Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

28
Sun, Apr
112 New Articles

Modificari la Legea Educatiei

Diverse
Tools
Typography

Luni, 23 decembrie 2013, in sedinţa de guvern a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă prin care se modifică Legea Educaţiei Naţionale, respectiv Legea 1/2011.

În baza acestor reglementări, atât ciclul gimnazial, cât şi cel liceal rămân cu durata de patru ani, clasa a IX-a menţinându-se la nivel liceal. Acelaşi document, prevede faptul că durata învăţământul obligatoriu creşte de la zece la unsprezece ani, în sensul că la cele zece clasa ce erau obligatorii se adaugă clasa pregătitoare. Astfel, învăţământul obligatoriu va cuprinde clasa pregătitoare, clasele primare (I-IV), clasele gimnaziale (V-VIII) şi clasele IX-X. De asemena, prin aceaste modificări, absolvenţilor învăţământului profesional care promovează examenul de certificare profesională, li se acordă dreptul de a-şi continua studiile liceale şi la forma de învăţământ cu frecvenţă, ceea ce până acum nu era posibil decât cu frecvenţă redusă.
Dreptul cadrelor didactice netitulare calificate (adică cele angajate cu contract de muncă pe perioadă determinată) de a se titulariza în învăţământul preuniversitar în baza notelor/mediilor obţinute la CNU, se extinde de la trei la şase ani.
În privinţa evaluării şcolarilor din clasa pregătitoare, întrucât legislaţia nu prevedea nimic în ceea ce priveşte acest aspect, prin modificările aduse se precizează faptul că elevii din clasa pregătitoare nu vor fi evaluaţi prin calificative sau note.
Ordonanţa de urgenţă reglementează calendarul introducerii noilor forme de evaluare naţională, admitere la liceu şi bacalaureat şi anume, începând cu generaţiile de elevi ce vor intra in clasa a V-a, respectiv clasa a IX-a ăn anul şcolar 2015/2016.
Celelalte reglementări se referă la funcţionarea ARACIP, la durata anului universitar pentru studenţii din anii terminali, precizări vis-à-vis de învăţământul postliceal, despre acordarea tarifului redus cu 50% şi pentru cei din învăţământul profesional etc.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS