Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

Reducerea TVA la carne si produsele din carne - o masura cu efecte pozitive asupra economiei romanesti.

Diverse
Typography

Având în vedere că industria alimentară generează cea mai substanţială contribuţie la bugetului statului român, depăşind chiar industria auto şi că industria cărnii reprezintă cel mai important contributor la nivelul economiei naţionale pentru bugetul statului, consider că aplicarea măsurii de reducere a TVA la 5%, ar avea efecte pozitive asupra economiei româneşti.

În scrisoarea deschisă adresată conducerii FMI de către Federaţia Naţională PRO AGRO, Asociația Română a Cărnii (ARC), Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), aceştia precizează că reducerea TVA la carne şi produsele din carne de la 24% la 5%, ar conduce la descurajarea evaziunii fiscale în acest domeniu, care în momentul de faţă se ridică la 450 milioane de euro anual în timp ce încasările statului din aplicarea taxei pe valoarea adaugată, este de doar 400 milioane de euro anual.
Putem deduce cu uşurinţă că menţinerea unui TVA de 24% pentru carne şi produsele din carne, va crea mediul ideal pentru îmbogaţirea şi proliferarea evazioniştilor.
Ca o consecinta, datorita nivelului crescut al evaziunii, producătorii corecți vor face față cu greu concurenței neloiale, iar dacă aceștia vor da faliment, veniturile la buget de stat, vor scădea mult mai mult decât dacă se reduce TVA la carne.
Putem afirma că în momentul de faţă, carnea şi produsele din carne sunt considerate de către marea parte a populaţiei acestei ţări, produse de lux. Românii cumpără carne din ce în ce mai puţin şi mai rar, ceea ce se traduce în termeni economici prin consum redus deci un procent scazut de colectare a TVA. În schimb calculele procesatorilor arată că măsura de diminuare a TVA ar duce la ieftinirea produselor din carne cu până la 15%.
Totodată carnea şi produsele din carne existente pe piaţa neagră, reprezintă un risc crecut pentru consumatori, întrucât nu sunt controlate din punct de vedere sanitar-veterinar.
Pe de altă parte, este justificată îngrijorarea crescătorilor de porci, în privinţa importurilor care vin din Ungaria, în condiţiile în care vecinii noştri au scăzut TVA pentru porcii vii şi carnea de porc de la 27% la 5 % tocmai pentru a proteja producătorii locali de importurile mai ieftine.
O astfel de concurenţă este inechitabilă şi dezavantajoasă pentru producătorii români care afirmă că această situaţie va genera şi importuri la negru de pe piaţa maghiară, fenomen întâlnit în cazul diferenţelor mari de TVA între ţările vecine.

Deputat PC de Cluj,
Mircea Vicenţiu Irimie

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS