Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

03
Fri, May
101 New Articles

Radu Hanga - apel la neuitarea eroilor

Eveniment
Tools
Typography

Ca în multe alte zone, şi la Câmpia Turzii a fost marcată azi, 13 iunie, Ziua Eroilor. Manifestarea a fost un bun prilej pentru diverse instituţii şi societăţi de a depune coroane de flori în cele două locaţii alese în acest scop la Câmpia Turzii.

Astfel, după o slujbă de pomenire a eroilor la Troiţa din apropierea clădirii primăriei din Câmpia Turzii s-a trecut la depunere de coroane de flori, după care alaiul s-a deplasat la monumentul eroilor din centrul municipiului - din parcul situat în apropierea Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" - unde, după depunerea de coroane de flori, primarul Câmpiei Turzii, Radu Hanga, a ţinut un discurs despre eroi şi modul în care sunt ei percepuţi în contextul actual.
La troiţa de lângă Primăria Câmpia Turzii au depus coroane de flori Primăria Câmpia Turzii, Parlamentul României (reprezentat de deputatul Ioan Moldovan), Poliţia municipiului Câmpia Turzii, Flotila 71 Aeriană, Spitalul Municipal Câmpia Turzii, Compania de Salubritate, Domeniul Public, Compania de Apă Arieş, Asociaţia Sportivă "Industria Sârmei 1921", USL Câmpia Turzii şi PD-L Câmpia Turzii.
La monumentul din centrul municipiului au depus coroane de flori Primăria Câmpia Turzii, Parlamentul României (reprezentat tot de deputatul Ioan Moldovan), Poliţia municipiului Câmpia Turzii, Flotila 71 Aeriană, Şcoala Gimnazială "Avram Iancu", Şcoala Gimnazială "Mihai Viteazu", Colegiul Tehnic "Victor Ungureanu", Liceul Teoretic "Pavel Dan", Compania de Salubritate, Domeniul Public, Compania de Apă Arieş, CSM Câmpia Turzii, Asociaţia Sportivă "Industria Sârmei 1921", USL Câmpia Turzii şi PD-L Câmpia Turzii.
Cum aminteam deja, la monumentul din centrul municipiului, primarul Radu Hanga a ţinut un discurs despre eroi şi obligaţia noastră, a celor de acum, de a-i rememora şi de a transmite mai departe, urmaşilor noştri, ceea ce ei au luptat să ne lase chiar cu preţul vieţii lor.
Cea mai mare parte a discursului primarului Câmpiei Turzii suna aşa:

"E cazul să ne amintim acum de cei care, mai degrabă fără voia lor, s-au dus în războaie, şi-au riscat viaţa - şi unii şi-au pierdut-o - pentru ca cei pe care i-au lăsat acasă să-şi trăiască în linişte viaţa, să trăiască, dacă se poate, mai bine, să-şi crească copiii şi nepoţii fericiţi.
Istoria nu stă pe loc. Trăim într-o perioadă în care se pare că globalul, globalizarea, trece pe planul întâi iar naţionalul, sentimentul naţional, se încearcă a fi trecut pe locul doi, a fi considerat ca nesemnificativ, ca neimportant.
Este adevărat că tendinţa de-a lungul istoriei a fost în aşa fel încât cei puternici au devenit şi mai puternici iar cei slabi au devenit mai slabi. Probabil că acestea sunt fenomene care ţin de evoluţia lumii, a societăţii în general şi, probabil, nu le vom putea contracara şi nici nu trebuie să ne ocupăm de probleme pe care nu le putem rezolva. Dar faptul că noi suntem români, că existenţa noastră stă pe oasele înaintaşilor noştri nu-l putem uita. Şi nici nu trebuie uitat.
Încă odată spun: suntem mulţi. când spun treaba asta îmi amintesc de Avram Iancu, cel care, la 1848, adunându-şi ortacii, le-a ţinut, se spune, cel mai scurt discurs din istorie. Le-a spus «Suntem tari, suntem mulţi ca cucuruzii brazilor. Gata? No, hai!».
Eu vă propun să ne gândim la eforturile înaintaşilor care ne-au lăsat un cămin şi e cazul ca noi să facem în continuare eforturile care ni se cuvin nouă pentru a păstra şi a da mai departe acelaşi cămin.
Vă mulţumesc!".  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS