Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

03
Fri, May
101 New Articles

Vremea bunicilor, expusă la Muzeul de Istorie din Turda

Eveniment
Tools
Typography

O expoziţie mai aparte are loc în această perioadă la Muzeul de Istorie Turda, expoziţie în cadrul căreia pot fi admirate obiecte vechi, aparţinând diverselor perioade ale secolului trecut, obiecte fie utilizate în gospodăria tradiţională, fie chiar în mediul urban al secolului XX sau chiar anterior acestei perioade.

Intitulată "De pe vremea bunicilor", expoziţia îşi propune să readucă în actualitate unelte şi obiecte ce conturează un mod de viaţă din istoria recentă a zonei Turzii, o expoziţie care, aşa cum spunea şi Mariana Pîslaru - director al Muzeului de Istorie Turda - se referă "la viaţa cotidiană a părinţilor şi bunicilor noştri din această zonă mai ales de pe Valea Arieşului, când încă nu deveniseră orăşeni sau când, la începuturile industrializării Turzii, multe dintre gospodăriile atunci înfiinţate au păstrat din tradiţia populară".
Reprezentând, în calitate de director, Muzeul Etnografic al Transilvaniei - instituţie împreună cu care Muzeul de Istorie Turda a organizat expoziţia - dr. Tudor Sălăgean şi-a exprimat bucuria reînnoirii relaţiei cu instituţia turdeană inclusiv prin organizarea unei expoziţii prin care "Turda îşi redescoperă atât istoria cât şi tradiţiile", ca oraş important nu numai în istoria locală, cât şi în istoria Transilvaniei, a României sau chiar a Europei.
"Redescoperirea tradiţiei este foarte importantă pentru a crea o punte de legătură între trecut, prezent şi viitor, pentru că viitorul acestui oraş depinde, într-o anumită măsură, şi de modul în care se păstrează tradiţiile şi în care îşi conservă şi-şi prezintă patrimoniul", mai spunea Tudor Sălăgean despre expoziţia de obiecte aparţinând colecţionarului turdean Ioan Raţiu.
Invitat să povestească începuturile colectării de obiecte, Ioan Raţiu a fost destul de explicit: "într-un an de zile am cumărat trei fiare de călcat, cu aburi, cu nu ştiu ce... firme cunoscute... Toate le-am aruncat într-un an". Şi ce era de făcut? Ne spune tot Ioan Raţiu: "am luat un ticlazău (fier de călcat vechi, prevăzut cu un compartiment în care se punea jar pentru a fi cald - n.r.) din fontă cu care şi nepoţii şi strănepoţii mei să poată să lucreze".
În opinia colecţionarului prezent la vernisajul din 29 martie de la muzeul din Turda, expoziţia se adresează mai mult tinerilor care trebuie să ştie că astfel de obiecte încă mai pot exista în posesia bunicilor lor, în podurile caselor, acei tineri despre care Ioan Raţiu spunea că "ştiu cum s-a format Universul - Big Bang-ul - ştiu cum au dispărut dinozaurii, ştiu să intre pă feisbuc şi astea a lui NATO, da' nu ştiu cu se încălţa bunica".
Mai mult despre obiectele expuse la Muzeul de Istorie din Turda şi despre ce perioade sau domenii reprezintă ele a vorbit Attila Fodor, cel care a contribuit - din partea Muzeului Etnografic al Transilvaniei - atât în calitate de consultant ştiinţific cât şi în calirtate de organizator, efectiv, al expoziţiei de la Muzeul de Istorie din Turda.
Despre expoziţia amenajată într-o sală tapetată cu imagini din fototeca Muzeului Etnografic al Transilvaniei, viceprimarul municipiului Turda, Lucian Nemeş, spunea "expoziţia la care participăm astăzi ne lansează o invitaţie tentatntă de a călători în timp, în lumea bunicilor, de a redescoperi simbolurile simple, şi armonioase ale ocupaţiilor tradiţionale de pe meleagurile noastre, de a regăsi obiecte de artă manufacturieră tradiţională", viceprimarul considerând că meşteşugurile tradiţionale "reprezintă un filon important pe care trebuie să îl fructificăm, mai ales că Turda este un oraş turistic, iar acesta este cel mai eficient mijloc de promovare a specificului local", Lucian Nemeş amintind, în acest sens, şi de organizarea periodică a târgului meşteşugarilor şi artizanilor populari la Turda dar şi de parteneriatele şi proiectele europene derulate în sensul promovării meşteşugurilor şi artei populare.
În timp ce Mariana Pîslaru a exprimat dorinţa instituţiei turdene de a sprijini colecţionarii prin organizarea de expoziţii temporare şi îi invita pe doritori să viziteze expoziţia "De pe vremea bunicilor" în lunile aprilie şi mai în intervalul orar 10.00 şi 16.00 în fiecare zi a săptămânii cu excepţia zilei de luni - când e închis - directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei a asigurat de o participare viitoare "la toate evenimentele la care ne veţi invita" dar şi de disponibilitatea de a organiza, împreună, multe proiecte comune.

Câteva imagini în plus de la eveniment, AICI.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS