Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

28
Sun, Apr
112 New Articles

Spitalul turdean si problemele unora dintre cladirile acestuia | VIDEO

Actualitate
Tools
Typography

O inventariere a clădirilor spitalului turdean dar mai ales a probelemelor pe care le au unele dintre acestea a fost făcută chiar de directorul unităţii spitaliceşti, medicul Vasile Grumaz.

Prima referire a fost făcută la clădirea unde se află dispensarul TBC, o clădire care a fost revendicată şi intrată în posesia proprietarului, otiv pentru care spitalul turdean, pentru a folosi respectiva clădire, trebuie să achite o chirie lunară de 3.000 de lei şi, neaparţinându-i, nici nu poate fi vorba de investiţii.
O alternativă pentru dispensarul TBC ar fi clădirea în care funcţionase, până la un moment dat, laboratorul epidemiologic. "Din păcate, în ciuda deselor mele deplasări la Bucureşti, procesul de cedare a acestei clădiri Consiliului Local sau cel puţin Consiliului Judeţean a rămas în aer, acţiunea fiind blocată la nivelul ministerului" spunea Vasile Grumaz despre clădire care est într-o stare cât de cât bună dar care, ulterior desfiinţării laboratorului în urmă cu aproximativ trei ani, a intrat într-un proces de degradare.
Prin mutarea dispensarului TBC în clădirea unde fusese laboratorul epidemiologic spitalul turdean nu ar mai plăti acea chirie lunară de 3.000 de lei plus că s-ar opri degradarea clădirii. Altfel, situaţia rămâne la stadiul la care este acum, cu atât mai mult cu cât necesitatea existenţei unui dispensar TBC la turda se impune în contextul în care "la Turda este cel mai mare număr de tuberculoşi pe cap de locuitor în judeţul Cluj, după datele oferite de domnul profesor Mureşan de la Institutul de Pneumofiziologie Cluj, care nu ne-a permis nici măcar să reducem activitatea ", explica directorul spitaluli turdean.
Mai mult, clădirea care, deocamdată, nu se poate folosi - rămânând în conservare sau nefolosinţă - era potrivită pentru a găzdui dispensarul TBC mai ales pentru că dispensarul TBC este o clădire care are condiţii speciale de funcţionare, directorul spitalului turdean precizând: "Fiind un loc în care circuitul pacienţilor cu tuberculoză cu un potenţial mare de risc de infecţie a celorlalte persoane face ca această clădire să aibă o intrare separată de celelalte clădiri, un circuit separat al pacienţilor. Şi, din păcate, nicio clădire - exceptând această clădire a DSP-ului - nu îndeplineşte aceste condiţii de circuit medical".
Un statut special are şi clădirea unde se află secţia de ginecologie. Considerată monument, la această clădire nu se poate interveni în lipsa unor avize de la ministerul culturii, avize care, deocamdată, nu există. Potrivit medicului Vasile Grumaz, însă, activitatea în secţie nu este afectată de stadiul în care se află clădirea, directorul vorbind şi despre planurile privind secţia de ginecologie: "în acest an noi vom face toate eforturile pentru a muta ginecologia şi neonatologia în corpul central. Noi am aşteptat până acum să vedem dacă există fonduri ca să putem moderniza locul unde urmează să vină ginecologia şi neonatologia pentru că am dorit ca femeile şi copiii care vin şi respectiv se nasc în Turda să fie într-un mediu deja amenajat". De asemenea, Vasile Grumaz adăuga şi că "O singură secţie va mai rămâne, totuşi, problematică - ce ocupă o mică parte din clădirea de ginecologie - secţia de dermatologie. Dar ginecologia, nou-născuţii şi pediatria vor beneficia, vă garantez, în acest an de condiţii deosebite de funcţionare".
Referitor la celelalte clădiri, directorul spitalului turdean spunea: "clădirii unde se află pavilionul de infecţioase şi oncologie i-am oprit degradarea anul trecut prin consolidarea fundaţiei şi drenării, corpul central a intrat într-un proces de restructurare foarte important în care am reuşit să schimbăm toată canalizarea, ţevile şi am făcut compartimentările interioare şi dacă ne mai sosesc aceşti bani promişi de la minister vom reuşi să trecem pe finisaje şi să dăm un aspect modern al spitalului. Clădirea unde există compartimentul de psihiatrie acuţi şi cronici a fost deja modernizată şi este într-o situaţie bună, iar la corpurile administrative avem alocate, după cum ştiţi, de la Consiliul Judeţean un fond destul de important pentru reparaţii şi punere la punct a celorlalte corpuri. Aceste corpuri administrative au fost, din păcate, cele mai vitregite, întotdeauna au fost lăsate, de ani de zile, cum era şi normal, la urma celor medicale".

Discuţia purtată cu directorul Vasile Grumaz despre clădirile Spitalului Municipal Turda poate fi vizionată, în întregime, AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS