Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

Mircea Irimie: "Guvernul trebuie sa continue procesul de descentralizare al administratiei centrale si locale"

Diverse
Typography

Stimaţi colegi, doamnelor şi domnilor deputaţi,
Consider că Guvernul PSD-PC-UNPR nu trebuie să abandoneze un proiect extrem de pragmatic şi generos, lansat în urmă cu doi ani de Uniunea Social-Liberală, respectiv schimbarea viziunii naţionale privind administraţia publică şi dezvoltarea regională.

Spre deosebire de abordarea haotică a acestei teme de către fostele guvernări, actuala coaliţie care conduce România a demonstrat că are o serie de priorităţi, pe care va încerca să le ducă la bun sfârşit în următorii ani. În primul rând, trebuie să acţionăm mai susţinut pentru depolitizarea administraţiei publice centrale, prin limitarea funcţiilor politice numai la nivel de miniştri, secretari de stat şi cei asimilaţi acestora, dar şi a celei locale. Să nu uităm că în prezent, la doi ani de la alegerile locale din 2012, o serie de instituţii deconcentrate ale statului din judeţele ţării, mai precis direcţii ministeriale, sunt ocupate, paradoxal, tot de membri ai PDL, ceea ce nu-i încântă deloc pe românii care au votat schimbarea. De asemenea, trebuie să milităm pentru profesionalizarea funcţionarilor publici, prin impunerea principiului competenţei ca unic criteriu pentru accesul şi promovarea în funcţia publică. În acest fel, pe de o parte va fi redusă la maxim posibilitatea ca funcţionarul public să fie uşor şantajabil şi supus tentativelor de corupţie, iar pe de altă parte va încuraja intrarea specialiştilor buni şi competenţi în sistemul de stat. Totodată, actualul Guvern va avea misiunea deloc uşoară de a continua procesul de rentabilizare a agenţiilor guvernamentale, prin introducerea standardelor de cost şi a normativelor de personal, dar şi redefinirea atribuţiilor prefecţilor şi eliminarea din Constituţie a prevederii privind suspendarea de drept a actului administrativ atacat în instanţă. Nu în ultimul rând, Guvernul şi majoritatea parlamentară actuală trebuie să încurajeze respectarea principiului consolidării autonomiei locale, prin asigurarea integrală a resurselor financiare suficiente, corespunzătoare competenţelor transferate, dar şi a principiului echităţii, al parteneriatului activ între autorităţile centrale şi locale, a principiului subsidiarităţii, al competenţelor exclusive pentru autorităţile locale.
În ceea ce priveşte descentralizarea, susţin că trebuie să reconsiderăm calendarul de realizare al acestui proces, deoarece am promis românilor că ne vom ocupa de modificarea şi completarea legii-cadru a descentralizării. În opinia mea, avem nevoie şi de adoptarea unui nou şi eficient cadru financiar, bazat pe alocarea resurselor financiare necesare pentru fiecare autoritate centrală şi locală în parte, în funcţie de competenţele transferate prin lege şi în acord cu principiul consolidării autonomiei locale. De asemenea, trebuie să încercăm ca suma alocată pentru dezvoltarea comunităţilor locale să reprezinte minim 2% din PIB pe an, prin legea bugetului de stat, pe toată durata acestui mandat de guvernare.
În accepţiunea mea, fondurile pentru dezvoltare trebuie să fie repartizate pe regiuni şi judeţe, printr-o formulă ce va ţine cont de venitul mediu pe cap de locuitor, numărul de unităţi administrativ-teritoriale şi suprafaţa fiecărui judeţ în parte. O primă reparaţie s-a făcut deja în ceea ce priveşte salariile primarilor, care au fost majorate, fiind reaşezate în funcţie de răspunderile, atribuţiile şi numărul de locuitori din comunitatea pe care o reprezintă, iar personalul din subordine beneficiază acum de toate sporurile prevăzute de lege, eliminate de fostele guvernări. În urma procesului de descentralizare, primarul va avea mai multă putere de decizie şi atribuţii sporite în ceea ce priveşte administrarea treburilor comunităţii pe care o reprezintă.
Descentralizarea nu se poate face nici peste noapte, nici la comanda şi la dorinţa cuiva. Cred că românii trebuie întrebaţi dacă sunt de acord, ei trebuie lăsaţi să îşi decidă viitorul administrativ, deoarece au trecut vremurile în care oamenii erau „cobaii" nu ştiu cărei conduceri a statului!

Deputat PC de Turda,
Mircea-Vicenţiu IRIMIE

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS