Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

28
Sun, Apr
112 New Articles

„Dezradacinatii” – lansare la Turda

Diverse
Tools
Typography
Pe 9 martie, la Turda, Sala mare a Primăriei a găzduit un eveniment cu nunaţă cultural-artistică, eveniment organizat de Societatea Culturală Filarmonia Cluj. Era vorba de lansarea volumului „Dezrădăcinaţii”, semnat de Călin Vasile Plăcintar. Momentul lansării de carte a fost subliniat de directorul Casei de Cultură Turda, Felicia Răcean: „Activitatea de azi se desfăşoară într-o perioadă de intensă emulaţie culturală: Primăvara Culturală Turdeană”.
După ce Felicia Răcean a transmis autorului salutul de bun venit al primarului Tudor Ştefănie, Dana Deac, în calitate de organizator, şi-a amintit de Călin Plăcintar ca de tânărul revenit de la muncă din Spania, un tânăr care are un roman scris. „E mare curaj să debutezi cu un roman de 400 de pagini”, spunea Dana Deac adăugând că, după lansarea primului roman al autorului, au fost persoane care l-au încurajat, dar au fost şi persoane care i-au spus că mai are de învăţat sau că ar fi bine să se lase.
După ce primul roman a fost publicat sub pseudonim – autorul considerând că numele său nu este suficient de sonor – Călin Plăcintar a fost încurajat să publice sub numele propriu.
Despre autor, dar mai mult despre carte a vorbit Ovidiu Nistea, profesor de limba română, care a predat la liceul pe care l-a absolvit Călin Vasile Plăcintar. „Îi place să se vorbească mai mult despre opera lui, nu despre dânsul”, spunea profesorul. Că nu e un scriitor oarecare, Ovidiu Nistea sublinia prin aprecierile criticului Irina Petraş care, referinduse la Călin Plăcintar, folosea expresii precum „remarcabil prozator”, aşezarea atributului în faţa substantivului pe care îl determină fiind, în opinia profesorului Nistea, un superlativ.
Amintind că lipsa intenţiei de a publica a fost contracarată prin faptul că i s-a spus autorului „nu scrii pentru tine, scrii pentru cititori”, Ovidiu Nistea nu s-a putut abţine de la a aprecia coperta romanului, o copertă realizată de George Ciotlăuş şi care reprezintă un copac răsturnat şi două siluete, pentru un roman dedicat părinţilor autorului, Zoe şi Vasile.
În carte apar în general personaje poloneze şi foarte mulţi spanioli, punctul de plecare fiind un port la Marea Baltică, personajul fiind Wieslaw, un tânăr polonez de 23 de ani, cu armata făcută la paraşutism, care trudeşte să-şi adune bani pentru şcoală. Despre tânărul care a adunat bani şi care avea un cult pentru mama sa mai vorbea Ovidiu Nistea, profesorul punctând şi un element important din viaţa persoanjului: „A descoperit o mare iubire, unica lui iubire, nebuna lui iubire, Eva, cu care şi-a încărcat zilele de măreţie, miracol şi frumuseţe”.
Deşi îşi anunţase prezenţa la eveniment, criticul clujean Irina Petraş nu a putut participa, însă gândurile sale au fost prezentate audienţei de soţia profesorului Ovidiu Nistea, Doina Nistea, la rândul său cadru didactic.
Din perspectiva Irinei Petraş, aşadar, romanul interesează în primul rând prin subiect. „Ochiul său înregistrează detalii ale lumii cu o acurateţe pe care cuvintele se străduie să o egaleze. Prozatorul ştie să vadă dar ştie şi să asculte vocile cărţii sale”, menţiona Irina Petraş, adăugând că „stângăciile şi naivităţile rare se ivesc mai ales în secvenţele sentimentale, căci autorul are o înţelegere oarecum de secol XIX asupra discursului îndrăgostit, cu aplecări înduioşate înspre frumos”. Nu în ultimul rând, „cartea radiografiază atent înfruntarea dintre două lumi, dintre speranţă şi împlinire, extrăgând, adesea, în bună tradiţie ardelenească, şi morala evenimentelor traversate”, observă criticul literar clujean.
Vădit emoţionat, autorul s-a arătat încântat de prezenţa publicului şi, cum era oarecum evident, a mulţumit tuturor, inclusiv Irinei Petraş, dar şi organizatorilor şi „celor care mă încurajează, că probabil că simt dânşii că e nevoie de aşa ceva”.
Călin Vasile Plăcintar a anunţat că deja este în lucru cu un alt volum: „am subiectul bine definit, ştiu ce trebuie să scriu”, fără să precizeze neapărat un moment când volumul va fi terminat şi eventual, va apărea pe piaţă.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS