Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

01
Wed, May
101 New Articles

TSD Turda: Discutie libera despre cancerul de col uterin

Diverse
Typography

La sediul PSD Turda, după-amiaza de joi, 30 ianuarie 2014, a fost dedicată unei afecţiuni cu care se confruntă femeile, o afecţiunea care, de multe ori, pare să fie lipsită de atenţia care ar trebui să i se acorde.

Mai exact, tinerii social-democraţi turdeni au organizat o întâlnire în cadrul căreia să se poarte discuţii libere despre cancerul de col uterin, cu atât mai mult cu cât există mai multe campanii, la nivel mondial, de luptă împotriva acestei afecţiuni. "Dorim să fie o discuţie liberă despre prevenire şi detalii despre ce se poate face în această campanie de luptă împotriva cancerului de col uterin", spunea Gianina Ciobanca, preşedinte al TSD Turda, prezentându-l totodată şi pe invitatul Rareş Trişcă.
Medic rezident, Rareş Trişcă era prezent pentru ca să le vorbească doamnelor şi domnişoarelor care erau de faţă şi să răspundă întrebărilor pe care acestea le au.
În linii foarte mari, Rareş Trişcă a explicat că afecţiunea este foarte răspândită - fiind al doilea tip de cancer după cancerul la sân la femei - şi că afecţiunea apare în urma infestării cu HPV (human papiloloma virus), adică a infestării cu virusul papilloma, în special anumite tulpini ale virusului, mai exact tipurile 16 şi 18.
"Pe lângă infecţie, mai sunt factori precum fumatul şi folosirea anticoncepţionalelor orale", atrăgea atenţia Rareş Trişcă precizând, totodată, că afecţiunea poate fi depistată în stadii incipiente prin cunoscutul test Babeş-Papanicolau, test simplu şi care poate fi făcut în mai toate cabinetele de ginecologie. Chiar mai mult, testările sunt incluse într-un program naţional de testare, ele putând fi efectuate ulterior unei trimiteri, recomandări, făcute de medicul de familie.
Înainte ca întrebările să curgă din partea doamnelor şi domnişoarelor prezente, recomandarea medicului rezident Rareş Trişcă rămânea aceeaşi: "testul trebuie făcut cel puţin anual pentru fiecare femeie care şi-a început viaţa sexuală".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS