Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Traseistul politic Cristian Diaconescu a trecut prin Turda. Si a lasat urme | AUDIO

Agora
Tools
Typography

Deşi susţine despre sine că este om de dreapta (ciudat cum nu susţinea asta pe vremea când se voia preşedinte la PSD), Cristian Diaconescu şi-a început întâlnire cu presa turdeană cu stângul. Şi nu oriunde, ci la întreprinderea Turdeana din Turda.

Anunţat ca prezidenţiabil din partea partidului căruia cel care susţine despre sine că este preşedintele României îi făcea reclamă îmbrăcat într-un tricou cu sigla de partid, Cristian Diaconescu a ajuns la Turda venind de la Câmpia Turzii şi îndreptându-se spre Cluj-Napoca.
Ceea ce a stârnit jurnaliştilor turdeni nedumerirea dar mai ales o stare similară cu perplexitatea a fost o atitudine mânjită de aroganţă şi cu vagi urme de tupeu a traseistului politic Cristian Diaconescu, cel care - numai aşa, ca să nu uităm - a părăsit pesedeul în zona alegerilor din partid pentru a ajunge mai apoi în moşitul partid UNPR (la vremea aceea, 2010, tot un partid care n-a trecut de un scrutin eletoral, născut din traseişti plecaţi din PSD şi PNL pentru a-l susţine pe Traian Băsescu) ca apoi să se regăsească într-un alt partid despre a cărui înfiinţare au curs râuri de cerneală şi despre care mai că nu se ştia dacă este fundaţie sau partid: PMP.
Lăudând gazdele de la Turdeana - care s-au străduit să înşire pe dulapuri drapele (unele lipite, în grabă, cu bandă adezivă) cu sigla PMP - Cristian Diaconescu s-a arătat mulţumit pentru găzduirea care i s-a oferit şi nu s-a sfiit să aprecieze cum conducerea de la Turdeana a reuşit să scoată societatea din insolvenţă într-un peisaj nu prea plăcut pentru industrie, peisaj la care prezidenţiabilul se referea cam aşa: "În condiţia în care industria pe orizontală, aici, a fost tocată pur şi simplu, vândută la fier vechi, mă rog, fier de tot felul, în condiţiile în care înţeleg că sunt zone industriale sau zone de exploatare cum este Salina, care are pierderi de 9 miliarde iar salariul managerului şef este de 115 milioane, probabail că greşesc da', dacă greşesc, să mă ierte...". Sunt considerente la care o să revenim, staţi liniştiţi, însă deocamdată să mergem mai departe pe firul discursului prezidenţiabilului PMP!
Povestind cum stătea el de vorbă cu oamenii, Cristian Diaconescu mai spunea: "Întrebaţi, oamenii spun «Da, n-avem bani, pentru că n-avem locuri de muncă!» şi au indicat în tot felul de direcţii, evident, tot felul de oameni care şi-au bătut joc de economia zonei şi care, mă rog, au obţinut şi un beneficiu interesant... Nu mă-ntrebaţi pe mine, întrebaţi-i pe oameni, da' dumneavoastră ştiţi mai bine decât mine toate lucrurile astea".
Iar referirile lui Diaconescu despre sine povestind cu poporul au continuat: "E important - dacă vrei la un moment dat ca ceea ce spui să conteze - să discuţi direct, cu toată prietenia, fără intermediere sau filtrare din partea unei zone sau alteia... media".
Apoi, foarte scurt, prezidenţiabilul a punctat momentul cu o invitaţie: "Da!... Ceva întrebări?". Pentru că în primul moment nu s-a adresat nicio întrebare, cineva din staff a pronunţat cuvântul "presa" replica lui Diaconescu fiind: "Păi la dânşii... (la presă se referea - n.r.)".
Totuşi, însă, era o întrebare. Una de la care a început totul! O întrebare prin care se sugera că "toată lumea", vizavi de scopul vizitei lui Diaconescu la Turda, "se întreabă dacă nu cumva s-a furat startul pentru prezidenţiale". Aceasta pare să fi fost scânteia iniţială.
"Mi-aş face o datorie să vă întreb «Ce înseamnă toată lumea?»", spunea Diaconescu adăugând că "lumea e destul de bine partajată după interese în România şi de-asta aş fi curios să ştiu cui răspund" şi, aflând că răspunde presei, a fost de acord: "dumneavoastră pot să vă răspund".
Şi a răspuns! Dar cum altfel decât referindu-se din nou la sine ca om care vorbeşte cu oamenii şi care află de la ei lucruri, care află de la ei "care este agenda reală, nefiltrată nici de interese de cartel, nici de interesele mai mult sau mai puţin oculte din România. Sunt foarte la vedere, dar asta-i o altă poveste".
"Nu discutăm de voturi, nu discutăm de opţiuni într-o formă sau alta, nici măcar de opţiuni de partid. Şi nu mă veţi auzi discutând despre acest lucru. De ce?" se mai întreba prezidenţiabilul PMP explicând apoi: "Nu pentru că nu m-ar interesa. Ci pentru simplul motiv că România reală este destul de diferită de cea care, într-o formă sau alta, ne este prezentată".
Precizând că va mai merge şi la Cluj-Napoca şi la Satu Mare, prezidenţiabilul PMP motiva că "oamenii doresc să discute cu mine, sunt extrem de onorat să fac acest lucru şi să răspund acestor invitaţii, vin acolo unde sunt invitat, dar nu lipsesc nicăieri din locurile în care sunt invitat".
Când în aer pluteau întrebări referitoare la PMP, prezidenţiabilul PMP a început prin a se eschiva "avem şi o conferinţă de presă la Cluj, acolo putem dicuta şi aspecte de acest gen" iar când i s-a explicat că e inutil ca turdenii să meargă la Cluj şi dacă tot se afla în faţa presei putea să răspundă, eschivarea a continuat gen "e un loc privat, e o societate comercială" însă în momentul în care jurnaliştii au precizat că "politica-i politică, dacă ne-aţi chemat..." reacţia prezidenţiabilului PMP a fost "Nu v-am chemat, aţi venit dumneavoastră!", o reacţie care a stârnit nemulţumirea presei locale, moment peste care prezidenţiabilul PMP a trecut întrerupând jurnalistul cu un "vă rog, v-ascult, hai, ca să nu mai pierdem timpul". Problema a fost, însă, că s-au menţionat nume precum Adrian Papahagi, Teodor Baconschi şi chiar Elena Udrea.
"Nicio părere" spunea prezidenţiabilul PMP despre reacţiile lui Papahagi şi Baconschi arătându-se de acord că trăim într-o ţară liberă şi "fiecare are dreptul să îşi asume sau nu o atitudine politică sau ce crede că este politică", dar mărturisind că ceea ce îi creează o oarecare incertitudine este "de ce o preşedintă, femeie, a unui partid de 6% a devenit ţinta unora şi a altora când răul, inclusiv la dumneavoastră aici la Turda, vine din cu totul şi cu totul altă direcţie".
Când presa îi spunea că atitudinile celor doi ar putea releva o problemă la nivelul partidului, prezidenţiabilul PMP invita "haideţi să privim răul din alte partide care vă fură din buzunare şi dumneavoastră şi altora", o invitaţie care a fost începutul a ceea ce avea să urmeze ca dezlănţuire retorică a prezidenţiabilului PMP care, când presa îl invita să vorbească despre răul din toată politica (inclusiv PMP), prezidenţiabilul PMP a fost foarte direct - "Mă lăsaţi să vă răspund ce vreau eu, da?" - continuând tăvălugul cu decibeli mulţi: "După ce vorbim de răul ăla, după ce vorbim de mafiile care funcţionează şi la dumneavoastră la Turda şi la dumneavoastră la Cluj, cu o amploare şi cu o veselie absolut înduioşătoare, şi după ce vorbim de aceşti mafioţi din zone media, inclusiv din zone private, inclusiv din zone ale administraţiei de stat, mergem şi la partidul de 6% şi discutăm şi de la Elena Udrea, dar hai să dicutăm întâi de problemele astea, pentru că pe dânşii (oamenii simpli - n.r.) cam asta-i interesează", prezidenţiabilul PMP încheindu-şi tirul cu un sec "Altceva?".
Pentru că se referise la răul din Turda, evident că am întrebat, personal, ce ştie prezidenţiabilul PMP de răul din Turda, aşa că prezidenţiabilul PMP s-a referit la "faptul că n-au locuri de muncă, faptul că toată lumea acuză cum s-a distrus Câmpia Turzii şi cum s-au pierdut 14.000 de locuri de muncă... M-am informat, dacă ăsta este substratul întrebării dumneavoastră. Vă asigur că m-am informat".
Bun, dar pentru că prezidenţiabilul PMP s-a referit la răul din alte partide, am insistat, tot personal, să detalieze, la care prezidenţiabilul PMP replica: "Vorbim de alte partide, dar n-o să mă puteţi opri să vorbesc şi de hoţia bine gestionată care îi face pe mii de oameni să-şi piardă locul de muncă. Nu vreţi să discutăm ce s-a întâmplat şi cine a tăiat Industria Sârmei Câmpia Turzii? Nu vreţi să discutăm şi de aceste lucruri? N-a tăiat partidul meu, că dacă tăia partidul meu, răspundeam pentru asta! Nu, n-a tăiat partidul meu. Altcineva a tăiat!". Doar că presa turdeană nu e proastă, aşa că i-a atras atenţia prezidenţiabilului PMP: "Ştiţi cum e? Când s-a semnat contractul eraţi în partidul care a semnat contractul", la care prezidnţiabilul PMP nu s-a sfiit să răspundă: "Foarte corect. N-am venit să-mi spuneţi... nu, n-am o problemă...".
Cam cu asta, intervenţia prezidenţiabilului PMP Cristian Diaconescu s-a încheiat.

Cum ar veni, prezidenţiabilul PMP Cristian Diaconescu a servit. Aşa că mingea este în terenul nostru. Să începem, deci!

Spunea prezidenţiabilul PMP că Industria Sârmei a fost "vândută la fier vechi, mă rog, fier de tot felul" cumva scuzându-se dacă a greşit, un tip de atitudine care s-a repetat când a spus că Salina Turda "are pierderi de 9 miliarde iar salariul managerului şef este de 115 milioane, probabail că greşesc da', dacă greşesc, să mă ierte...". Este un tip de atitudine prin care dăm cu parul şi apoi, cu o inocenţă suavă, ne cerem iertare ca şi cum răul n-a fost făcut. E un tip de atitudine cu care cam suntem obişnuiţi: nu ştim, n-am fost noi, alţii au fost, noi suntem imaculaţi, curaţi, nu ne trageţi pe noi la răspundere. Acest tip de atitudine este cumva caracteristică traseiştilor care mereu îşi schimbă hainele crezând că sunt oameni noi şi că o haină nouă poate ascunde trecutul. Şi ca dovadă a faptului că nu ne înşelăm, hai să nu uităm că taman prezidenţabilul PMP face în plus dovada acestei atitudini spunând, cu referire la cei care "au tăiat" Industria Sârmei: "N-a tăiat partidul meu, că dacă tăia partidul meu, răspundeam pentru asta! Nu, n-a tăiat partidul meu. Altcineva a tăiat!", mostră de evident tupeu de traseist politic când prezidenţiabilul PMP era, la momentul privatizări Industriei Sârmei, în PSD, fapt semnalat de jurnalişti, dar la care aroganţa prezidenţiabilului PMP iar şi-a făcut simţită prezenţa printr-o reacţie de tipul "n-am venit eu aici să îmi spuneţi voi în ce partid eram eu atunci dar, oricum, n-am nicio problemă cu asta".
De asemenea, prezidenţiabilul PMP susţinea că directorul Salina Turda ar avea un salariu de 115 milioane de lei vechi, acelaşi prezidenţiabil PMP spunând că să stăm noi liniştiţi, că el e informat. S-a şi dovedit cât e de informat: habar n-avea ce salariu are directorul SC Turda Salina Durgău, dar el susţinea că e informat. Iar povestea cu prezidenţiabilul PMP susţinând despre sine cât este de informat capătă urme de ridicol la momentul la care întrebat fiind care e răul din Turda la care se referea, el spunea că toată lumea se întrebaă cum s-a distrus combinatul de la Câmpia Turzii, ceea ce ne face să ne dăm seama cât de pus la punct era prezidenţiabilul PMP încât când îl întrebam despre răul din Turda el vorbea despre Câmpia Turzii.
Tot cu referire la rău, prezidenţiabilul PMP avansa termeni precum "mafioţi", oameni care şi-au bătut joc de economia zonei, mafioţii din alte partide care fură banii oamenilor, prezidenţiabilul PMP punând şi o barieră, aşa, pentru siguranţă: "nu mă-nrebaţi pe mine". Da' pe cine? Cine acuză trebuie să dea exemple, altfel rămân vorbe-n vânt şi iar se ajunge la "mă rog" datul după corcoduş şi eschivarea inocentului. (Doar alt exemplu: invitat să răspundă la întrebări privind PMP, iar eschivă, cum că "hai să nu vorbim aici, că aici e o societate comercială"). Acuzi? Dă exemple! Dacă nu, măcar taci!
Nu o singură dată prezidenţiabilul PMP s-a referit la mass media. Ba că există mafioţi în mass media, ba că România e altfel decât cea prezentată de interese de cartel şi aşa mai departe. Acuma noi nu ştim cu ce mafioţi din media este obişnuit prezidenţiabilul PMP mai ales de când e în PMP şi face astfel de afirmaţii, nu e treaba noastră dacă pentru prezidenţiabilul PMP jurnalist înseamnă un muritor de foame care serveşte anumite interese, dar ar face bine să precizeze concret la cine se referă, nu să arunce acuzaţii şi şopârle în spaţiul public aşa cum ne-au obişnuit politicienii aparţinând unui anumit spectru politic.
Partidul, însă, asta e o altă problemă! Şi una nu simplă. Începând prin a vă reaminti ce curat e partidul prezidenţiabilului PMP, partid care nu el a tăiat Industria Sârmei, vă reamintim şi că prezidenţiabilul PMP se referă la PMP spunând "partidul meu". Acest sentiment exacerbat al proprietăţii l-am mai observat la PMP şi cu alte ocazii. Una dintre acestea a fost, de exemplu, prezenţa Elenei Udrea la Turda în campanie electorală când îi invita pe toţi cei prezenţi "să luăm ţara din mâinile PSD-ului" ca şi cum ţara e de drept al lor, proprietatea lor, şi cineva le-ar fi luat-o printr-un artificiu. Cu o astfel de gândire se devalorizează votul, democraţia şi se încurajează totalitarismul.
Mai mult, imaculatul PMP nu e de atins pentru că, atunci când a fost invitat să se refere la Baconschi şi Papaphagi, prezidenţiabilul PMP a îndreptat atenţia spre alte partide, că acolo sunt mafioţii. Din nou eschivă? (Apropo, situaţia asta cu Papahagi plecând băsescian din part, pe facebook, poate fi privită şi dintr-o altă perspectivă. La un moment dat Papahagi le spunea colegilor pemepişti "Nu fiţi căcăcioşi!" pentru a-i îndemna la atitudine. El a arătat că are atitudine: a plecat. Să înţelegem că cei care au rămas în PMP n-au avut atitudine şi sunt căcăcioşi? - Asta e o întrebare bonus, aşa, în baza unui demers logic doar, însă dacă sunt unii care se simt, asta e treaba lor, nu a noastră.)
Sau poate nu e doar eschivă în pielea goală. E amestecată cu altceva. Aproape că ne venea fie să îi plângem de milă Elenei Udrea (ţinta atacurilor celor doi amintiţi), fie să râdem de ce spunea prezidenţiabilul PMP. Pentru că prezidenţiabilul PMP ne dădea de înţeles cum adică doi bărbaţi se iau de o suavă femeie preşedinte de partid ce-a obţinut doar un 6%, un partid mic, în timp ce marii mafioţi sunt în partidele mari.. Deci fie era vorba de suava şi plăpânda Elena Udrea la gâtul căreia sar toţi, fie e vorba de aruncarea unui partid la o parte pentru că era doar un partid amărât de 6% şi 'ce e el aşa de important?
Însă eschiva se împleteşte, pe alocuri, cu aroganţa. Prezidenţiabilul PMP spune sec "nu eu v-am chemat, dumneavoastră aţi venit". Deci asta ori e nesimţire, ori lipsă de comunicare. Când au fost făcute invitaţiile pentru jurnalişti, acestora li s-a spus că e vorba de o vizită a "candidatului nostru la preşedinţie" la Turdeana unde o să fie şi o conferinţă de presă. Plus că prezidenţiabilul PMP se uita în camerele de luat vederi când vorbea iar la un moment dat a întrebat: "Întrebări?". Deci cum e reacţia cu "nu eu v-am chemat"?
Atitudinea arogantă s-a regăsit şi în alte reacţii, anume unele gen "hai, bine, gata, întrebaţi-mă odată că îmi pierdeţi timpul aici" şi chiar continuând cu o altă întrerupere a jurnaliştilor cu o replică de tipul "Mă lăsaţi să vă răspund ce vreau eu, da?".
Nu în ultimul rând, însă, poate că e cazul să ne referim şi la ceea ce, pe alocuri, s-ar putea numi chiar ridicolul discursului prezidenţiabilului PMP, aşa, jurnalişti de provincie cum suntem. De exemplu, într-o fervoare de-a arunca în toţi, în stânga şi-n dreapta (ba, pardon, dreapta nu e voie) cu ce-i venea la gură, prezidenţiabilul PMP vorbea de interese oculte care sunt la vedere. Poftim?!
Dar asta e nimic pe lângă o adevărată perlă: "vin acolo unde sunt invitat, dar nu lipsesc din locurile unde sunt invitat". (?!?!) Păi să afle şi prezidenţiabilul pemepist cu atitudine "răspund la ce vreau eu" că "dar" reprezintă o disjuncţie şi arată un fel de contradicţie între două elemente de discurs. Aşa că oare nu ar fi bine să învăţăm un pic de limba română înainte să ne răţiom mereu la ăilalţi pozând în virgina absolută care vrea să pună iar pe ţară mâna intinsă (de sub umbrela lui Băsescu) să spună o pveste nevinovată şi credibilă numai pentru a primi pomană nişte voturi?

Notă: Acest text poate fi şi pamflet pentru cei care consideră că dacă n-ar fi de plâns ar fi de râs. Însă pentru cei care încă mai au nevoie de şi mai multe informaţii în legătuă cu modul de raportare la materialele de pe acest site, avem la dispoziţie nişte lămuriri.

{mp3}2014/07/diaconescu{/mp3}

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS