Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

30
Tue, Apr
106 New Articles

Veteranii si eroii sunt in carti

Eveniment
Tools
Typography

Se pare că data de 24 ianuarie 2013 a fost o bună ocazie pentru administraţia locală a municipiului Turda de a se ocupa nu doar strict de celebrarea "Micii Uniri", ci şi de o lansare de carte.

Numită - încă de pe propria-i copertă - "cartea de aur a Turzii, Câmpiei Turzii şi comunelor care fac parte din Comunitatea Urbană Arieş", cartea "Eroi şi veterani din primul Război Mondial" s-a bucurat de o lansare într-un cadru festiv joi, 24 ianuarie 2013, în sala mare a Primăriei Turda.
Alături de cei care semnează cartea - profesorul Valentin Vişinescu, primarul Tudor Ştefănie şi preotul Radu Miclăuş - la manifestare au mai fost prezenţi generalul Sever Mureşian (cetăţean de onoare al municipiului Turda, ultimul general de cavalerie din România care mai este în viaţă), Ioan Muntean (decanul de vârstă al comunei Mihai Viteazu), dar şi primarii unora dintre comunele din Comunitatea Urbană Arieş, alături de cetăţeni care au dorit să ia parte la lansare.
După ce primarul Turzii a făcut câteva referiri la importanţa momentului 24 ianuarie 1859, a invitat-o pe Niculina Halgaş - responsabil al Bibliotecii Municipale Turda - să citească o compunere extraordinară despre 24 ianuarie 1859. De fapt, primarul a invitat-o să se refere la moment şi nu, neapărat, să citească o compunere... adică, un referat... adică un text... În fine...
"În primul rând vreau să îl felicit pe domnul Vişinescu, care este motorul, să spun, al acestor activităţi şi care este neobosit în a scrie", spunea Tudor Ştefănie în introducerea momentului lansării cărţii, invitând totodată pe doamna Vişinescu să primească un buchet de flori din partea organizatorilor manifestării.
"Noi, în Turda, debutăm cu acest volum închinat unui mare eveniment care a răsturnat istoria României în bine, când a devenit un stat unitar român, aşa cum îşi doreau ardelenii şi toţi românii aflaţi sub stăpânirea unor imperii vecine", spunea profesorul Valentin Vişinescu, unul din cei care a semnat - alături de Tudor Ştefănie şi Radu Miclăuş - cartea care se lansa. Carte despre eroi şi veterani fiind, profesorul Turdean preciza că "veteranii n-au fost trecuţi niciodată nominalizaţi într-o carte", adăugând că "acum a venit vremea să reconsiderăm această participare a veteranilor, mai ales că ei sunt de provenienţă ţărănească", acel ţăran care, atunci, alcătuia în proporţie de 98% armata care a luptat pentru independenţa şi unitatea României.
Vorbind despre caretea pe care a semnat-o, profesorul turdean s-a referit şi la cei peste 120.000 de prizonieri din Rusia care "s-au înregimentat în unităţi militare, au luptat la Mărăşeşti şi au luptat împotriva comunismului", în cadrul unei armate române îndrituite de Antantă să participe la pacificarea Ungariei. De asemenea, Valentin Vişinescu nu a uitat de maiorul Bufnea din Ocoliş, care i-a organizat pe militarii români, de faptul că, ulterior, în anumite localităţi se pierde memoria eroilor rămânând, cel mult, o cruce a acestora, că fostul primar Iuliu Genţiu a fost cel care făcuse un apel în ceea ce priveşte o evidenţă clară a veteranilor, sau că în cele 19 localităţi din actuala CUA (Comunitatea Urbană Arieş) nu mai puţin de 3.852 de copii au rămas orfani de pe urma războiului, ceea ce a dus la înfiinţarea unui orfelinat la Câmpia Turzii.
Dacă Valentin Vişinescu a vorbit inclusiv despre gripa spaniolă - care în 1918 a produs atâţia atâţia morţi câţi a produs războiul - despre faptul că locurile eroilor ar putea dezvolta un turism istoric sau a observat că satele mor din cauza îmbătrânirii populaţiei în timp ce istoria rămâne, preotul Radu Miclăuş a preferat să spună celor prezenţi că sunt situaţii în care liturghia, în biserică, se face pe oseminte ale martirilor.
În plus, Radu Miclăuş a amintit de aşa-numitele comitete de într-ajutorare constituite în vremea războiului pentru cei rămaşi acasă, comitete în activitatea cărora s-au implicat reprezentanţi ai clerului precum preoţii ortodocşi Emil Mureşan şi Ioan Cramba sau preoţii greco-catolici Axinte Iepure şi Nicolae Pepene, fără să uite a aminti de scrisoarea cu apelul preoteselor în care Lucreţia Iovian este un nume demn de menţionat.
În calitate de fotograf, de cel care s-a ocupat de imaginea cărţii, preotul Radu Miclăuş a considerat că un drum demn de urmat în acest sens ar fi ca primarii să valorifice eroii şi monumentele pe care le au, primarul Tudor Ştefănie chiar încurajând găsirea unor soluţii să se scrie cât mai mult în acest sens.
"Este o chestiune pe care îmi permit, totuşi, să o observ" spunea generalul Sever Mureşian, întrebând punctual: "Domnule profesor Vişinescu, pentru cine ai scris această carte? Pentru noi, care am trăit, care am înfăptuit aceste fapte, sau pentru tineret, care lipseşte?". Astfel generalul Sever Mureşian observa lipsa de preocupare, din ziua de azi, pentru culturl eroilor, de aceea a făcut un apel la toţi primarii prezenţi: "să instauraţi în localităţile dumneavoastră acest cult al eroilor, începând la şcoli. Nu ştiu dacă astăzi, 24 ianuarie 2013, în şcoli s-a ţinut vreo şedinţă festivă în care să se sublinieze importanţa şi actele de vitejie ale strămoşilor".
Poate şi de aceea, generalul Sever Mureşian - observând că "nu există niciun elev în această sală" - considera că "trebuie să insuflăm, să însămânţăm, să sădim acest sentiment al mândriei de a fi român".
La terminarea discursurilor şi, deci, spre finalul evenimentului, doritorii au putut achiziţiona cartea contra sumei de 100 de lei exemplarul, profesorul Valentin Vişinescu oferind autografe celor care şi-au manifestat dorinţa în acest sens.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS