Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Mon, Apr
105 New Articles

Neuropatia diabetica, explicata in detaliu la Campia Turzii

Actualitate
Tools
Typography

Prima întâlnire dintr-o serie de sesiuni similare între medici şi pacienţii cu diabet din zona Turda-Câmpia Turzii a avut loc marţi, 31 martie 2015 la Câmpia Turzii cu începere de la orele 11.00.

Organizată de către Fundaţia Speranţa Diabeticilor Turda, prin Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor şi în parteneriat cu Societatea de Neuropatie Diabetică şi Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice Câmpia Turzii, întâlnirea a avut loc în sala de şedinţe a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" din Câmpia Turzii, această primă sesiune fiind motivată inclusiv de faptul că din cei 1.050 de beneficiari ai Centrului de la Câmpia Turzii, 250 sunt diagnosticaţi cu diabet.

"Proiectul nostru se va derula în patru luni pe parcursul anului, de două ori la Câmpia Turzii şi de două ori la Turda", explica Maria Mesaroş adăugând că diabetul poate fi controlat cu atât mai bine cu cât pacienţii au mai multe informaţii, această întâlnire fiind una dintre acelea care îşi propunea să ofere cât mai multe informaţii pacienţilor prezenţi în legătură cu neuropatia diabetică.

Reprezentând Societatea de Neuropatie Diabetică, Teodora Cristescu preciza: "Datorită faptului că există Fundaţia Speranţa Diabeticilor, că există Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România, puteţi beneficia de diverse tratamente, de diverse analize, de foarte multe lucruri pe care alţi bolnavi de alte afecţiuni nu le au".

La acest prim curs de neuropatie diabetică pentru pacienţii din Câmpia Turzii cel mai important rol l-a avut medicul Daniel Tudor Cosma, voluntar al Fundaţiei Speranţa Diabeticilor şi al Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor.


Daniel Tudor Cosma

Medicul a început să explice pacienţilor ce înseamnă neuropatia diabetică în ansamblul ei, dacă şi cum se poate aceasta diagnostica şi ce trebuie să facă pacienţii diagnosticaţi cu neuropatie diabetică pentru a avea o viaţă mai uşoară.

Spre exemplu, neuropatia diabetică vegetativă atacă nervii care merg spre organe şi în acest fel organele pot fi afectate chiar fără ca pacientul să ştia asta în prima fază. Apoi, 10-15 ani diabet necontrolat cu valori mari ale glicemiei sau glicemie oscilantă pot duce la neuropatie vegetativă.

Spre exemplu, pentru o circulaţie sanguină bună şi, implicit, pentru o irirgare mai bună a creierului, medicul Daniel Cosma sugera ca pacienţii să nu folosească diuretice, să poarte haine mai strâmte pentru zona inferioară a corpului, să facă anumite exerciţii, să aibă grijă cu anumite medicamente de tensiune şi aşa mai departe. Însă, toate acestea erau sugestii şi exemple la modul general, dar ele nu sunt valabile pentru toţi pacienţii şi, fiecare pacient fiind un caz aparte, medicul este cel care poate oferi anumite scheme de tratament pentru fiecare pacient.

Pentru că unul dintre aspectele întâlnirii de la Câmpia Turzii era ca pacienţii să fie informaţi, ulterior prezentării făcute de medicul Daniel Cosma a fost sesiunea de întrebări şi răspunsuri, sesiune în cadrul căreia pacienţii puteau afla informaţii la modul concret specifice cazului particular al fiecăruia.

La finalul întâlnirii, când echipe de voluntari efectuau testări gratuite pentru pacienţii prezenţi la întâlnirea de la Câmpia Turzii, Maria Mesaroş ne-a explicat: "Cei care au venit sunt în evidenţa Centrului de Îngrijire, pentru că pe zona Câmpia Turzii persoanele cu diabet accesează mai greu înspre Fundaţie şi chiar şi la Turda pentru că există acest Centru care le asigură, odată pe lună, tensiune, glicemie, eventual tratamentele injectabile şi activităţile pe care le au în Centru, dar pe lângă activităţile pe care le fac acolo, normal este să beneficieze şi de consiliere pe parte educaţională, pe parte informaţională cu privire la drepturi, la dosarele de încadrare în grad de handicap, tot ce ţine de persoana cu diabet, iar acestea le pot primi, marea majoritate, la noi la Fundaţie".

Întrebată dacă neuropatia diabetică este specifică pacienţilor cu diabet dintr-o anumită categorie de vârstă, Maria Mesaroş a precizat: "67% din persoanele cu diabet sunt afectate de această neuropatie, dar ţinând cont că persoanele cu tipul II de diabet sunt după vârsta de 40 de ani, cei care au diabet pot avea şi această complicaţie".

Chiar dacă anunţase că o întâlnire similară este preconizată şi pentru pacienţii de la Turda, preşedintele FSD a spus că această întâlnire va avea loc în cursul lunii aprilie, însă nu se ştia, la momentul discuţiei noastre, care sunt partenerii care se vor implica în organizarea evenimentului şi nici unde va avea loc acesta.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS