Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

04
Sat, May
101 New Articles

CÂMPIA TURZII: Ce drepturi au cetatenii europeni, dar unii nu le cunosc

Actualitate
Tools
Typography

Mai mulţi cetăţeni din Câmpia Turzii au avut ocazia de a se familiariza cu instrumentele pe care le au la dispoziţie - ca cetăţeni europeni - în a interacţiona cu structurile Uniunii Europene.

"EUROPA TA: de la cunoaşterea drepturilor europene, la exercitarea lor" era titlul dezbaterii care îşi propunea să familiarizeze cetăţenii cu posibilităţile pe care le au, dezbatere găzduită marţi, 10 februarie 2015, de sala de şedinţe a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" şi organizată de către APC (Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor) Câmpia Turzii, care este şi gazda Biroului de Consiliere pentru Cetăţeni, şi ANBCC (Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni).

La întâlnirea la care au participat reprezentanţi ai administraţiei locale, ai ONG-urilor locale şi ai societăţii civile, cuvântul de deschidere l-a avut Aurel Ilea, preşedintele APC Câmpia Turzii. "Această întâlnire are rolul de a aduce în faţa cetăţenilor privind modul de funcţionare a Uniunii Europene. Trebuie adusă un pic de lumină pentru că de foarte multe ori se confundă anumiţi termeni", spunea Aurel Ilea menţionând că întâlnirea face parte dintr-un proiect mai amplu prin care se doreşte conştientizarea, în rândul cetăţenilor, a importanţei pe care aceştia o au ca undivizi membri ai UE.

ANBCC era reprezentată la eveniment de către Ioan Tănase, cel căruia i-a revenit rolul să ofere explicaţii şi să răspundă întrebărilor invitaţilor pe care să-i antreneze în dezbatere. De asemenea, Ioan Tănase a confirmat că întâlnirea de la Câmpia turzii face parte dintr-un proiect mai amplu: "suntem la momentul în care facem o serie de evenimente prin ţară prin intermediul cărora încercăm să conştientizăm cetăţenii privind instituţiile de la nivel european dar şi să oferim mai multe informaţii cu privire la instrumentele de asistenţă pentru cetăţeni".

Nu vom insista aici asupra prezentărilor făcute de Ioan Tănase, cu atât mai mult cu cât acesta ne-a pus la dispoziţie cele două prezentări pe care le puteţi consulta mai jos şi din care puteţi obţine toate informaţiile prezentate la întâlnirea de la Câmpia Turzii, informaţii utile fiecărui cetăţean european care nu este tocmai familiarizat cu instituţiile Uniunii Europene şi cu instrumentele pe care cetăţenii europeni le au la dispoziţie în interacţiunea cu instituţiile Uniunii Europene.

Prima prezentare:

A doua prezentare:

La întâlnirea de la Câmpia Turzii, principalele probleme ridicate de cei prezenţi au fost cele referitoare la modul în care cetăeţnii români îşi reprezintă, la modul general, Uniunea Europeană ca întreg. Pe scurt, UE este un mastodont birocratic, un buldozer care vrea să niveleze toate statele, fără a ţine cont de particularităţile naţionale dar mai ales culturale - aşa cum spunea părintele Aurelian Cherecheş - modul de acordare a fondurilor europene, începând chiar cu întocmirea de proiecte, înseamnă o muncă de Sisif într-un hăţiş birocratic, muncă ce nu e întotdeauna încununată de succes.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS