Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

06
Mon, May
93 New Articles

Banca Pentru Alimente Cluj aduce împreună susținători de impact în cadrul evenimentului “Parteneri în reducerea risipei alimentare”, cu ocazia “Zilei Mondiale a Alimentației”

Actualitate
Tools
Typography

Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură) 3,1 miliarde de oameni nu își pot permite o dietă sănătoasă (40% din populația globală). În România, 83% din participanții unui studiu al USAMV din 2020 afirmă că aruncă mâncare, iar 73% din restaurantele din țară fac risipă alimentară (Studiu Edenred România, 2022).

“Ziua Mondială a Alimentației”, 16 octombrie, este celebrată în avans de echipa Băncii Pentru Alimente Cluj la Turda, împreună cu partenerii săi.

Miercuri, 12 Octombrie 2022 aduce împreună, la Pensiunea Salina Gymnasium din Turda, întregul ecosistem de reducere a risipei de hrană al Băncii Pentru Alimente Cluj: parteneri finanțatori, companii donatoare de produse, autoritati locale, organizații partenere cu programe sociale, parteneri educaționali și susținători.

Subiectele abordate sunt: puterea sinergiei dintre toți actorii implicați în reducerea risipei de hrană, strategia națională pentru economie circulară și impactul social de la nivelul comunităților defavorizate.

Evenimentul plănuiește un mediu de socializare între partenerii cheie ai reducerii risipei alimentare și facilitează crearea mai multor oportunități de dezvoltare, propagarea impactului creat în acțiuni viitoare și gestionarea eficientă a eventualelor situații de criză.

Printre invitați se numără reprezentanți ai: Lidl România -partener fondator, Metro România și Kaufland România - parteneri strategici, parteneri finanțatori și donatori de produse - Penny România, Mega Image România, Auchan România, Friesland Campina, Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară și de Mediu “Ernest Lupan”, autorități locale, companii locale, precum și reprezentanți ai organizațiilor ce au în grijă persoane vulnerabile (familii numeroase, familii monoparentale, persoane cu dizabilități, refugiați, copii sau vârstnici în dificultate, etc.).

“E esențial să respectăm hrana și resursele planetei, ca să avem grijă de viitorul pe care îl lăsăm generației următoare. Fiecare dintre noi putem acționa mai sustenabil și mai responsabil, pentru o lume în care copiii să nu mai meargă la culcare cu stomacul gol și mâncarea să nu mai fie risipită.” - Gabriela Vereș, Vicepreședinte Banca pentru Alimente Cluj.

Despre Banca Pentru Alimente Cluj
Înființată în 2018, Banca pentru Alimente Cluj, este o organizație non-profit ce colectează și distribuie ONG-urilor partenere din județele Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud produsele pe care producătorii, importatorii, distribuitorii sau retailerii le donează.
Obiectivul asumat al Băncii este acela ca alimentele și produsele nealimentare considerate surplusuri, în care au fost investite resurse materiale și muncă, să nu ajungă pierderi sau risipă, ci să fie consumate de către cei aflați în dificultate și care nu au putere de cumpărare. În această categorie de surplus intră produsele: ce prezintă erori de ambalare, etichetare și gramaj; provenite în urma activităților promoționale încheiate; care sunt consumate doar într-o anumită perioadă a anului; rămase în urma schimbării strategiei de marketing; aflate în apropierea datei de scadență; alte produse de care proprietarii nu mai au nevoie din diverse motive, dar sunt bune pentru consum sau utilizare.
Doar în primele opt luni ale anului 2022, Banca Pentru Alimente Cluj a reușit, să salveze de la risipă 759 tone de alimente, echivalente a 1.180.000 porții de mâncare pentru oameni în nevoie și s-a implicat activ în criza refugiaților.
De la constituire până în prezent, Banca pentru Alimente Cluj a salvat de la risipă 1.726 tone de hrană, majoritatea de la depozite sau producători. În 2021 a început să recupereze și din magazine, în baza Legii risipei alimentare, L217/2016, ca operator-receptor în registrul MADR.
Împreună cu cele nouă Bănci Regionale pentru Alimente care activează astăzi în București, Roman, Oradea, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați și Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR, Banca pentru Alimente Cluj constituie o mare rețea națională de solidaritate la dispoziția societății, organizațiilor caritabile și a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte între existența surplusului de alimente și cei care au mai multă nevoie de hrană.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS