Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

05
Sun, May
94 New Articles

Cu lanterna printre carti

Diverse
Tools
Typography

Poate pentru unii cititori pare de domeniul fantasticului că, undeva în estul Europei, adică în România, într-un mic oraş de provincie, elevii au venit la şcoală la lăsarea serii – în loc să fi stat acasă în mijlocul patului cu telecomanda în mână – pentru a căuta indicii din cărţile pe care le-au citit de bunăvoie, în timp ce coridoarele şi sălile de clasă erau inundate de magnificul Concert pentru pian şi orchestră nr. 21 scris de irepetabilul Mozart. Dar chiar asta s-a întâmplat, ca în fiecare an.

La Şcoala Gimnazială "Teodor Murăşanu" s-a organizat ediţia 2014 a concursului "Cu lanterna printre cărţi", coordonată de prof. Octavian Gruian şi prof. Camelia Vesa.
Despre această activitate culturală, prof. Octavian Gruian ne-a precizat că este "un concurs care incurajeaza lectura in randul elevilor. Se desfasoara de vreo 6-7 ani şi este un concurs de tipul «treasure hunt». S-a adresat elevilor de clasa a V-a, apoi s-a extins si la a VI-a si a VII-a – cu seria «Harry Potter» si apoi «Ciresarii». La această vârstă – ne-a spus prof. Octavian Gruian, el fiind şi iniţiatorul competiţiei şcolare – are un rol esenţial, formează vocabularul şi îmbogăţeşte limbajul."
Cu mult entuziasm, Monica Mureşan – bibliotecar al şcolii – ne-a relatat despre acest concurs că „este o bucurie, o călătorie minunată prin lumea personajelor din cărți." Continuaând să ne destăinuie amănunte despre această acţiune, bibliotecarul Şcolii Gimnaziale "Teodor Murăşanu", ne-a spus că "Lectura aprofundată a romanelor din bibliografia de concurs își spune cuvântul la răspunsurile corecte și rapide date pe foaie, pentru a fi punctate de juriu."
Cât priveşte concluziile evenimentului, prof. Camelia Vesa, ne-a împărtăşit faptul că "mulţi dintre elevii participanţi recunosc că şi-au ȋnvins frica de ȋntuneric, că munca ȋn echipă este extrem de valoroasă şi eficientă şi că merită să citeşti cărţile pline de aventuri ca apoi să ai ocazia să le trăieşti, "bântuind" pe coridoarele misterioase ale şcolii."
Despre derularea concursului, Monica Mureşan, ne-a precizat că "organizarea concursului a fost exemplară, toți participanții, mici și mari s-au simțit foarte bine! ", pentru că "prin întunericul holurilor și al sălilor de clasă, lumina lanternelor participanților caută cu înfrigurare indiciile. Și cât mai repede! Bucuria care nu se vede pe chipul lor, ci numai se aude, iar găsirea lor nu poate fi descrisă!", a conchis Monica Mureşan.
Astfel, odată cu apusul soarelui, în incinta şcolii s-au ivit zorii unei aventuri în lumea cuvintelor . Împărţiţi în echipe, elevii din clasele a V-a au început duelul, folosindu-şi în acest sens lecturile proaspete. Conform regulamentului concursului, elevii trebuiau să gasească anumite indicii, bine ascunse în unele săli de clasă, indicii ce îi ajutau în final să găsească răspunsul, prin prisma lecturilor parcurse.
Aşa ne-a mărturisit de altfel şi prof. Camelia Vesa, spunând că „ este o activitate atipică şi complexă, organizată la nivelul şcolii noastre, care a devenit deja o tradiţie. Dincolo de momentul ȋn care se desfăşoară, seara, pe întuneric, participanţii au ocazia de a-şi pune ȋn valoare sau – de ce nu? – de a-şi descoperi calităţi precum: o bună orientare, spiritul de echipă, altruismul, abilitatea de a comunica eficient, creativitatea, iniţiativa – capacitatea de a lua decizii, spiritul de observaţie, gândirea logică, respectul pentru ceilalţi, toleranţa, solidaritatea. Pe lângă toate acestea – a continuat prof. Camelia Vesa – fiindcă "biletul de intrare" la acest eveniment constă ȋn parcurgerea unei liste de lecturi, «Cu lanterna printre cărţi» intenţionează cultivarea gustului pentru lectură."
În final, toţi au fost victorioşi şi asta pentru că nicio carte nu a rămas necitită. Poate de aceea Monica Mureşan, ne spunea că "un singur neajuns pot aminti , biblioteca școlii nu are suficiente volume din bibliografia de concurs pentru a satisface cerințele de lectură ale elevilor."

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS