Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

02
Thu, May
101 New Articles

In noiembrie spitalul turdean va fi nefunctional. Pe etaje

Actualitate
Tools
Typography

În vederea obţinerii acreditării, în corpul central al Spitalului Municipal Turda este nevoie de lucrări care să ducă la modificarea circuitelor funcţionale din unitatea spitalicească turdeană.

Ca scurtă incursiune în istoria recentă, lucrurile nu sunt deloc complicate. Clădirea spitalului împreună cu structura sa este una veche, din anii '70-'80, şi trebuie adusă la normele europene.
În luna iunie a acestui an s-a gândit problema, în luna iulie s-a făcut proiectul, în luna august a fost licitaţia - ANRMAP, SEAP - care a durat 50 de zile, apoi a avut loc selecţia de dosare, momentan (până pe 28 octombrie) "suntem în perioada de contestaţii", spunea managerul Vasile Grumaz care speră ca începutul lunii noiembrie a acestui an să însemne şi începutul lucrărilor care trebuie finalizate pe parcursul lunii noiembrie.
Deşi Vasile Grumaz spunea că "în ceea ce priveşte realizarea corpului central, noi suntem în calendar", managerul Spitalului Municipal Turda preciza: "dacă lucrarea nu se finalizează pierdem banii, şansele de acreditare scad dramatic". Adică neacreditarea spitalului înseamnă lipsa banilor de la CNAS, adică "putem închide şi să punem lacăt".
În ceea ce priveşte lucrările, acestea se vor executa începând cu etajul cinci, unde sunt sălile de operaţie şi vor continua cu etajele inferioare. În cadrul lucrărilor trebuie schimbate reţelele de apă şi canalizare, amenajarea de grupuri sanitare în saloane - la momentul de faţă doar 30% din saloane au grupuri sanitare - şi este nevoie ca să se asigure o suprafaţă de 7 metri patraţi pentru un pat, astfel că după terminarea lucrărilor la spitalul din Turda saloanele vor avea două sau maxim patru paturi.
În urma acestui proces, spunea Vasile Grumaz, nu se reduce, per total, numărul de paturi ci chiar se măreşte. "Am desfiinţat grupurile sanitare din capete, acestea se transformă ba în săli de tratament, ba în saloane. Am eliminat spaţiile de depozitare lenjerie şi deşeuri deoarece am făcut coloane exterioare de transport a lenjeriei şi a gunoiului în containere direct", explica managerul spitalului turdean adăugând că "pe etaj s-au câştigat 4 camere" şi, în aceeaşi idee, "la neurologie am câştigat un salon pe care îl transformăm în salon de recuperare de kinetoterapie, deci pacienţii vor începe procesul de recuperare în secţia de neurologie".
Câştigul de spaţiu mai vine şi din desfiinţarea oficiilor pentru că, în urma unor calcule de rentabilitate, s-a constatat că e de preferat să se renunţe la cheltuieli cu detergenţi şi apă caldă şi să se cumpere materiale de unică folosinţă, să se renunţe la plimbarea cu oalele de mâncare şi servirea cu polonicul, mâncarea să fie porţionată direct la bucătărie iar bolnavii să primească mâncarea, deja porţionată, direct în caserole de unică folosinţă, sistem care va fi introdus - speră managerul spitalului turdean - din luna noiembrie 2013.
Revenind la lucrările de amenajare, Vasile Grumaz a explicat că s-a optat pentru varianta de lucru amintită pentru că "ar crea un fond de lucru pentru etaj". Mai concret, "se va închide secţia respectivă, se lucrează în sala de operaţie, apoi se străpunge plafonul etajului inferior, atunci se închide activitatea în sala de chirurgie, se termină lucrările în sala de operaţie unde se trece la curăţenie şi secţia rămâne în stand-by".
Ideea unui astfel de mod de lucru mai este motivată şi de faptul că nu se poate opri în totalitate activitatea spitalului. Astfel, "oferim un câmp de lucru cât mai larg constructorului, nu ne încurcăm unii pe alţii iar noi să continuăm pentru a asigura inclusiv surse pentru salariile personalului".

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS