-o expună în plen: "S-a pierdut un sfert din vară că nu s-au început lucrările. Valoarea materialelor pentru investiţia de drumuri costă enorm. Deci cel ce-ţi furnizează materia primă, dacă şi pe ăla-l prelungeşti, n-o să ajungă materia primă niciodată la timp. Peste asta se suprapune plata şi durata lucrării care să fie cât mai scurtă, că dacă n-are aprovizionare nici lucrările n-o să fie".
În ideea de a înlătura anumite suspiciuni, Cristian Felzeu completa: "Vreau să vă readuc aminte că aceste trei proiecte de hotărâre se referă la accesarea fondurilor alocate de către Consiliul Local prin creditul de la CEC, acei 9.320.000 de lei, bani care există, sunt disponibili, lucrările sunt executate pe bani, nu pe aşteptat".
Până la urmă, după intervenţii, după amendamente, proiectul a fost aprobat de consilierii locali turdeni.
Acum mai rămâne să vedem ce părere au drumurile despre chestia asta.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS