Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

06
Mon, May
93 New Articles

Proiectul "Voluntariat, verde, viata" a ajuns la final | VIDEO

Diverse
Tools
Typography

Desfăşurat pe o perioadă de aproximativ 13 luni, proiectul "Voluntariat, verde, viaţă" a ajuns la final, un final care a fost marcat luni, 12 octombrie 2015, de la orele 18.00 la cafeneaua "La Papion" din Turda.

Gazde ale momentului final au fost Florin Stan, manager de proiect, şi Elena Nicolae, PR în cadrul proiectului.

Încă de la început s-a decis vizionarea unui filmuleţ realizat în cadrul proiectului, filmuleţ realizat de un voluntar francez care a fost prezent alături de proiect şi a decis să realizeze respectivul material video.

Principalul scop al proiectului a fost conştientizarea, în rândul cetăţenilor, indiferent de vârstă, a importanţei spaţiilor verzi. În acest sens, pe lângă alte activităţi desfăşurate în cadrul proiectului, cea mai importantă a fost amenajarea unui parc în zona fostei fabrici de bere, acolo unde s-a şi desfăşurat mare parte din proiect în cadrul ONG-ului "Fabrica de Timp Liber".

De-a lungul proiectului s-au desfăşurat nu mai puţin de 16 ateliere de dezvoltare personală şi ateliere de lucru pentru voluntarii turdeni, ateliere în cadrul cărora voluntarii şi-au dezvoltat competenţe legate de munca în echipă, îndemânare, comunicare sau creativitate, totodată efectuându-se - tot în cadrul proiectului - şi activităţi de cercetare socială în vederea identificării nevoilor de timp liber ale turdenilor, nevoi printre care se regăseau activităţi sportive pentru tineret, activităţi de socializare pentru seniori sau ieşire în natură, de acestea ocupându-se "Fabrica de Timp Liber".

În afară de terenul de volei pe nisip, la fosta fabrică de bere s-au realizat, în cadrul aceluiaşi proiect, şi alte amenajări precum grupuri sanitare, birouri sau instalaţie de încălzire.

Pe de altă parte au fost impulsionate mai multe grupuri de cetăţeni să se organizeze pentru a pune în practică iniţiative verzi. În schimb, voluntarii s-au implicat în activităţi care au făcut să apară fileuri de volei, hamace sau mese de tenis în spaţiile verzi, înverzirea zidurilor gri prin plantarea de plante agăţătoare sau chiar o plimbare cu caiacul pe Arieş.

În urma colaborării cu cu p+artenerii din proiect - Primăria Turda şi Asociaţia Obştească "Gaudeamus" din Republica Moldova - au apărut şi rezultatele implicării partenerilor. Astfel, ONG-ul moldovean a trimis cinci voluntari care sîă se implice în proiectul "Voluntariat, verde, viaţă", în timp ce Primăria Turda a sprijinit cererile legate de proiect, oferind inclusiv un buldoexcavator pentru efectuarea lucrărilor la terenul de volei.

Pe de altă parte, voluntarii de la "Gaudeamus" împreună cu voluntarii turdeni au pus în scenă trei spectacole de teatru-improvizaţie pe teme de ecologie şi civism.

Printre iniţiativele din proiect se numără "Livada", "Minge la fielu", "Mica hămăceală", "Mesele de ping-pong înapoi la Turda" sau "Ziduri verzi", fiecare din iniţiative fiind sprijinită cu 280 de euro din bugetul proiectului, sprijinul constând în materialele necesare amenajării.

Dacă prin prima iniţiativă s-au plantat pomi frunctiferi pe strada Agriculturii în vecinătatea colegiului "Emil Negruţiu", a doua iniţiativă a presupus achiziţionarea câtorva fileuri şi mingi de volei, după care au urmat demonstraţii pe malul Arieşului, în Poşta Rât, sau în Parcul tineretului.

Pentru "Mica hămăceală" - una dintre cele mai de succes iniţiative - s-au instalat hamace iniţial în curtea Colegiului Naţional "Mihai Viteazul", apoi în Parcul Tineretului, foarte mulţi turdeni savurând timpul petrecut în hamace.

Dacă despre "Ziduri verzi" am amintit deja - plantarea, la baza zidurilor garajelor, de plante precum iedera sau viţa de vie sălbatică pentru înveselirea spaţiilor respective precum şi pentru extinderea suprafeţei verzi - cea de-a patra iniţiativă a constat în achiziţionarea unei mese de ping-pong care a fost mutată, succesiv, în mai multe zine din oraş, trecătorii fiind invitaţi la competiţii ad-hoc.

fie că s-au prins în joc fie că nu, cei mai mulţi au fost de acord cu ideea şi, cel mai important, au răspuns pozitiv la iniţiativa de a semna o petiţie care să fie adresată Primăriei Turda şi prin care se solicită ca spaţiile verzi de pe domniul public să fie dotate cu mese de ping-pong.

Din păcate, regretul celor două gazde ale evenimentului care marca încheierea proiectului - Florin Stan şi Elena Nicolae - este că voluntarii implicaţi în proiect pleacă din oraş la studii şi proiectele începute sunt cu greu - sau chiar deloc, uneori - derulate pentru că e nevoie de formarea permanentă a altor şi altor generaţii de voluntari care să conştientizeze - în primul rând pentru ei - importanţa muncii de voluntariat, apoi să transmită respectivele valori mai departe, fie că e vorba de tineri ca şi ei sau chiar de vârste mai mici, ori spre adulţi sau seniori ai comunităţii.

„V.V.V. - Voluntariat, Verde, Viață: Program de voluntariat pentru tineri și adulți din Turda” este un proiect finantat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Proiectul fiind desfăşurat în intervalul septembrie 2014 - august 2015 și având ca scop încurajarea voluntariatului, urmărind implicarea cetățenilor în activităţi de înfrumuseţare a oraşului, valoarea finanțării obținute ridicându-se la 42,893.89 de euro.





 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS